poza-ceai-de-zmeur

Ceaiul de Zmeur

cana-ceai-de-zmeur

Zmeurul este cultivat de mii de ani pentru fructele parfumate consumate proaspete sau prelucrate pentru obtinerea de siropuri, dulceturi, marmelade, etc. Cunoscut din timpuri preistorice, este raspandit in zona subarctica si rece temperata din emisfera nordica.  In prezent, sunt cunoscute nu mai putin de 10 specii de zmeura, dar cea mai cunoscuta specie este Rubus idaeus, numita si zmeura europeana sau zmeura euro-asiatica, din care deriva majoritatea celorlalte specii.

Denumirea stiintifica a plantei se leaga de o legenda, potrivit careia Ida, fiica regelui din insula Creta, a vrut sa culeaga zmeura ca sa il ingrijeasca pe viitorul stapan din Olimp, dar s-a intepat in spinii zmeurului, iar fructele, initial albe, au luat culoarea sangelui. Naturalistul suedez, din secolul al XVIII-lea, Carl Linne, este cel care denumeste zmeurul – Rubus idaeus – facand o concesie legendei, dar si in amintirea lui Plinius cel Batran, care, in lucrarea sa – “Istoria naturala” (secolul I d.Hr.) – descrie Muntele Ida, din Creta, ca fiind incarcat de arbusti de zmeur, despre care povesteste ca pana la vremea aceea, nu i-a mai intalnit in nicio parte a Europei.

Cultivarea zmeurei a aparut tarziu, abia in ultimele doua-trei secole, aceasta fiindu-le oamenilor la indemana, crescand peste tot, la margini de padure, ori pe langa gardul casei. Zmeurul mai poarta denumirea de azmura, mur, malina, rug de munte, smeurar.

Despre Zmeur

Originile zmeurului se pierd in negura timpului. Specii de zmeur salbatic s-au gasit pe toate continentele, inclusiv in Alaska. Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lastari taratori, cu tulpini drepte, arcuite spre varf, cu ghimpi drepti, de forma unor ace, adeseori plasati numai pe partea inferioara. Acesta apartine familiei Rosaceae. Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dintate pe margini, verzi pe fata superioara, albicioase pe cea inferioara. Sunt folosite proaspete sau uscate la preparea de ceaiuri medicinale.

Florile zmeurului sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale si numeroase stamine, si reprezinta o sursa importanta de nectar pentru albinele producatoare de miere. Fructul, care se numeste zmeura, este de culoare rosie, cu miros placut si gust acrisor-aromat.

Zmeurul infloreste incepand din luna mai pana in iulie. Creste spontan in locuri stancoase, luminisuri de paduri, regiuni deluroase si muntoase. Poate fi intalnit pe intreg teritoriul Romaniei, fiind o planta specifica zonelor cu clima temperata.

In scopuri terapeutice se folosesc mugurii, frunzele tinere care se recolteaza in timpul infloririi mai – august, si fructul care se recolteaza la maturitate si din care se extrage xilitolul – un indulcitor artificial utilizat in special in prevenirea si tratarea cariilor dentare.

Cum se cultiva Zmeurul?

Zmeurul este un arbust pe care il gasim fie in natura, fie pe plantatii sau in gradini. Se inmulteste prin butasi. Este recomandat sa plantati zmeurul in perioada octombrie-noiembrie, dupa caderea primei brume, astfel incat sa va bucurati de primele fructe in vara urmatoare. Este o planta iubitoare de soare si prefera zonele cu lumina directa, un aspect pe care trebuie sa il luati in calcul cand stabiliti sectorul din gradina unde vreti sa plantati butasii. Se adapteaza insa usor la frig si la sezonul ploios si trebuie udat doar in cazul in care nu ploua 2-3 luni la rand. Pentru a tine la distanta bolile, evitati plantarea arbustului in zonele in care au fost cultivate mure, rosii, cartofi, ardei, vinete sau trandafiri.

Pe terenul unde se va planta zmeurul se va asterne un rand de ingrasamant, care are proprietatea de a ucide toate buruienile sau iarba din acea zona. Butasii trebuie plantati in gauri de 60 de cm adancime si 40 de cm latime, la o distanta de 60 de cm-1 m intre ele, cu pamantul de pe fundul gropii foarte bine afanat. Intre randurile in care sunt puse rasadurile este recomandata o distanta de 2-3 m. Din adancimea de 60 de cm, butasii ocupa doar 20-30 de cm, restul fiind acoperit cu pamant afanat care sa ajute la buna dezvoltare a radacinilor.

Daca in prima saptamana de la plantare nu ploua deloc, atunci udati fiecare butas cu aproximativ 3-4 litri de apa, repetand operatiunea de doua ori in conditii similare. Dupa udare butasul trebuie taiat la maxim 5 cm de sol si asteptat pana in primavara cand acestea va inmuguri. Dupa ce planta se va prinde, nu va mai trebui intervenit cu apa decat in verile foarte secetoase.

Cultivat in gradina, zmeurul traieste in jur de zece ani. Creste atat la soare, cat si in zonele semi-umbrite, intr-un sol proaspat si bine drenat. Rezista bine la temperaturile scazute din timpul iernii, dar este sensibil la seceta, de aceea, vara, trebuie udat cu regularitate. Zmeurul nu se toaleteaza, deoarece tijele care au facut fructe se usuca de la sine (si se vor inlatura prin taierea de la nivelul solului), ramurile noi rasarind din radacinile plantei.

Cum se recolteaza Ceaiul de Zmeur?

Frunzele de zmeur se recolteaza la inceputul verii, inainte si in perioada de inflorire, prin strujire, si in nici un caz dupa maturarea fructului, deoarece frunzele recoltate inainte contin mai multe ingrediente active. Se recolteaza varfurile tufelor de zmeura, care se pastreaza in locuri foarte bine aerisite. Uscarea se face la umbra, in spatii curate si bine aerisite, in strat subtire, fara a fi expuse razelor solare.

Cum se pastreaza Ceaiul de Zmeur?

Ceaiul din Frunze de zmeur se depoziteaza in pungi de hartie si saci de panza. Este necesar sa fie ferit de umezeala, temperaturi ridicate sau mirosuri pregnante. Ceaiul trebuie depozitat in loc intunecos si racoros. Daca depozitati ceaiul de zmeur in recipiente, este indicat sa folositi un recipient metalic care nu este perfect ermetic fata de unul de sticla ermetic, dar transparent.

Ce substante nutritive contine Ceaiul de Zmeur?

Recoltate prin strujire, inainte si in timpul infloririi, frunzele de zmeur contin taninuri, acizi organici, substante flavonoide si vitamina C, ceea ce le confera multiple proprietati terapeutice: astringente, antidiareice, dezinfectante, cicatrizante, antihemoragice, depurative, usor diuretice, sudorifice, neutralizante in aciditatea gastrica si reglatoare hormonal.

Zmeurul este bogat in vitamine C, E, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, acidul malic si citric, acidul salicilic, zaharuri, tanin, caroten, saruri minerale – potasiu, fier, iod, potasiu, calciu, cupru, fosfor.

Cum se prepara Ceaiul de Zmeur?

Infuzie – o lingura de planta uscata si maruntita se adauga peste 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 5 minute, dupa care se strecoara. Se beau 3 cani pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Pentru cure de lunga durata, se poate prepara ceaiul si astfel: la o cana de apa clocotita se adauga 1 – 2 lingurite de planta uscata si maruntita. Se pune totul pe foc mic si se lasa sa fiarba timp de 1 minut, dupa care se lasa 15 minute pentru a se raci. Se strecoara si se consuma 2 – 4 cani pe zi, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de masa.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Zmeur?

Ceaiul din frunze de zmeur, este o bautura aromata, fina, parfumata, este apreciat ca fiind ceaiul femeilor, datorita efectelor benefice pe care le aduce pentru sistemul reproducator feminin, si in general asupra sanatatii feminine la toate varstele. Este recomandat si copiilor pentru ca nu are cofeina, in convalescenta pentru efectele energizante si nutritive deosebite, barbatilor care sufera de productie limitata de testosteron. Ceaiul de zmeur este recomandat pentru mentinerea sanatatii stomacului, normalizeaza secretia de suc gastric, normalizeaza tranzitul intestinal accelerat si protejeaza mucoasa gastrica. Acest ceai are efect atiseptic intestinal, hemostatic, astringent, antiacid, antidiareic, diuretic, cicatrizant.

Substantele active din frunzele de zmeur au rolul de adjuvant in tratamentul diabetului, in caz de afectiuni la rinichi si vezica urinara, si are efect benefic in tratarea gutei. Ceaiul de zmeur, folosit in combinatie cu cel de papadie este adjuvant la persoanele la care riscul infertilitatii este cauzat de probleme legate de nivelul insulinei.

Ceaiul din Frunze de zmeur este recomanandat in timpul sarcinii, tonifica uterul si muschii pelvienii, faciliteaza contractiile in timpul travaliului si usureaza nasterea. Acesta combate starile de greata si voma, crampele musculare, combate insomnia in timpul sarcinii, stimuleaza lactatia, fiind de ajutor mamelor care alapteaza. Totodata, ceaiul de zmeur amelioreaza simptomele de menopauza, ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, reduce nivelul zaharului din sange si stabilizeaza glicemia, diminueaza ridurile, stopeaza procesul de imbatrinire a pielii, catifeleaza si da stralucire tenului.

Folosit extern, ceaiul de zmeur este un bun cicatrizant, astringent si antiseptic.

Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Zmeur

Ceaiul din frunze de zmeur este contraindicat in litiaza biliara sau renala, datorita oxalatilor din compozitie care pot bloca asimilarea calciului din alimentele ingerate. Este contraindicat in perioada de alaptare, deoarece prin efectul astringent datorat continutului mare de tanin, frunzele de zmeura pot reduce secretia lactata. Nu este indicat persoanelor alergice la zmeur.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Zmeur?

Ceaiul de zmeur se gaseste in supermarketuri, magazine naturiste, magazine specializate si de plante medicinale.

Sectiunea de comentarii