
Ceaiul de Catina

Catina alba este o planta cu fructe, frunze si lemn cu continut bogat si variat de vitamine si substante cu rol biologic activ. Catina este un arbust de o importanta deosebita, intalnit atat in flora spontana cat si in culturi controlate. In Romania, catina alba creste spontan in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, pe vaile raurilor Teleajen si Dambovita.
Catina este utilizata si pentru stabilizarea solului si terenurilor in panta sau sub forma de gard viu datorita spinilor puternici care impiedica patrunderea animalelor sau a omului. Utilizata in agricultura, catina mareste rezistenta de iernat a albinelor, fertilizeaza natural solul cu azot produs de activitatile simbiotice cu ciuperca Actinomices eleagni.
In Romania, prima plantatie de catina a fost efectuata in anul 1980, la Iasi si Pitesti. Catina este cunoscuta sub denumirea de catina alba, catina alba de rau, catina de rau, catina ghimpoasa, catina albastra.
Index of the article
- 1. Despre Catina
- 2. Cum se cultiva Catina?
- 3. Cum se recolteaza Catina?
- 4. Cum se pastreaza Catina?
- 5. Ce substante nutritive contine Catina?
- 6. Cum se prepara Ceaiul de Catina?
- 7. Care sunt beneficiile Ceaiului de Catina?
- 8. Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Catina
- 9. Cum te ajuta Ceaiul de Catina sa slabesti?
- 10. De unde se poate achizitiona Ceaiul de Catina?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Catina
Despre Catina
Catina alba (Hippophaë rhamnoides) este un arbust foarte ramificat si spinos care creste in Romania incepand din nisipurile si pietrisurile litorale pana in regiunile muntoase, alcatuind uneori cranguri si tufisuri destul de intinse.
Catina alba se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie, dar si ca planta ornamentala. Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat.
Frunzele sunt intregi, liniar-lanceolate, de culoare verde-cenusie pe fata superioara si albicios-argintie pe cea inferioara. Florile, dioice, sunt mici si apar inaintea frunzelor; cele mascule, sesile, au 2 sepale si 4 stamine, iar cele femele sunt scurt pediculate si au 2 sepale. Fructele sunt ovoide sau globuloase, lungi de 5-10 mm si late de 4-8 mm, de culoare verde la inceput si galben-portocalie la completa lor maturitate.
Planta creste pana la 2-5 m, are scoarta brun-inchis care se transforma in ritidon brazdat. Face lujeri anuali solzosi, cenusu-argentii, ramuri laterale cu spini numerosi si puternici, cu muguri mici, parosi, cu gust amarui. Arbustul fructifica 20-25 ani si lastareste in fiecare an foarte puternic.
Cum se cultiva Catina?
Catina este o planta ce poate fi inmultita prin seminte, butasi in verde sau uscat sau in vitro prin micropropagare. Inmultirea catinei prin seminte se recomanda a fi facuta doar in scop ameliorativ, ornamental sau ecologic. Metoda de inmultire prin butasire in verde se recomanda pentru infiintarea plantatiilor comerciale. Inmultirea catinei prin butasire in uscat este utilizata datorita costului redus al lucrarilor. Inmultirea catinei prin micropropagare are in vedere multiplicarea vegetativa prin clonare rapida a unor forme de catina de interes agronomic precum si devirozarea si mentinerea in stare fitosanitara optima a acestora. Metoda se recomanda pentru infiintarea plantatiilor mama destinate recoltarii de butasi sau pentru obtinerea directa a materialului saditor, in cazul infiintarii plantatiilor comerciale.
Cerintele catinei la conditiile de mediu sunt lumina abundenta, directa, rezistenta mare la insolatie, seceta si ger. Catina este o specie rustica, creste pe toate timpurile de sol, se dezvolta bine in conditii de umiditate moderata, nu suporta excesul de apa in sol sau la suprafata acestuia. Catina realizeaza productii mari pe terenuri cu fertilitate medie, usoare si permeabile.
Pentru infiintarea plantatiei de catina se pot alege terenuri plane sau terase in panta neamenajata. Orientarea randurilor trebuie sa fie nord-sud, pentru o expunere cat mai buna la soare. In cazul in care catina este plantata in zona de campie sau colinara, plantatia va fi realizata in perioada de toamna, la sfarsit de octombrie, pentru ca plantele sa beneficieze de mai multa umezeala in sol. Daca aceasta perioada este omisa, plantarea se realizeaza primavara devreme, cand terenul s-a scurs de apa si lucrarile se pot executa eficient.
In zona submontana si montana, plantatia de catina se infiinteaza primavara devreme, cand sunt suficiente precipitatii. Inainte de plantare, plantele se pregatesc prin improspatarea taieturilor radacinilor, scurtarea celor mai lungi la 20-25 cm si indepartarea radacinilor bolnave si rupte. Dupa aceasta operatiune, radacinile se mocirlesc si se aseaza in groapa cu radacinile rasfirate. Planta se pozitioneaza in mijlocul gropii in pozitie verticala. Se acopera radacinile, se preseaza pentru un contact eficient cu substratul, se realizeaza o farfurie de udare si se uda abundent cu 6-8 litri de apa. Dupa plantarea arbustilor de catina acestia vor produce rod in anul al doilea, dar daca au conditii bune vor rodi putin inca din primul an.
Irigarea plantatiei de catina este foarte importanta in primii doi ani de la plantare, aceasta previne uscarea plantelor, stimuleaza cresterea si formeaza coroane, fiind suportul productiei din primii ani de fructificare.
Cum se recolteaza Catina?
Recoltarea fructelor de catina este un procedeu laborios, deoarece fructele sunt foarte mici, cu codite scurte si rigide, dispuse ingramadit in jurul ramurilor. Daca fructele nu sunt culese la timp, acestea plesnesc in momentul culesului sau sunt mancate de pasari. In functie de modul de valorificare, catina se recolteaza mai cruda sau dupa ce ajunge la maturare deplina.
Fructele se pot culege in perioada septembrie, dar acestea nu contin o cantitate mare de vitamina C. Daca sunt culese dupa aceasta perioada, fructele au un continut mai mare in vitamina C si mai multe substante grase. Momentul in care fructele ating maturarea deplina, este sfarsit de septembrie, inceput de octombrie.
Prin urmare, momentul de recoltare este foarte important in obtinerea unor fructe cu proprietati deosebite. Recoltarea fructelor de catina se poate face manual sau mecanizat. Recoltarea manuala presupune indepartarea fructelor cu mana, individual. Metoda mecanizata se face prin scuturare individuala cu ajutorul vibratoarelor pneumatice actionate de la priza de putere a unui tractor. Fructele cad pe o prelata colectoare, asezata sub pom si se curata de impuritati cu o instalatie de ventilatie.
Cum se pastreaza Catina?
In stare proaspata, fructele se pot pastra 3-4 saptamani in depozite frigorifice. Daca sunt recoltate prin tehnica bob cu bob, acestea se pot pastra timp indelungat pana in momentul prelucrarii. Se evita transportul fructelor foarte coapte pe distante mari cu mijloace de transport fara instalatii frigorifice.
Fructele se usuca in cuptor pana se stafidesc si isi schimba culoarea. Se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta.
Ce substante nutritive contine Catina?
Catina contine: substanta uscata (15-20%), zaharuri (0,05-0,5%), acizi organici (1,5-4%), pectine (0,14-0,5), polifenoli si tananti, flavonoide (1,8%), celuloza (0,9%), proteine (1,2%), ulei deosebit de complex (8-12%), betacaroten (3,5-10%), microelemente (dintre care amintim fosforul 194,4 mg% , calciu 211,8 mg%, magneziu 186,1 mg %, potasiu 165,1%, sodiu 2,8 mg%, fier 13,84 mg%), vitamine liposolubile ( vitamina A <380 mg% , vitamina E 16 mg%, vitamina K, vitamina D 20 mg%), vitamine hidrosolubile ( vitamina C, vitamina P, vitamina F 8 mg% vitamina B1-B9 cantitatea lor variaza intre 360–2500 mg/100g fruct), 18 amino acizi esentiali, acizi grasi esentiali (80-90%).
