Ceaiul de Trei Frati Patati
Trei frati patati este o planta ierboasa care se foloseste in scop terapeutic. Creste prin locuri cultivate, pe langa marginea padurilor si in fanete umede. Infloreste din mai pana la sfarsitul lui august si se intrebuinteaza partile aeriene recoltate in timpul infloririi, uscate la umbra in locuri bine aerisite. Se mai numeste barba-imparatului, flori domnesti, fratiori, viorea, panseluta de camp, albastrea, catifeluta, micsunea.
Cu mult inainte de dezvoltarea panselelor cultivate, panseluta a fost asociata cu gandul in „limbajul florilor”, de regula prin denumirea sa alternativa de pansea (de la francezul „pensée” – gand).
Trei-frati-patati se numara printre plantele detoxifiante cele mai puternice din flora medicinala de pe Glob. Si asta pentru ca in destule cazuri si afectiuni, detoxifierea poate duce la vindecarea totala.
Index of the article
- 1. Despre planta Trei frati patati
- 2. Cum se cultiva planta Trei frati patati?
- 3. Cum se recolteaza Trei frati patati?
- 4. Cum se pastreaza Ceaiul de Trei frati patati?
- 5. Ce substante nutritive contine Ceaiul de Trei frati patati?
- 6. Cum se foloseste planta Trei frati patati?
- 7. Cum se prepara Ceaiul de Trei frati patati?
- 8. Care sunt beneficiile Ceaiului Trei frati patati?
- 9. Cum se utilizeaza extern Ceaiul de Trei frati patati?
- 10. Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Trei frati patati
- 11. De unde se poate achizitiona Ceaiului de Trei frati patati?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Trei Frati Patati
Despre planta Trei frati patati
Trei frati patati (Viola tricolor) face parte din familia Violaceae, fiind o planta erbacee, heliofila care are frunzele inferioare ovate, iar cele superioare alungit-lanceolate. Florile au petale diferit colorate, astfel petala inferioara, mai mare, este galbena, petalele laterale putand fi galbene sau violet-albastrui, iar cele superioare sunt violet-inchis sau galbene. Creste in lunci umede, la marginea padurilor, in fanete, poieni si stancarii din zona de deal.
Este o floare salbatica de origine europeana, care creste in toate anotimpurile. A fost introdusa in America de Nord, unde s-a raspandit pe vaste teritorii si este cunoscuta ca Johnny Jump Up. Este progenitoarea panselei cultivate si din acest motiv este numita si pansea salbatica.
Planta trei frati patati are o lunga istorie de folosire in medicina naturista. A fost recomandata ca tratament in tratarea epilepsiei, astmului, bolilor de piele si exemelor. Are proprietati expectorante, fiind folosit astfel in tratamentul bronsitei si a tusei convulsive. Este de asemena diuretic, ceea ce duce la folosirea sa in tratarea reumatismului si a cistitei.
Florile au fost de asemenea folosite pentru producerea vopselei galbene, verzi si verzui-albastrui, in timp ce frunzele sunt folosite in producerea unui indicator chimic.
Cum se cultiva planta Trei frati patati?
Trei frati patati creste spontan prin fanetele de munte, dar si pe campuri, pajisti, in locuri virane si la margini de drum. In zonele de campie, florile au o culoare galben deschis, cu pete albe catre interior. La munte, culoarea ei specifica este albastru spre violet, cu mijlocul galben. Floricelele au un diametru de maximum 1,5 centimetri, apar cate una singura pe tulpina, care rareori creste mai inalta de 15 centimetri, iar frunzele sunt ovale, cu marginea dintata. Infloreste de la sfarsitul lui mai si pana in septembrie. Este o planta care se regenereaza din samanta, de la un an la altul.
Trei frati patati se cultiva usor, potrivindu-se de minune si in sere sau gradini, si in ghivece. Inmultirea are loc prin seminte. Este o planta iubitoare de soare, poate fi sadita direct in gradina sau in interior, pentru o transplantare ulterioara. Daca doriti sa aveti flori inca de primavara, trebuie sa o insamantati in ghivece cu 6-8 saptamani inaintea ultimului inghet. Mutati planta in gradina dupa ultimul inghet si lasati o distanta intre flori de 15 cm, desi suporta o usoara aglomeratie. Planta prefera regiunile reci sau calduroase, ofilindu-se usor in canicula din mijlocul verii. In zonele calduroase, recomandam umbra partiala, planta acceptand o varietate de soluri, insa este vitala aplicarea unui ingrasamant la plantare iar mai apoi o data pe luna. Odata ce prinde radacina, planta se va dezvolta armonios, chiar daca nu este ingrijita.
Cum se recolteaza Trei frati patati?
In tratamentele naturiste se folosesc doar partile aeriene ale plantei, iar recoltarea sa se poate face in lunile mai, iunie, iulie si august. Se vor culege tulpinile inflorite cu tot cu frunze, fara insa a folosi radacinile. Intrucat acestea sunt fragile si moi, nu vei avea nevoie de cutit la cules.
Recolta culeasa se lasa la uscat, in strat subtire, in locuri umbroase si foarte bine aerisite. Cel putin o data pe zi, se intorc plantele, mai ales daca in locul de uscare aerul nu circula sufficient – aceasta conditie trebuie respectata intocmai, deoarece Viola tricolor contine foarte multa apa si are nevoie de ventilatie in timpul uscarii.
