poza-ceai-de-coada-soricelului

Ceaiul de Coada Soricelului

cana-ceai-coada-soricelului

Coada soricelului este o straveche planta medicinala, fiind una dintre cele mai cunoscute si utilizate specii in medicina traditionala a multor popoare. Datorita valorii sale terapeutice, figureaza in tratatele a numeroase tari. Coada soricelului este cunoscuta inca din vremurile preistorice ca un optim hemostatic, antiinflamator si cicatrizant.

Adeseori, planta se afla printre ingredientele remediilor fitoterapeutice si homeopatice. Face parte din flora spontana si prefera zonele nu foarte umede, crescand in special pe marginea drumurilor si potecilor. Nu sufera de frig sau din cauza secetei, iar uneori este infestanta.

Numele sau provine de la Achille, celebrul erou homeric. Potrivit istoricilor, la sfatul lui Venus, acesta a folosit-o in timpul asediului Troiei, pentru tratarea ranilor grave ale soldatilor. In diverse culturi, era considerata o planta magica. Totul se datoreaza de fapt insusirilor curative. Spre exemplu, in China, pe vremuri, era considerata un simbol al echilibrului yin-yang, fiind inclusa in ritualurile sacre.

Prin secolul al XVII-lea, frunzele tinere imbogateau prin aromele lor unele salate si branzeturi proaspete. Sau mai serveau la ornarea farfuriilor si platourilor cu mancare.

Se mai numeste bradatel, coada soarecii, crestatea, iarba-oilor, iarba stranutatoare, sorocina, sorecie.

Despre Coada Soricelului

Coada soricelului (Achillea millefolium) este o planta erbacee, perena, din familia Asteraceae, cu frunze penate, paroase si flori albe sau trandafirii, originara din Europa si din vestul Asiei. Este intalnita din campie pana in regiunile subalpine.

Numele generic de Achillea provine de la Ahile, eroul legendar al razboiului troian, care a descoperit planta si a folosit-o pentru tratarea ranilor soldatilor sai. Numele speciei, millefolium, descrie frunzele penate, paroase.

Preparatele naturale cel mai des utilizate din acesta planta sunt: infuzia (ceaiul) de frunze si de flori (ajuta la tratarea constipatiei, leucoreei, contra viermilor intestinali, reduce starea de nervozitate, amelioreaza tenurile inrosite), dar si alifia preparata din coada soricelului (ajuta la tratarea varicelor). Coada soricelului este utilizata in industria lichiorurilor si a parfumurilor. Totodata este si o specie melifera (are flori din al caror nectar albinele prepara mierea).

Coada soricelului este raspandita in zonele temperate ale Europei, in Peninsula Balcanica, Italia, Germania, Rusia si se intalneste frecvent in Asia si America de Nord. Specia se intalneste pana la altitudinea de 1000 m. In tara noastra creste spontan in multe zone ale tarii, prin pasuni, fanete, pe marginea drumurilor. Este o specie cu o mare plasticitate ecologica, fiind extinsa de la ses la munte. In zone sudice, coada soricelului acumuleaza ulei volatil in cantitate sporita, fapt care pledeaza pentru extinderea in cultura a speciei in sudul si sud-estul tarii, in Campia Munteniei, Olteniei.

Cum se cultiva Coada Soricelului?

Coada soricelului este o specie termofila, care se inmulteste prin seminte si se dezvolta bine in zonele sudice, fiind rezistenta la temperaturile joase din perioada de iarna, precum si cele ridicate din lunile de vara, ce influenteaza pozitiv acumularea principiilor active.

Lumina influenteaza specia in toata perioada de vegetatie, dar mai ales in timpul infloritului, favorizand acumularea uleiului volatil si a proazulenelor. In general, s-a constatat ca factorii ecologici si mai ales lumina si insolatia influenteaza direct continutul in proazulene, care creste brusc sub influenta razelor solare. Coada soricelului este o specie mezofita, care reactioneaza puternic la schimbarea conditiilor de lumina. Prin transplantarea speciei de la ses la munte se reduce procesul de fotosinteza.

Cresterea si dezvoltarea plantelor sunt influentate de tipul de sol, dar coada soricelului se poate dezvolta si pe soluri nisipoase, precum si cele cu textura mijlocie. Ph-ul solului nu influenteaza continutul in azulene.

Fiind o specie perena, care poate fi mentinuta in cultura 4-5 ani, trebuie cultivata in afara asolamentului, pe clinuri in luncile raului sau in asolament cu specii furajere perene  Specia se seamana direct in camp in lunile august si septembrie, astfel ca plantele sa intre in iarna in stadiul de rozeta. Rezultate bune s-au obtinut si prin semanatul in pragul iernii. Deoarece dupa rasarie plantele sunt firave si sensibile la imburuienare, se recomanda un plivit pe rand indata ce acestea se contureaza.

Cum se recolteaza Coada Soricelului?

Coada soricelului trebuie recoltata la inceputul infloririi plantelor, in zile senine si calde, in orele cu insolatie maxima. Materia prima vegetala este reprezentata prin inflorescente care se recolteaza la inaltimea de ramificare. In decursul perioadei de vegetatie se pot obtine doua recolte. Culturile semincere pot fi recoltate din anul al II-lea de vegetatie.