Semintele mai contin acizi grasi nesaturati ( cu legaturi duble sau triple) cum ar fi acidul linoleic si linolenic. Frunzele si scoarta arbustului are continut mai mare de sitosferol si tocoferol.
Cum se prepara Ceaiul de Catina?
Fructele de catina se usuca in cuptor pana se stafidesc si isi schimba culoarea, daca acestea sunt proaspete. Ceaiul se poate prepara si din fructele proaspate. Se adauga in apa clocotita si se lasa la infuzat 10-15 minute. Se poate consuma fara zahar sau indulcit cu miere de albine.
Ceaiul de catina se recomanda in dieta zilnica pentru a trata diferite afectiuni, dar si pentru a preveni problemele de sanatate. Se recomanda consumul lui dimineata, pe stomacul gol, sau cu cel putin 15 minute inaintea mesei.
Care sunt beneficiile Ceaiului de Catina?
Infuzia de catina este recunoscuta in principal pentru efectul sau asupra bolilor de ficat si lipsei de vitamine in organism. Ceaiul de catina intareste sistemul imunitar. Deoarece contine foarte multe vitamine cu proprietati antioxidante, ceaiul de catina este remediul ideal impotriva imbatrinirii premature a pielii. Unul dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului de catina este ca protejeaza celulele si tesuturile din piele, luptand contra formarii ridurilor. Contine un aport mare de vitamina C, vitaminele B, fier, sodiu, potasiu, ingrediente esentiale pentru un organism revigorat.
Ceaiul de catina imbunatateste circulatia sangelui si este un aliat de nadejde in tratarea problemelor cardiologice, sau chiar in cazul dietelor de slabit.
Confera vitalitate organismului si il revigoreaza, de aceea este un tonic natural ideal pentru un plus de energie in timpul zilei. Efectul catinei este unul cicatrizant in problemele pielii. Are efect regenerant si se foloseste deseori in tratarea arsurilor, eczemelor sau in cazul iritatiilor. Gratie proprietatilor analgezice, ceaiul de catina poate fi folosit si in tratarea durerilor articulare. Este cel mai bun remediu naturist antiinflamator. Datorita efectului antioxidant puternic, ceaiul de catina se recomanda in dieta persoanelor care au probleme cu balonarea si constipatia.
Ceaiul de catina ofera corpului o multime de substante hranitoare, care protejeaza celulele sistemului imunitar. Cura cu ceai de catina este recomandata in tratarea cancerului, gratie continutului ridicat antioxidant care revigoreaza organismul.
Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Catina
Consumul ceaiului de catina este deosebit de benefic pentru organism, insa ar fi de retinut doua dintre cele mai importante contraindicatii referitoare la acesta. Ceaiul nu se recomanda dupa ora 3-4 dupa-amiaza din cauza efectelor energizante puternice si nu se recomanda in timpul unei sarcini/alaptare sau in caz de astm bronsic, diaree cronica sau pancreatita.
Cum te ajuta Ceaiul de Catina sa slabesti?
In curele de slabire, ceaiul de catina asigura necesarul de vitamine si de minerale, care se procura din alimente. Ceaiul de catina inhiba apetitul si reduce pofta de mancare. Cel mai indicat este sa faceti ceaiul din fructe de catina – 3-4 cani care se consuma treptat pe parcursul zilei.
De unde se poate achizitiona Ceaiul de Catina?
Ceaiul de catina poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. Acesta poate fi gasit sub forma de pulbere sau fructe uscate. Toamna, catina proaspata se gaseste si in piete.