Ceaiul de Sanziene Galbene
Sanzinele sunt plante de culoare galbena, cu un parfum usor dulceag, dar care au un gust foarte amar. Cunoscute pentru proprietatile lor terapeutice, se spune ca acestea au un efect si mai mare daca sunt culese in noaptea de Sanziene, motiv pentru care acest obicei este pastrat in foarte multe zone din tara. Perioada de maxima inflorire este in perioada solstitiului de vara, in apropierea sarbatorii Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie), cunoscuta si sub denumirea populara de Sanziene sau Dragaica. Dupa trecerea zilei de 24 iunie, cand se sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, traditia populara accepta recoltarea sanzienelor. Inainte de aceasta data, nici o persoana, copil sau varstnic, nu are voie sa culeaga sanziene, nici macar in joaca, deoarece ar atrage mari nenorociri asupra gospodariei si a familiei. In cursul zilei de Sanziene, florile legate in coronite sub forma de cruce erau duse la biserica, pentru a fi sfintite.
Planta mai este cunoscuta si sub alte denumiri: floarea Sfantului Ioan, smantanica, peteala reginei, sanziana-alba. Este considerata simbol al Soarelui, luminii, vietii. Datorita saponinelor si unei enzime foarte valoroase, dragaica este unica. In vechime, oamenii o considerau o floare magica, deoarece infuzia din aceasta planta usura nasterea.
Index of the article
- 1. Despre Sanzienele galbene
- 2. Unde se gasesc Sanzienele galbene?
- 3. Cand se recolteaza Sanzienele galbene?
- 4. Cum se pastreaza Sanzienele galbene?
- 5. Ce substante nutritive contine Sanziana galbena?
- 6. Cum se prepara Ceaiul de Sanziene galbene?
- 7. Care sunt beneficiile Ceaiului de Sanziene galbene?
- 8. Precautii si reactii adverse ale Ceaiului de Sanziene galbene
- 9. De unde se poate achizitiona Ceaiul de Sanziene galbene?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Sanziene Galbene
Despre Sanzienele galbene
Sanziana galbena sau Dragaica (Galium) este o planta perena din familia Rubiaceae. Tulpina inalta, in patru muchii, poate creste la 30-100 cm, iar dupa inflorire de obicei se culca pe pamant. Frunzele sunt inguste, alungite, grupate cate 8-12 in jurul unui nod. Florile mici, galben aurii sunt grupate in formatiuni umbeliforme. Perioada de inflorire este in lunile iulie-august. Este o planta raspandita in toata Europa, dar se intalneste si in Asia-Mica.
Din florile acestei plante se fac buchete si cununi in ziua de 24 iunie, nasterea sfantului Ioan (Dragaica, Sanziene), care se pun la ferestre, la poarta si chiar pe case, caci dupa credinta poporului, aceste flori feresc pe om de toate relele, aducand in acelasi timp noroc la casa omului.
Unde se gasesc Sanzienele galbene?
Sanzienele sunt raspandite in toata tara, de la campie pana in zona alpina. Apare frecvent pe solurile uscate, fanete, paduri de stejar, la margini de drum, dar traieste si pe solurile aride, pe coastele batute de soare si pe culmile calcaroase din intreaga tara. Mirosul florii este asemanator cu cel al mierii de albine, desi gustul este amar, ceea ce explica beneficiile plantei in tratarea bolilor de ficat si bila. Sanziana infloreste in preajma solstitiului de vara, ziua cea mai lunga a anului.
Cand se recolteaza Sanzienele galbene?
Perioada propice pentru recoltarea sanzienelor este intre lunile mai si august. Pentru a beneficia de proprietatile ei terapeutice, planta trebuie taiata la 3-5 cm de la sol. Se usuca la umbra, in strat subtire, iar din cand in cand plantele se mai intorc de pe o parte pe alta. Dintr-un kilogram de flori proaspete se poate obtine aproximativ un sfert de kilogram de planta uscata. Pentru a avea eficienta dorita, sanzienele se culeg in zorii zilei.
Cum se pastreaza Sanzienele galbene?
Dupa ce au fost uscate, florile de sanziene se pastreaza in recipiente inchise ermetic, pungi de hartie sigilate sau saculeti de panza. Planta trebuie ferita de soare, umiditate, mirosuri pregnate si caldura excesiva. Se recomanda temperaturi constante, locuri intunecoase si racoroase.
Cum se prepara Ceaiul de Sanziene galbene?
Ceai macerat la rece – este nevoie de 250 ml de apa si o lingura de planta. Amestecul obtinut se lasa acoperit timp de 8 ore, apoi se strecoara si se consuma pe stomacul gol. Cura cu ceaiul de sanziene galbene implica consumul a trei cani de ceai pe zi, cu jumatate de ora inainte de masa.
Infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
Care sunt beneficiile Ceaiului de Sanziene galbene?
Ceaiul de sanziene galbene este un bun diuretic, are un usor efect laxativ, antispastic si depurativ. In plus, aceasta poate fi folosit si sub forma unui sedativ usor, dar si pentru efectele pe care le are in reducerea reumatismului si a infectiilor urinare.
Ceaiul obtinut din florile de sanziene este un leac magic pentru bolile de ficat, pancreas sau splina. Aceasta trateaza si afectiunile care apar la nivelul sistemului nervos sau la nivelul rinichilor si este benefic si pentru persoanele care prezinta afectiuni ale tiroidei.
Calitatile diuretice, antiseptice, depurative, sedative, antispastice intestinale, cicatrizante si tonice sunt conferite de substantele active din compozitia plantei (cumarina, taninul si glucidele). Forta curativa a plantelor proaspete este substantial mai mare si, de aceea, folosirea lor in cazul bolilor grave trebuie sa se faca in stare proaspata.
Cea mai importanta actiune cosmetica a sanzienelor este cea de curatare a pielii. Baia cu flori de sanziene infrumuseteaza si curata pielea de petele maronii si vindeca semnele ramase dupa arsuri, acnee, iritatii. Roua de pe florile de sanziene curata ochii, indeparteaza cearcanele si ridurile si limpezeste vederea. Colectarea se face dimineata devreme, din locuri curate, nepoluate, departe de obiective industriale si neumblate de caini.
Ceaiul de sanziene galbene are efect usor sudorific, reduce crampele. Datorita efectului sau diuretic si sudorific, ceaiul este utilizat in medicina populara impotriva bolilor renale, biliare, cele ale ficatului, respectiv ale cailor respiratorii. La adulti o singura doza poate contine 2-3 lingurite de substanta uscata maruntita.
Aplicarea sa externa este cunoscuta pentru spalare sau sub forma de cataplasma in vindecarea arsurilor.
Precautii si reactii adverse ale Ceaiului de Sanziene galbene
Remediile naturiste pe baza de sanziene galbene sunt extraordinare. Nu sunt cunoscute efecte secundare ale utilizarii acestei plante. Sanzienele contin minerale, enzime si acid citric. Au proprietati deosebite in ameliorarea inflamatiilor si a cicatricelor. Este recunoscut aportul lor in tratarea diferitelor afectiuni tiroidiene, reumatice, renale si biliare. Sunt de asemenea recomandate ca plante medicinale cu rol analgezic, sedativ, antispasmodic, laxativ, coleretic si diuretic.
De unde se poate achizitiona Ceaiul de Sanziene galbene?
Ceaiului de Sanziene galbene il puteti gasi vrac sau sub forma de pliculete in farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri.