Ceaiul de cimbrisor – proprietati, beneficii si contraindicatii

cana-ceai-cimbrisor

Un veritabil antibiotic al naturii, cimbrisorul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale. Si, ca orice produs din farmacia naturii, acesta a avut un rol important in istoria omenirii. De pilda, vechii egipteni foloseau cimbrisor pentru imbalsamarea celor decedati, in timp ce grecii se desfatau cu miere de cimbrisor, o adevarata delicatesa. Soldatii Imperiului Roman erau convinsi ca vor avea mai mult curaj si vigoare daca se stropeau cu apa in care a fost pusa aceasta planta, in timp ce in Evul Mediu oamenii puneau sub perna cimbrisor ca sa le alunge cosmarurile.

Pe langa superstitii si detalii fascinante din trecut, aceasta planta este deosebit de apreciata pentru calitatile sale curative. Asadar, haide sa descoperim impreuna care sunt beneficiile sale pentru sanatatea organismului, dar si ce contraindicatii exista pentru consum.

Ce este cimbrisorul

Cimbrisorul isi are originea pe tarmurile mediteraneene si a fost utilizat inca de pe vremea stravechii civilizatii mesopotamiene. Denumirea sa stiintifica este Thymus serpyllum, dar popular este cunoscut si ca cimbrisor salbatic, iarba cucului, lamaita, simbru, balsama, cimbrisor de camp, cimbrul ciobanului, cimbru pasareasc sau sarpune. La noi in tara, miraculoasa planta a ajuns in secolul al XI-lea.

flori-cimbrisor-planta

Frunzele cimbrisorului sunt marunte, aromatice si eliptic-ovate, au o culoare de verde inchis pe fata si verde deschis pe partea inferioara.Florile, mici, purpurii, roz si ciclam, au caliciul cilindric campanulat cu 5 dinti. Cimbrisorul este considerat o planta medicinala, dar si una ornamentala sau o planta aromatica ideala pentru bucatarie.

Care este compozitia cimbrisorului

In compozitia acestei plante se gasesc uleiuri volatile, respectiv cimol, borneol, cineol, timol si carvacrol. De asemenea, cimbrisorul contine si taninuri, substante amare, saruri de calcar, serpilina, acid cafeic, acid rozmarinic si albumina, o rasina elastica.

Care sunt proprietatile ceaiului de cimbrisorul

Datorita multiplelor sale proprietati si a actiunii extraordinare pe care o are asupra corpului, cimbrisorul a fost denumit „antibioticul saracului”. Ceaiul de cimbrisor, dar si alte preparate realizate din aceasta planta se bucura de urmatoarele proprietati:

  • Expectorante
  • Antitusive
  • Hepatoprotectoare
  • Antiseptice pulmonare și intestinale
  • Sudorifice
  • Antiasmice
  • Carminative
  • Stomahice
  • Antihemoragice
  • Antispastice
  • Bactericide
  • Diuretice
  • Ușor depurative
  • Antivirale
  • Dezinfectante
  • Tonice locale
  • Hemostatice
  • Coleretice
  • Stimulare ale funcțiilor rinichilor
  • Antidiareice
  • Reconfortante
  • Sedative ale sistemului nervos.

Care sunt beneficiile ceaiului de cimbrisor

Dupa cum am mentionat deja, cimbrisorul este intens laudat pentru calitatile sale curative. Cel mai des din aceasta planta se prepara ceai, o bautura aromata, care da o senzatie placuta in stomac si ofera o stare generala de bine. Insa, beneficiile cimbrisorului sunt uimitoare si le vom detalia in cele ce urmeaza:

Contribuie la buna functionare a ficatului

Ceaiul de cimbrisor ajuta la normalizarea functionarii ficatului. Acesta este unul dintre organele care sufera cel mai mult din cauza factorilor externi la care este suspus neincetat. Alimentele procesate, alcoolul, tigarile, stresul, ritmul dinamic in care traim, toate actioneaza in mod negativ asupra functionarii ficatului si asupra intregului organism.

floare-cimbrisor-in-borcan

O cura de cate 2-3 saptamani cu ceai de cimbrisor in fiecare sezon este ideala pentru eliminarea toxinelor ce se acumuleaza la nivelul ficatului si pentru favorizarea secretiei de bila.

