poza-ceai-de-echinaceea

Ceaiul de Echinaceea

cana-de-ceai-de-echinaceea

Recunoscuta pentru eficienta sa in cresterea capacitatii de aparare a organismului fata de diversi agenti infectiosi, echinaceea este adesea considerata un antibiotic natural, puternic aliat al sistemului imunitar. Nativa din preeriile Americii de Nord, echinaceea era folosita de bastinasi pentru tratarea ranilor. Azi, trei specii ale acestei plante perene sunt cultivate in scop medicinal. Echinaceea are un lung sezon de inflorire si este o planta ornamentala frumoasa si populara. Planta a fost utilizata de amerindieni ca remediu si pentru tratarea muscaturilor de sarpe, ea fiind preluata de colonistii americani si introdusa in arsenalul lor terapeutic in anul 1800. Celebritatea plantei se datoreaza efectelor sale imunostimulatoare extrem de puternice, fapt care recomanda utilizarea ei in numeroase afectiuni si tulburari.

Despre Echinaceea

Echinaceea face parte din familia Asteraceae, fiind o planta perena, de 100-150 cm inaltime, la care florile apar individual la varful tulpinii, avand petale de culoare alb, roz sau rosu si un disc rosu-maroniu central. Florile sunt dispuse solitar la varfurile ramurilor. Florile tubulare sunt asezate bombat, sub forma de cupa intoarsa, inconjurate de flori ligulate, de culoare roz pana la rosu intens. Infloresc din luna iunie pana in octombrie. Face parte din aceeasi familie cu arnica, galbenelele si musetelul. Planta este recunoscuta pentru eficienta sa dovedita in stimularea imunitatii organismului prin cresterea capacitatii sale de aparare fata de diversi agenti infectiosi. Inainte de 1950 si inainte de introducerea antibioticelor, echinaceea a avut un statut medicamentos.

Cea mai raspandita informatie legata de echinaceea se refera la faptul ca este o planta bogata in polizaharide care ajuta la protejarea celulelor impotriva invaziei de virusi si de bacterii.

Din echinacee se pot folosi radacinile si floarea. Radacinile sunt mai des utilizate decat florile. Radacinile se obtin de la plante cu varste mai mari de 4 ani; florile se culeg cand sunt complet deschise. Radacina este cilindrica si brazdata. Are un miros aromatic si slab, iar gustul ii este mai intai dulce, apoi amar. Echinaceea se foloseste la prepararea tincturilor, extractelor si pulberilor, singura sau in combinatie cu alte plante.

Cum se cultiva Echinaceea?

Exista mai multe soiuri de Echinacee, dar cel mai bun pentru gradini si cultura este Echinaceea purpurea. Fiind o specie perena, se amplaseaza in afara asolamentului dupa premergatoare care lasa terenul curat de buruieni. Pe acelasi teren poate reveni dupa circa cinci ani.

Se recomanda fertilizarea terenului cu gunoi de grajd. Pregatirea de baza incepe toamna timpuriu, cu aratura la adancimea de 25-30 cm. Cu 2-3 zile inainte de semanat, solul se va lucra cu grapa cu discuri, iar pentru o buna maruntire si nivelare a solului terenul se pregateste printr-o trecere cu combinatorul sau freza si una cu tavalugul inelar.

Echinaceea se inmulteste prin seminte. Samanta trebuie sa aiba puritate fizica de cel putin 97%, iar facultatea germinativa de minim 85%. In conditiile pedoclimatice din Romania, epoca optima de semanat s-a dovedit a fi in pragul iernii – sfarsitul lunii octombrie – inceputul lunii noiembrie la distanta de 50 cm intre randuri si 15 cm intre plante, la adancimea de 2 cm. Pentru crearea unor conditii optime de crestere si dezvoltare a plantelor, se indeparteaza des buruienile sau ori de cate ori este necesar.

Echinaceea se dezvolta foarte bine langa rasadurile de legume si care capacitatea de a le proteja de daunatori. Creste bine in locurile luminate, in soare, are nevoie de apa, dar nu in exces si se dezvolta de cele mai multe ori viguros. Planta infloreste esalonat, in mai multe etape, de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lunii septembrie. In primul an de vegetatie, planta formeaza o rozeta de frunze si infloreste abia in al doilea an. Florile se culeg an de an cu secera sau foarfeca de vie. 

Cum se recolteaza Echinaceea?

Recoltarea se face la infloritul maxim al plantelor incepand cu anul al doilea de vegetatie, manual sau mecanizat, iar dupa recoltare produsul vegetal trebuie imediat transportat in spatiile de uscare.

Uscarea plantei proaspat recoltate se face pe cale natural, la umbra, in spatii special amenajate, cu asezare in strat subtire sau pe cale artificiala la temperatura de 350 C. Din plantele uscate se poate face ceai sau diferite siropuri.