Cum se pastreaza Ceaiul de Trei frati patati?
Prin uscare, dintr-un kilogram de planta proaspata rezulta doar 120-150 de grame de produs uscat. Termenul de valabilitate al plantei uscate este de maximum doi ani. Deoarece este o planta pretioasa, se recomanda depozitarea cu atentie a acesteia pentru a va bucura de efectele sale benefice. Patrati ceaiul de trei frati patati in pungi de hartie sigilate atent, sacuti de panza, recipiente inchise ermetic, dar nu transparente. Feriti ceaiul de umezeala, temperaturi inalte, razele directe ale soarelui sau mirosuri puternice.
Ce substante nutritive contine Ceaiul de Trei frati patati?
Planta de trei frati patati are in compozitie saponine triterpenice pentaciclice, uleiuri volatile, un alcaloid (violina), flavonozide (viola – cvercetinozida identica cu rutozida), antocianozide, o heterozida a salicilatului de metil, compusi salicilici, mucilagii, vitamine A, C, betacaroten si taninuri.
Cum se foloseste planta Trei frati patati?
Infuzia – se prepara din 2 lingurite de planta uscata la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 2-3 minute, se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.
Infuzia combinata – se prepara din 4 lingurite de planta uscata la 500 ml apa rece care se lasa la macerat de seara pana dimineata, cand se strecoara. Maceratul ramas se opareste cu jumatate de litru de apa clocotita timp de jumatate de ora, apoi se strecoara si se amesteca cele doua extracte, iar preparatul se fractioneaza si se bea de-a lungul unei zile.
Pulbere – planta se macina fin cu o rasnita electrica. Se ia o lingurita rasa de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 min., dupa care se inghite cu apa.
Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
Cataplasma – planta uscata de Trei frati patati se macina cu ajutorul rasnitei electrice. Din pulberea rezultata se iau 2-3 linguri, care se pun intr-un vas si se adauga apa calduta, amestecand incontinuu, pana cand se formeaza o pasta. Se aplica pe locul afectat, unde se tine vreme de o ora, apoi se indeparteaza si se lasa pielea sa se usuce la aer.
Cum se prepara Ceaiul de Trei frati patati?
Ceaiul se prepara prin infuzie, dintr-o lingurita de planta maruntita la o ceasca de apa. Se beau 2-3 ceaiuri caldute si indulcite pe zi. Se poate prepara si o infuzie mai concentrata din 4 linguri de planta la 200 ml de apa, din care se ia la 3-4 ore o lingura.
Care sunt beneficiile Ceaiului Trei frati patati?
Ceaiul de trei frati patati este un bun expectorant si in special depurativ, mai ales in tratamentul dermatozelor de natura artritica. Datorita rutinei si saponinelor, infuzia obtinuta din aceasta planta are proprietati diuretice si depurative (curata sangele), intrebuitandu-se mai ales in eczeme, urticarie, cosuri, furunculoze. Este utila in infectii alimentare si intoxicatii, in alergia la polen si praf, trateaza astmul si bronsita alergica.
Actiunea antiinflamatorie a acidului salicilic din trei frati patati, ii confera plantei o deosebita eficienta cand este aplicata sub forma de compresa, pentru a calma afectiunile pielii precum acneea, eczemele, impetigo si seboreea. Poate constitui un bun remediu si pentru inflamatiile reumatice. Taninii prezenti in planta de trei frati patati pot creste imunitatea, iar peptidele din planta pot lupta impotriva infectiilor.
In caz de acnee, se face o cura de 1 luna, cu 1 litru de ceai baut zilnic, pe stomacul gol, adaugand, pentru cei care au avut probleme hepatice, o jumatate de lingurita rasa de iarba de rostopasca, la litrul de ceai. Dupa primul tratament, se face 1 luna de pauza.
Se recomanda si in spalaturi vaginale contra leucoreei, o data pe zi, timp de 7 zile la rand. In toata aceasta perioada, insa, trebuie bauta si cate o cana de ceai.
Cum se utilizeaza extern Ceaiul de Trei frati patati?
In utilizarea externa, ceaiul de trei frati patati este benefic pentru reducerea disconfortului datorat factorilor de natura alergica. Se aplica local sub forma de comprese cu macerat sau infuzie de planta, sau chiar si cataplasme. Este indicat si pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul pielii. De asemenea, pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul mucoaselor, se fac spalaturi locale cu maceratul sau cu infuzia de planta.
Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Trei frati patati
Singurele probleme care pot aparea sunt legate de supradozare. In cazul in care se iau zilnic mai mult de 18 grame (la adulti) sau mai mult de 4 grame (la copiii de 4-12 ani), pot aparea fenomene neplacute cum ar fi varsaturile, diareea, starile de greata si inapetenta, mai rar iritatiile la nivelul pielii.
Planta cruda sau netratata poate fi usor toxica, fiind recomandat sa o evitati. Uzul excesiv poate provoca reactii adverse cutanate. De asemenea, nu se administreaza intern copiilor mici.
De unde se poate achizitiona Ceaiului de Trei frati patati?
Ceaiului de Trei frati patati se gaseste in supermarketuri, magazine naturiste, magazine specializate si de plante medicinale.