Amelioreaza simptomele de gripa si raceala

Recunoscut ca fiind un excelent antitusiv natural, cu proprietati expectorante, cimbrisorul poate imbunatati simptomele de gripa si raceala. Uleiul eteric din compozitia sa ajuta la ameliorarea infectiilor respiratorii si la calmarea crizelor de tuse seaca ori uscata.

Alunga durerile de cap si stresul

Ceaiul de cimbrisor actioneaza ca un detensionant asupra celulelor nervoase, ajutand la hranirea si la tonifierea acestora. Dupa o zi stresanta, plina de probleme, o ceasca cu ceai de cimbrisor reprezinta solutia perfecta pentru relaxare si alungarea durerilor de cap deoarece planta are proprietati sedative asupra sistemului nervos.

Ajuta la detensionarea musculara

Cimbrisorul nu este bun doar pentru detensionarea nervoasa, ci si pentru cea musculara. Acesta este recomandat in special in perioadele de surmenaj si de stres prelungit pentru ca te ajuta sa te simti reconfortat, te energizeaza si iti tonifica organismul.

Stimuleaza secretia de lapte matern

Mamicile care alapteaza sunt sfatuite sa consume ceai de cimbrisor pentru ca aceasta minunata licoare stimuleaza lactatia. In plus, ii ofera si o aroma deosebita laptelui matern.

Elimina parazitii intestinli

Intrucat contine cantitati ridicate de uleiuri eterice, ceaiul de cimbrisor este eficient pentru eliminarea parazitilor intestinali. De asemenea, preparatele pe baza de cimbrisor combat ascaridioza si oxiuriaza.

Calmeaza crampele abdominale

Uita de crampele si durerile abdominale cu ajutorul ceaiului de cimbrisor. Substantele din compozitia cimbrisorului actioneaza si asupra sistemului muscular, relaxand musculatura. Totodata, acesta este un remediu deosebit de util inclusiv in cazul durerilor menstruale, daca se bea de 2-3 ori pe zi cate o ceasca cu ceai aromat de cimbrisor.

Sustine sanatatea cavitatii bucale

Datorita proprietatilor sale, ceaiul de cimbrisor este un aliat excelent al sanatatii orale. Un bun antiseptic si bactericid, acesta curata cavitatea bucala si ajuta la cicatrizarea eventualelor leziuni. Mai mult, pentru ca are o aroma deosebita, cimbrisorul contribuie si la indepartarea mirosului neplacut.

Favorizeaza expectoratia

Cimbrisorul este un expectorant şi antitusiv natural. Atat ceaiul, cat si pulberea sau siropul de cimbrisor sunt foarte eficiente impotriva tusei uscate.

flori-multe-de-cimbrisor.webp

Aceasta planta favorizeaza expectoratia si actionează ca un antiseptic asupra cailor respiratorii, prevenind suprainfectarea. De asemenea, ceaiul de cimbrisor ajuta la detensionarea arborelui bronsic, faciliteaza respiratia, este eficient in calmarea crizelor de astm, bronsite, gripa, tuberculoza si tuse convulsiva.

Precautii si contraindicatii ale ceaiului de cimbrisor

Din cauza continutului de energie pe care il poseda, cimbrisorul poate agrava senzatiile de caldura excesiva in perioada caniculara. Nu se recomanda administrarea acestui ceai in perioada de sarcina pentru ca poate grabi nasterea. Este contraindicat si persoanelor care sufera de insuficienta pancreatica sau gastrica severa, dar si celor care sufera de dispepsii si hipopepsii grave pentru ca inhiba activitatea enzimatica. In cazul unui consum exagerat, cimbrisorul poate agrava unele afectiuni cardio-vasculare.

Cimbrisorul este ideal si pentru uz exterior deoarece se ingrijeste de aspectul sanatos al pielii tale. Este o planta minunata, foarte apreciata pentru calitatile sale, pe care o regasim chiar si in bucatarie, folosita in mod special la mancarurile cu varza, salate si muraturi. Asadar, ai grija sa tii cimbrisor in camara daca vrei sa te bucuri in permanenta de proprietatile sale miraculoase.

Gasesti aici ceaiuri de cimbrisor pentru tine si intreaga ta familie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *