poza-ceai-de-cimbrisor

Ceaiul de Cimbrisor

cana-ceai-de-cimbrisor

Cunoscut ca „iarba duhului” sau „antibioticul saracului”, cimbrisorul este una dintre cele mai apreciate plante din farmacia naturii. Se spune ca acesta actioneaza atat asupra trupului, pe care il umple de viata, vigoare si forta, cat si asupra inimii, careia ii daruieste curaj, si sufletului, ajutandu-l sa isi domine dorintele prea patimase. Ceaiul de cimbrisor face mintea mai vigilenta, o intareste in lupta si elimina presiunea psihica, dar pe de alta parte descatuseaza izvoarele iubirii si ale bucuriei. Este o bautura miraculoasa, obtinuta dintr-o planta considerata datatoare de vitejie in Evul Mediu.In vechea Roma, cimbrisorul era nelipsit din mojarul descantatoarelor pentru ca avea puterea de a starni beatitudinea iubirii.

In zilele noastre, dincolo de legende si superstitii, ceaiul de cimbrisor ofera numeroase beneficii organismului si are proprietati insemnate. Mica planta ne cucereste in fiecare primavara cu mirosul sau aromat si isi arata forta terapeutica in diferite afectiuni.

Despre Cimbrisor

Cimbrisorul sau Thymus serpyllum, dupa denumirea sa stiintifica, este o specie de planta perena, erbacee, la baza semilemnificata, din genul Thymus. Florile sale sunt purpurii, roz ori ciclam, dar cateodata si albe. Cimbrisorul este un subarbust foarte raspandit in flora tarii noastre prin fanete, incepand din zona dealurilor pana in regiunile muntoase, alcatuind mici tufe. Acesta infloreste vara-toamna si este ruda cimbrului de camp, Thymus vulgaris.

Planta isi are originea pe tarmul mediteranean, fiind utilizat inca de pe vremea vechii civilizatii mesopotamiene. La noi, cimbrisorul a ajuns abia in secolul al XI-lea. Florile sale au caliciul cilindric-campanulat cu cinci dinti, trei superiori, scurti, iar doi inferiori, lungi. Tubul floral este scurt, pubescent, in exterior corola cu baza superioara ovata, emarginata, patru-unghiulara. Frunzele sunt mici, aromatice, liniare, eliptic-ovate sau rotunjite, plane, nedentate, petiolate, opuse si pubescente. Tulpina cimbrisorului are 3-5 centimetri inaltime si este ascendenta, iar florile sunt asezate vertical, grupate in capitule sau raceme, formand covoare. De la cimbrisor se utilizeaza doar partile aeriene, care se recolteaza in timpul infloririi. Acestea au un miros placut si un gust amarui aromat.

Cum se cultiva Cimbrisorul?

Indiferent daca iti doresti sa cultivi aceasta planta ca sa obtii ceai de cimbrisor ori sa o utilizezi pentru alte preparate, trebuie sa stii ca ea se inmulteste prin seminte si prin divizare. In plus, cimbrisorul se cultiva ca planta legumicola aromatica, dar si ca planta medicinala. Nu are pretentii deosebite fata de sol, ci trebuie doar sa fie plantat intr-un loc insorit ca sa infloreasca. De mentionat totusi ca aroma sa e mai intensa atunci cand solul este sarat in azot si ca rezista foarte bine la seceta.

Infiintarea culturii de cimbrisor se face prin semanat direct in camp, prin plantarea rasadurilor sau prin despartirea tufelor batrane din culturile slab productive, toamna tarziu. Nu este indicat semanatul primavara, deoarece samanta este mica si stratul superficial al solului se usuca repede. Pe teren nemodelat si suprafete mici, distanta dintre randuri poate fi de 20-25 cm.

Cimbrisorul de vara este sensibil la frig si in cultura este tratat ca planta anuala. Cimbrisorul de iarna, mai rezistent la temperaturile scazute, se comporta ca planta perena si poate ramane in cultura 5-6 ani. Acesta iubeste lumina, merge bine pe soluri usoare si mijlocii, bogate in humus, permeabile, cu apa freatica la adancimi mari.

Cum se recolteaza Cimbrisorul?

In general, cimbrisorul creste pana la 15-20 cm in inaltime, tulpina sa ramane la nivelul solului, iar frunzele sunt foarte marunte. Planta are un miros deosebit, mai ales cand incepe sa infloreasca. In primul an de vegetatie, la culturile infiintate prin semanat direct in camp, se face raritul plantelor, cand acestea au 4-5 perechi de frunze, la circa 18-19 cm distanta de rand. Dupa fiecare recoltare se praseste, se uda daca este nevoie, se fertilizeaza cu azot, iar toamna se executa o usoara bilonare. La nevoie se fac tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Recoltarea cimbrisorului presupune taierea ramurilor tinere, la inaltimea de 10-15 cm de la sol, dar fara a se taia partea lemnoasa. Tot acest proces trebuie realizat pe timp insorit, dupa ce s-a ridicat roua. Cimbrisorul se poate recolta chiar si in primul an de cultura, insa fara a se intarzia aceasta operatie, astfel incat plantele sa fie fortificate la intrarea in iarna. Din al doilea an, cimbrisorul se recolteaza in doua reprize: prima data la sfarsitul lunii mai, iar a doua oara la finalul lunii iulie sau in luna august.

Cum se pastreaza Cimbrisorul?

Dupa uscare, cimbrisorul se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. Trebuie mentionat faptul ca, in timpul depozitarii, produsele vegetale nu raman intr-o stare inerta, ci ele sufera o serie de procese biochimice si transformari. Temperatura si umiditatea sunt factorii importanti care favorizeaza degradarea principiilor active. Aerul si iluminarea sunt esentiale pentru conservare, sub influenta lor principiile active suferind reactii de hidroliza, oxidare si enzimatice. Poluarea microbiana si fungica reprezinta pericolul cel mai grav al produselor vegetale care compromit total principiile active.

Ceaiul de cimbrisor uscat trebuie sa fie ambalat in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, in nici un caz in recipiente din material plastic. Se poate pastra maximum 24 de luni, dupa care nu se mai consuma deoarece, in timp, planta isi pierde proprietatile, aroma si gustul.

Ce substante active contine Cimbrisorul?

In compozitia acestei minunate plante se gasesc principii active, respectiv ulei volatil, acizii cafeic si rozmarinic, tanin si un principiu amar (serpilina). Cimbrisorul este bogat in ulei aromat, taninuri, substante amare, saruri de calcar, albumina, flavone si numerosi acizi organici.  Intreaga planta contine ulei eteric, care in partea aeriana a plantei ajunge pana la un proces de 2,5%, iar in seminte pana la 6%. De asemenea, partea aeriana a cimbrisorului mai contine si materii tanante, compusi flavonici, luteina si glicozidele acesteia.

Ca urmare a acestor substante active regasite in compozitia plantei, ceaiul de cimbrisor are o multime de proprietati deosebite. Iata care sunt acestea:

  • Expectorante
  • Hepatoprotectoare
  • Antitusive
  • Antiseptice pulmonare și intestinale
  • Sedative ale sistemului nervos
  • Stimulatoare ale funcțiilor rinichilor
  • Sudorifice
  • Stomahice
  • Tonice locale
  • Antiasmice
  • Carminative
  • Antihemoragice
  • Diuretice
  • Ușor depurative
  • Antivirale
  • Dezinfectante
  • Hemostatice
  • Coleretice
  • Bactericide
  • Antidiareice
  • Antispastice
  • Reconfortante

Cum se prepara Ceaiul de Cimbrisor?

Ceaiul de cimbrisor se obtine prin amestecarea plantei uscate cu apa fierbinte. Mai exact, peste 1-2 lingurite de cimbrisor uscat se toara aproximativ 250 ml de apa fiarta. Se acopera recipientul in care se prepara ceaiul de cimbrisor cu un capac, iar continutul se lasa la infuzat timp de 30 de minute, dupa care se filtreaza. Se administreaza cate 3 cani de ceai de cimbrisor pe zi, inaintea meselor principale, simplu sau indulcite cu miere, in cure de 2-3 saptamani.

Din aceasta planta se mai poate obtine si sirop de cimbrisor, preparat din flori care se pun intr-un borcan cu apa si zahar si se lasa la macerat 3 saptamani, dupa care se filtreaza si se da in clocot pe foc. Tinctura de cimbrisor, obtinuta din 200 grame de cimbrisor peste care se toarna 500 ml de alcool si se lasa la macerat 2 saptamani, este si ea benefica pentru organism. Bineinteles, putem vorbim si despre ulei de cimbrisor, decoct de cimbrisor sau utilizarea plantei in bucatarie, in diverse preparate culinare ori bauturi savuroase.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Cimbrisor?

Ceaiul de cimbrisor si-a dovedit eficienta impotriva mai multor afectiuni. Acesta are efect curativ in laringite, traheite, gripa, bronsite, infectii respiratorii si tuse convulsiva sau chiar tuberculoza, datorita uleiului eteric. Delicioasa licoare calmeaza spasmele cailor respiratorii, stimuleaza pofta de mancare la anemici si are rol in dischinezie biliara, enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipatie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi. Ceaiul de cimbrisor este indicat in caz de reumatism, artrite, sciatica, scleroza in placi, nevroza astenica, neurastenie, stari de oboseala, depresie psihica, migrene, apatie, convalescenta, stari de slabiciune si epilepsie.

Extern, cimbrisorul poate fi intrebuintat in bai aromatice care linistesc sistemul nervos, durerile provocate de reumatism si guta. Datorita proprietatii sale antiseptice poate fi folosit in plagi purulente si alte infectii ale pielii. Iata care sunt principalele beneficii ale ceaiului de cimbrisor:

Actioneaza impotriva parazitilor interni

Ceaiul de cimbrisor contine cantitati insemnate de uleiuri eterice si este un foarte bun antihelmintic, astfel ca actioneaza eficient impotriva parazitilor intestinali. In plus, este util si pentru combaterea ascaridiozei si oxiurazei.

Amelioreaza simptomele de raceala si gripa

Expectorant si antitusiv natural, ceaiul de cimbrisor protejeaza caile respiratorii, prevenind infectarea acestora, amelioreaza infectiile respiratorii si contribuie la calmarea crizelor de tuse. Util atat in tuse seaca, cat si uscata, ceaiul de cimbrisor favorizeaza expectoratia si previne suprainfectarea cailor respiratorii, ajuta la detensionarea arborelui bronsic si usureaza respiratia.

Imbunatateste functia hepatica

Ficatul este un organ care sufera enorm din cauza factorilor externi la care este suspus neincetat. Fie ca vorbim despre alimente procesate, alcool, tuturn, stres, ritmul de viata rapid in care traim, toate actioneaza negativ asupra sa si a intregului organism. O cura de cate 2-3 saptamani cu ceai de cimbrisor in fiecare sezon ajuta la eliminarea toxinelor ce se acumuleaza la nivelul ficatului. Totodata, ceaiul de cimbrisor stimuleaza secretia de bila.

Diminueaza durerile de cap si alunga stresul

Datorita proprietatilor sale sedative asupra sistemului nervos, cimbrisorul actioneaza ca un detensionant asupra celulelor nervoase si ajuta la hranirea si tonifierea acestora.

Datorita proprietatilor sale sedative asupra sistemului nervos, cimbrisorul actioneaza ca un detensionant asupra celulelor nervoase si ajuta la hranirea si tonifierea acestora.

Calmeaza crampele abdominale

Ceaiul de cimbrisor relaxeaza musculatura si elimina crampele abdominale. Poate fi de mare ajutor inclusiv in cazul durerilor menstruale. In acest sens, se bea de 2-3 ori pe zi cate o ceasca cu ceai aromat de cimbrisor.

Energizeaza organismul

Aceasta planta deosebita are capacitatea de a indeparta tensiunile nervoase si de a-i oferi corpului o relaxare totala. Asadar, consuma cu incredere ceai de cimbrisor in perioadele de stres si surmenaj.

Stimuleaza lactatia

Mamele care au nevoie de ajutor in ceea ce priveste lactatia isi pot indrepta atentia catre ceaiul de cimbrisor. Acesta nu doar ca stimuleaza secretia lactata, ci si ofera o aroma deosebita laptelui matern.

Trateaza alcoolismul

Aceasta planta poate trata alcoolicii, chiar daca la inceputul curei poate da stari de greata, transpiratii, senzatie de sete ori pofta de mancare. Peste un pumn de cimbrisor se toarna un litru de apa fierbinte, iar apoi din acest preparat se consuma cate o lingura, din ora in ora.

Contribuie la sanatatea cavitatii bucale

Ceaiul de cimbrisor sustine sanatatea cavitatii bucale datorita proprietatilor sale. Este un bun antiseptic si bactericid, curata si ajuta la cicatrizarea eventualelor leziuni. Se utilizeaza pentru a face gargara si ajuta la indepartarea mirosului neplacut.

Elimina anemia

Principiul amar din compozitia cimbrisorului, impreuna cu celeleate substante active deosebite, transforma aceasta planta intr-un tonic excelent in cazul anemiilor.

Combate edemele si carceii

In general, femeile gravide se confrunta cu umflaturi ale picioarelor si carcei. O infuzie de cimbrisor aplicata sub forma de compresa pe zonele afectate va reduce edemele si senzatia de picioare obosite sau amortite.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Cimbrisor

Specialistii ne atrag atentia cu privire la supradozajului. Ceaiul de cimbrisor consumat in exces poate conduce la aparicia afectiunilor gastro-intestinale sau, uneori, la excitare nervoasa urmata de depresie. De asemenea, cimbrisorul nu trebuie sa fie consumat de persoanele care sufera de astrite, insuficienta pancreatica, gastrica sau hepatica, enterite ori esofagite. Femeile insarcinate trebuie sa evite ceaiul de cimbrisor deoarece poata grabi nasterea. Totodata, pacientii care urmeaza diverse tratamente medicamentoase pentru anumite afectiuni cronice ar fi bine sa ceara sfatul medicilor curanti inainte de a consuma ceai de cimbrisor.

Avand in vedere si continutul de energie calda ce-l poseda cimbrisorul, acesta ar putea agrava senzatiile de caldura excesiva,in perioada caniculara, sau unele afectiuni cardio-vasculare, asa ca nu se recomanda consumul exagerat.

Cum te ajuta Ceaiul de Cimbrisor sa slabesti?

Daca te confrunti cu kilogramele in plus, apeleaza la acest remediu naturist. Ceaiul de cimbrisor detoxifica organismul si stimuleaza metabolismul lenes datorita efectului detoxifiant si diuretic. O cura cu ceai de cimbrisor trebuie totusi sa se faca cu acordul medicului specialist care va stabili dozajul corect si durata tratamentului.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Cimbrisor?

Daca nu ai reusit sa recoltezi si sa usuci cimbrisor, afla ca il poti gasi vrac sau sub forma de pliculete in farmacii, magazine naturiste si magazine de plante medicinale ori in supermarketuri. Vara si spre toamna, acesta poate fi gasit proaspat si in piete.

Ceaiul de cimbrisor are rezultate notabile pentru foarte multe afectiuni. Cu o aroma placuta si un gust intens, acesta vine la pachet cu o multime de proprietati si beneficii. In bucatariile europene din sudul Europei in special, cimbrisorul este un condiment foarte important. Este tipic mai ales pentru Franta, unde ramurele proaspete de cimbrisor se adauga la supe, sosuri si tocanite, din care se scot inainte de servire.
In Europa Centrala, cimbrisorul se foloseste pentru supe, peste, carne si oua, iar uneori si brânza se aromatizeaza cu cimbrisor de cultura.

Sectiunea de comentarii