Florile de coada soricelului trebuie culese in soare puternic – atunci creste continutul in uleiuri volatile. Se culege pe vreme uscata, de preferinta in miezul zilei. Dupa culegere, planta se intinde la uscat in strat de maximum opt centimetri grosime, intr-un loc lipsit de umiditate, umbrit si bine ventilat. Se poate usca foarte bine si in buchetele, care, de asemenea, se atarna intr-un loc umbrit. Dintr-un kilogram de planta proaspata se obtin dupa uscare doua-trei sute de grame de produs lipsit de umiditate. La uscarea in uscator nu se va depasi temperatura de 35º C.

Cum se pastreaza Coada Soricelului?

Coada soricelului uscata se pastreaza in pungi de hartie sau in saculeti de panza, in locuri intunecate si lipsite de umezeala. Daca se pastreaza mai mult de un an de zile, continutul in ulei volatil si in azulene se reduce semnificativ.

Ce substante nutritive contine Coada Soricelului?

Florile contin 0,2-0,5% ulei esential, iar frunzele, 0,02- 0,07%. Uleiul contine sesquiterpene, mai ales azulena, si lactona achilleinica, cu efect antiinflamator, tanini, flavonoidele antiinflamatorii, alcaloizii, principii active (achileina, azulen, chamazulena, cineol, borneol, thion- camfen, limonen, pinen, cariofilen, acizi organici, acid achileic, formic, acid acetic, valerianoic, probionic, alcooli metilic, colina, fitosteroli.

Cum se prepara Ceaiul de Coada Soricelului?

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol.  Se administreaza 2-3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Coada Soricelului?

Ceaiul de coada soricelului este un excelent remediu spasmolitic si antiinflamator, contribuie la relaxarea musculaturii netede (viscerale), de exemplu in prezenta durerilor menstruale sau in cazul crampelor abdominale care insotesc colitele. Date fiind proprietatile gastrice, coada soricelului are capacitatea sa favorizeze mecanismele digestive si sa puna in miscare functia hepatica, implicata in ”curatarea” organismului de toxine.

Prezenta flavonoidelor ii confera puterea sa echilibreze sistemul hormonal, care, intr-o anumita masura, isi pune amprenta asupra simptomelor din faza premenstruala (slabiciune, nervozitate, etc.). Dotata cu proprietati astringente si hemostatice, este in masura sa stopeze hemoragiile si sangerarile provocate de menstruatiile abundente, hemoroizi sau problemele stomatologice (gingivite).

La nivelul sistemului cardiovascular, actioneaza in sensul diminuarii presiunii arteriale, cu efecte similare unui vasodilatator. In plus, este si un bronhodilatator. Dilatand musculatura bronhiala, faciliteaza respiratia.

Ceaiul se foloseste pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, combaterea problemelor circulatorii (vene varicoase si hemoroidale), prevenirea hemoragiilor; combaterea spasmelor abdominale, ameliorarea tulburarilor gastrointestinale si inflamatiilor gastrice, favorizarea digestiei; tonifierea peretilor uterului (actioneaza eficient in cazul contractiilor care insotesc dismenoreea), normalizarea fluxului menstrual; accelerarea vindecarii tesuturilor (leziuni, acnee), dezinfectarea si calmarea inflamatiilor, inclusiv a celor datorate expunerii solare, revigorarea epidermei.

Extern, se utilizeaza ca adjuvant in plagi, arsuri usoare (de gradul I), hemoroizi sangeranzi, leziuni ano-rectale, epistaxis, ulcer varicos, prurit vulvar, intepaturi de insecte. Este indicat pentru favorizarea regenerarii pielii si reducerea riscului de sangerare, eliminarea disconfortului care apare la nivelul mucoasei vaginale si reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Coada Soricelului

Coada soricelului poate provoca alergii de contact. Ceaiul de coada soricelului nu este recomandat in sarcina si alaptare.

Dozele mari pot produce ameteli, alergii cutanate si dureri de cap. Se utilizeaza cu prudenta la pacientii cu fotosensibilitate.

Cum te ajuta Ceaiul de Coada Soricelului sa slabesti?

Ceaiul de coada soricelului este tonic si ajuta la eliminarea toxinelor. De asemenea, ceaiul are si alte beneficii asupra organismului, beneficii ce ajuta la obtinerea unei siluete de invidiat. Specialistii afirma ca ceaiul de coada soricelului este un aliat de nadejde al persoanelor care sunt pofticioase. Acest ceai este o metoda 100% naturala prin care se poate reduce pofta de mancare si, implicit, acumularea de calorii ”goale” pe care organismul le depoziteaza sub forma de grasimi.

Coada soricelului este o planta cu o mare forta depurativa, care stimuleaza activitatea stomacului si a intestinului, scaunul devenind regulat, alunga balonarile si crampele stomacale si are o mare importanta in drenarea grasimilor. Se beau doua cani de ceai de coada soricelului pe zi, una dimineata, si alta seara.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Coada Soricelului?

Planta poate fi culeasa si uscata de fiecare persoana sau achizitionata sub forma de manuchiuri, in varianta proaspata, de la piata. Ceaiul de coada soricelului se gaseste la plafar, in farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri.

Sectiunea de comentarii