poza-ceai-de-hibiscus

Ceaiul de Hibiscus

hibiscus-trandafir

In gama preparatelor naturiste, apreciate pentru proprietatile tonifiante si relaxante, hibiscusul este o vedeta incontestabila. Superbele flori de hibiscus, originale din zona Orientului, sunt folosite la prepararea multor remedii naturiste cu efect remarcabil in batalia cu stresul si cu bolile specifice secolului nostru. Planta de Hibiscus este foarte apreciata in intreaga lume, recent si in tara noastra.

Cu toate ca la noi in tara este cunoscut sub numele de trandafir japonez si se creste ca planta ornamentala, beneficiile Hibiscusului sunt foarte importante pentru sanatatea organismului.

Legenda spune ca, in Antichitate, faraonii egipteni beau ceai de hibiscus pentru a-si regla temperatura corpului astfel incat sa resimta mai putin disconfortul produs de caldura. In zilele noastre, in Iran, ceaiul de hibiscus este consumat pentru combaterea insomniilor si a anxietatii.

Despre Hibiscus

Hibiscus rosa-sinensis, cunoscut colocvial ca trandafir chinezesc, este o specie de plante floricole din tribul Hibisceae, familia Malvaceae, native din Asia de Est. Florile, de o frumusete luxurianta, au fost utilizate de-alungul timpului, in special in medicina populara orientala, sub forma de ceaiuri aromate, cu un puternic efect relaxant si racoritor, in tratarea afectiunilor renale si digestive. Hibrizii pot avea flori uriase, uneori cu diametrul de pana la 25 cm. Culorile florilor variaza de la rosu pana la galben si oranj si de asemenea exista diverse combinatii de nuante. Chiar daca florile dureaza doar o zi (uneori doua zile), Hibiscusul face multe flori, mai ales daca mediul ii prieste. Totusi, toamna si iarna, cand lumina scade, isi reduce productia de flori, insa din februarie, incepe cu forte proaspete un nou sezon de crestere/inflorire.

In Malaezia, se foloseste sucul proaspat obtinut din calicele plantei, datorita continutului ridicat in vitamina C si antocianozide, iar in Caraibe, bautura obtinuta din fructele proaspete este nelipsita in cadrul sarbatorilor de Craciun.

Cum se cultiva Hibiscusul?

Hibiscus este o planta foarte rezistenta, versatila si in conditii tropicale poate spori frumusetea oricarei gradini. Fiind versatila se adapteaza cu usurinta gradinilor de pe balcon, in spatiile urbane inghesuite si poate fi usor cultivata in ghivece ca liane sau chiar si in ghivece suspendate. Este o planta perena care face flori pe tot parcursul anului. 

Inmultirea prin butasi la Hibiscus)nu e deloc o operatiune grea. Momentul propice pentru inmultire este primavara sau toamna, dar se poate butasi si in alte perioade ale anului. Se confectioneaza butasi care trebuie sa aiba 3-4 noduri. Taiati la cativa milimetri sub ultimul nod. Indepartati frunzele pana la ultima pereche. In acest fel reduceti transpiratia, iar planta isi va canaliza efortul pentru a produce noi radacini, nu pentru a hrani restul organelor.

Puteti trece si baza butasului printr-un stimulent de inradacinare care va ajuta planta sa formeze mai repede radacini sanatoase. Puneti butasii astfel fasonati intr-un amestec compus din parti egale de turba fibroasa si perlit. Pentru mai multa siguranta si pentru a crea un microclimat, puteti acoperi butasul astfel plantat cu un pet sau un clopot de sticla. Butasii inradacineaza destul de usor si in recipiente cu apa. Aveti graja sa schimbati insa periodic apa, in caz contrar riscati ca noile radacini sa putrezeasca. Atunci cand sunt suficient de dezvoltate, noile plante se muta in ghivece.

Cum se recolteaza floarea de Hibiscus?

Hibiscusul infloreste de mai multe ori pe an, insa florile sale tin o zi, asa ca trebuie recoltate repede. De obicei, se recolteaza la inceputul infloririi, in lunile iunie-august. Uscarea trebuie sa se faca repede, la temperaturi ridicate.

Cum se pastreaza Hibiscusul?

Florile uscate de hibiscus se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. In timpul depozitarii, produsele vegetale nu raman intr-o stare inerta, ele suferind o serie de procese biochimice si transformari. Temperatura si umiditatea sunt factorii care favorizeaza degradarea principiilor active. Aerul si iluminarea reprezinta doi factori importanti cu privire la conservare, sub influenta lor principiile active sufera reactii de hidroliza, oxidare si enzimatice. Poluarea microbiana si fungica reprezinta pericolul cel mai grav al produselor vegetale care compromit total principiile active.

Dupa uscare, se ambaleaza in pungi de hartie, saculeti de panza ori de rafie sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.

Ce substante nutritive contine Hibiscusul?

Florile de hibiscus contin antioxidanti, vitamina C si minerale (calciu si fier), proteine,  aminoacizi, acizi de fructe  si bioflavonoide atat de binefacatoare pentru sanatatea noastra. Mai mult, planta nu contine calorii  sau cofeina. Hibiscus mai contine si alte substante specifice: acidul  hibiscic, hibiscina, hibiscitrina alaturi de alti cinci acizi: citric,  ascorbic, malic, tartric, oxalic si un ulei specific.  

Cum se prepara Ceaiul de Hibiscus?

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol.

Infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol.

Ceaiul de hibiscus este delicios, cu o culoare rosie accentuata. Gustul sau este placut, acrisor, cu o savoare unica si poate fi indulcit cu miere sau cu zahar. Poate fi consumat atat cald, cat si sub forma de ceai rece.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Hibiscus?

Ceaiul din flori de Hibiscus este antihipertensiv, diuretic, antispastic intestinal si uterin, antiseptic, tonifiant, stimuleaza activitatea cerebrala imbunatatind atat eforturile intelectuale, cat si pe cele fizice,  Baut la micul dejun, ceaiul de Hibiscus inlocuieste cu succes cafeaua de dimineata. 

Ceaiul de hibiscus reduce colesterolul total si colesterolul rau (LDL) din sange, crescand, totodata, nivelul de HDL, colesterol bun la pacientii cu tulburari metabolice, cum ar fi pacientii cu diabet. Datorita proprietatilor sale antioxidante, hibiscusul poate proteja inima de boli deoarece lupta impotriva colesterolului crescut si previne distrugerea vaselor de sange. Acesta combate simptomele racelii, poate imbunatati functiile de autoprotectie ale organismului datorita continutului bogat in acid ascorbic cunoscut si sub denumirea de vitamina C. Multi oameni beau ceai de hibiscus pentru a-si imbunatati digestia. Din moment ce are proprietati diuretice, acesta este, de asemenea, utilizat pentru a trata constipatia, lucru ce va ajuta sa pierdeti in greutate, sa va imbunatatiti starea de sanatate a sistemului gastro-intestinal si sa evitati cancerul colorectal.

Persoanele care sufera de anumite boli cardiovasculare pot folosi ceaiul de hibiscus pentru a evita presiunea arteriala ridicata. Aceasta planta este benefica pentru lupta impotriva infarctului si a anevrismelor arterelor intrucat la baza aparitiei acestora poate sta chiar hipertensiunea care poate fi combatuta de catre consumul de ceai. Proprietatile antiiflamatoare ale hibiscusului sunt cele care pot reduce tensiunea ateriala in cazul in care ceaiul este consumat zilnic timp de cateva saptamani.
 Flavonoidele din compozitia hibiscului au rolul de a imbunatati starea psihica, ajutand la prevenirea depresiei si a anxietatii.

Hibiscusul contine acid protocatehic, substanta care pe langa actiunea sa antimicrobiana are proprietati antioxidante. Antioxidantii continuti de hibiscus permite ficatului sa filtreze eficient substantele nocive, contribuind in timp la detoxifierea organismului de care este nevoie pentru a avea un ficat sanatos.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Hibiscus

In doze mari, ceaiul de hibiscus are efect de reducere a fertilitatii. Este contraindicat femeilor insarcinate. Specialistii din domeniul sanatatii considera ca ceaiul de hibiscus poate stimula aparitia menstruatiei si astfel sa conduca la un avort spontan. Si femeile care alapteaza nu ar trebui sa consume acest ceai fara avizul medicului.

Daca beti ceai de hibiscus o perioada lunga de timp, exista riscul ca nivelul estrogenului sa scada simtitor. Asadar, este indicat sa eviti consumul acestui ceai daca luati pilule contraceptive sau in cazul in care vreti sa ramaneti insarcinata.

Nici persoanele care au tensiunea arteriala mica nu ar trebui sa consume acest tip de ceai. De asemenea, se recomanda prudenta cand se prepara, pentru ca o cantitate mare de hibiscus poate produce efecte halucinogene.

Cum te ajuta Ceaiul de Hibiscus sa slabesti?

Hibiscusul inhiba absorbtia de glucoza si de amidon in momentul in care se consuma alimente pe baza de carbohidrati. Planta de hibiscus are in componenta sa o enzima numita ”phaseolamin” care are rolul de a reduce productia de zaharuri, contribuind astfel la mentinerea greutatii in ciuda consumului de carbohidrati.

Ceaiul de hibiscus este unul dintre ceaiurile de plante recunoscute pentru proprietatile anti-adipoase. Ceaiul de hibiscus ofera o senzatie de satietate, nu contine calorii, are efect diuretic si reduce absorbtia de carbohidrati.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Hibiscus?

Ceaiul de hibiscus poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. Acesta poate fi gasit ca atare sau in componenta ceaiurilor din fructe de padure carora le imprumuta din gustul sau specific-acrisor si mirosul placut, parfumat.

Sectiunea de comentarii