Cum se pastreaza Echinaceea?

Planta de echinaceea se pastreaza uscata in recipiente inchise ermetic, pungi de hartie sau saculeti de panza. Se recomanda a se depozita departe de surse de caldura, umiditate, lumina sau mirosuri pregnante.

Ce substante nutritive contine Echinaceea?

Frunzele si radacinile de echinaceea contin ulei volatil, alchilamide, flavonozide, acizi polifenolici si polizaharide imunostimulatoare (glicozidul echinacozid), antioxidante, rasini, cicatrizante, glucozide antibacteriene si antivirale.

Efectele sale antipatogene se datoreaza unei combinatii de elemente constitutive care includ flavonoide, polizaharide, fenoli, alkylamide si unele minerale cum ar fi cupru, potasiu, iod si fier, impreuna cu vitaminele A, E si C.

Cum se prepara Ceaiul de Echinaceea?

Infuzie – pentru prepararea infuziei de echinaceea adaugati intr-o cana cu apa fierbinte o lingurita de planta, acoperiti vasul si lasati la infuzat timp de 10-15 minute, dupa care se strecoara si se consuma pana la 3 cani pe zi.

Infuzia se consuma calda sau rece, de 2-3 ori pe zi sau ori de cate ori este nevoie; in perioadele reci ale anului cu risc de aparitie a infectiilor gripale se poate folosi pana la 1 litru ceai pe zi ca imunostimulator general.

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Echinaceea?

Echinaceea este cultivata si utilizata in scop medicinal, datorita proprietatilor sale terapeutice: curata sangele si sistemul limfatic, catalizeaza actiunea celulelor albe si actioneaza eficient in cazul bolilor de plamani, al gripei si virozelor. Aceasta planta minune are proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale, motiv pentru care poate lupta impotriva oricarui fel de infectie microbiana.

Ceaiul de Echinaceea este un supliment alimentar cu actiune imunostimulatoare nespecifica – mareste capacitatea de aparare a organismului fata de infectiile virale si bacteriene; este eficient in afectiunile acute si cronice ale aparatului respirator (gripa, guturai, angina, faringite, bronsite, laringite).

Utilizat intern, ceaiul de echinaceea este imunostimulent, antiinflamator, antiviral, antimicrobian, inhiba hialuronidaza (opreste actiunea invaziva a bacteriilor), inhiba multiplicarea virusurilor, fiind activa asupra virusului gripal, virusului AH5N1 (virusul gripei aviare), virusului AH1N1 (virusul gripei porcine), virusurilor herpes simplex de tip1 si de tip2, scade rata de aparitie a speciilor de Candida albicans si Lysteria monocytogenes, stimuleaza activitatea corticosuprarenala, antichistic, antitumoral. Folosit extern, acesta este un stimulent al imunitatii locale, antiinflamator si cicatrizant.

Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Echinaceea

Extern, nu au fost semnalate reactii adverse ale acestei plante. Intern, in bolile progresive sistemice ca: tuberculoza, leucoze, colagenoze, scleroza multipla, SIDA etc. trebuie folosite cu prudenta si numai la recomandarea medicului.

Nu se recomanda administrarea la persoanele cu tendinte alergice la unele substante sintetice sau naturale din familia Asteraceelor. Utilizarea preparatelor parenterale nu se recomanda la diabetici sau la alte persoane cu afectiuni cronice grave. Persoanele care sufera de boli autoimune sau au fost supuse unui transplant de organe nu vor consuma acest ceai.

In caz de mancarimi in zona ochilor sau urechilor, gat iritat sau alte semne de alergie, utilizarea preparatelor pe baza de echinaceea trebuie intrerupta.

Nu este recomandat sa se consume cantitati mari de echinaceea o perioada lunga de timp. Cel mai frecvent efect secundar este deranjul la stomac. Dar unii oameni pot avea si reactii alergice: reactii cutanate, agravarea simptomelor de astm, anafilaxie (o urgenta ce va poate pune viata in pericol, ce poate provoca probleme de respiratie).

Te ajuta Ceaiul de Echinaceea sa slabesti?

Ceaiul de echinaceea reprezinta solutia ideala pentru a elimina substantele toxice din organism. Echinaceea reprezinta o sursa de vitamine si minerale esentiale, precum fierul, seleniul, calciul, magneziul, fosforul, zincul, magneziul. O cura cu ceai de echinaceea baut de trei ori pe zi ajuta la mentinetinerea sanatatii, mai ales atunci cand se urmeaza o cura de slabire.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Echinaceea?

Ceaiul de Echinaceea poate fi gasit in magazinele naturiste, farmacii, magazine de ceaiuri naturale, chiar si supermarketuri.

Sectiunea de comentarii