poza-ceai-de-floarea-pasiunii

Ceaiul de Floarea Pasiunii

ceai-de-floarea-pasiunii

Floarea Pasiunii sau a patimilor poarta acest nume deoarece se spune ca cele 10 petale ce formeaza floarea ii reprezinta pe ucenicii lui Iisus, cu exceptia lui Petru si Iuda, iar cele 5 stamine simbolizeaza stigmatele primite, pe cand marginea florii ar sugera coroana cu spini. Dar dincolo de aceasta simbolistica crestina, Passiflora da nastere unor flori de-o frumusete rara. 

Cunoscuta si sub numele de floarea ceasornic sau floarea suferintei, floarea pasiunii este o planta agatatoare, cu tulpini si ramificatii simple, prevazute cu carcei. Are frunze lobate sau digitate. Frumoasele flori mari, parfumate, cu pana la 6 cm in diametru, apar la capatul frunzelor. Au 5 petale, 5 sepale, 5 stamine, corola “filament” si un pistil. Fructele sunt comestibile, aromate, racoritoare, bogate in vitamina C.

Despre Floarea Pasiunii

Floarea patimilor (Passiflora incarnata), este o planta medicinala din familia Passifloraceae, originara din zonele tropicale ale Americii, Asiei si Australiei. Este o planta cataratoare si tocmai de aceea isi sustine greutatea cu ajutorul unor carcei ca si niste ate. Acesti carcei, sunt echivalentele vegetale ale degetelor: sunt subtiri, dar extrem de puternici si au un simt tactil dezvoltat. Cand aceasta planta creste, din tulpina ei rasar niste carcei care se intind, cautand un suport solid. Cand planta ajunge la maturitate, este fixata pe loc de mii de carcei. Tulpina cataratoare, lemnificata, poate ajunge de la 3 pana la 10 m. Floarea are frunzele dispuse de o parte si de alta a ramurilor si un petiol lung de forma trilobata. Are o corola specifica, formata din petale de culoarea alba, dublate de filamente visinii, mai lungi decat petalele, iar staminele sunt de culoare portocalie. Fructele sunt mari si contin multe seminte in interior.

Passiflora infloreste vara, iar tinuta cea mai sanatoasa si mai spectaculoasa a acestei plante agatatoare se obtine prin expunerea la soare sau intr-un loc semi-umbrit, in sol cu umiditate medie, bogat in humus si cu aciditate neutra.

De la floarea-pasiunii se folosesc in scop medicinal ramurile tinere, subtiri, ale plantei, cu sau fara frunze. Dupa uscare, Passiflora este folosita la prepararea de infuzii, tincturi, extract lichid si pulberi. Aceasta planta medicinala nu trebuie confundata cu varietatea cultivata care produce fructul pasiunii.

Cum se cultiva Floarea Pasiunii?

Dintre cele peste 400 de specii ale Familiei Passifloraceae, Passiflora incarnata si Passiflora caerulea pot rezista temperaturilor scazute din timpul iernii. Planta de gradina – Passiflora (Floarea pasiunii) se poate cultiva in orice fel de sol, cu exceptia celor foarte uscate sau alcaline. Prefera zonele insorite, eventual usor umbrite. In gradinile din climatul temperat, este bine sa fie cultivata langa un zid (care sa o protejeze), cu expunere spre sud sau sud-vest. I se va oferi, de asemenea, posibilitatea de a se agata. Toamna, insa, trebuie tunsa foarte scurt si protejata, in jurul radacinii, cu frunze si ingrasamant organic, care se vor da la o parte primavara, de indata ce temperaturile cresc si vremea frumoasa se stabilizeaza. La temperaturi de peste 20 de grade, are nevoie si de o umiditate atmosferica mai mare.

Passiflora incarnata este totodata si o planta de apartament. In timpul iernii, aceasta isĭ pierde frunzele. Dat fiind riscul de a o pierde, nu se recomanda incercarea de obtinere a plantei inainte de sosirea primǎverii. E bine ca semintele sa fie mai intai tinute la inmuiat in apa timp de cateva ore, semanate apoi intr-un vas si pastrate astfel in frigider trei luni, perioada necesara infrangerii „somnului” hibernal. Ca in cazul multor plante, fructul Passiflorei preintampina uscarea semintelor.

Planta de gradina – Passiflora (Floarea pasiunii) se inmulteste vara, prin butasirea lastarilor semi-lemnosi sau prin marcotaj. Pentru butasire, taiati lastari de 6-8 centimetri, inlaturati frunzele din partea inferioara si infigeti-i intr-un amestec de turba si nisip umed, pus intr-un ghiveci de maximum 8 centimetri inaltime. Infasurati totul intr-un sac de plastic transparent si asezati ghiveciul la lumina moderata, intr-un spatiu racoros. In trei-patru saptamani se vor forma radacini. Se inlatura folia si mica planta va fi expusa treptat, la tot mai multa lumina. La inceputul primaverii, se transplanteaza Passiflora si se ingrijeste ca o planta adulta. Marcotajul este si mai simplu de realizat, prin aplecarea unui lastar pana atinge pamantul (se poate aseza in apropierea plantei si un ghiveci in care sa infigeti varful unei tije, dupa ce ati inlaturat frunzele din locul respectiv). Dupa ce se formeaza radacinile, se separa noua planta de planta mama.

Ce se foloseste de la Floarea Pasiunii?

De la floarea-pasiunii se folosesc in scop medicinal ramurile tinere, subtiri, ale plantei, cu sau fara frunze. Acestea se recolteaza de la planta si se usuca in incaperi  intunecoase, racoroase si bine aerisite. 

Cum se pastreaza Floarea Pasiunii?

Planta uscata se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. In timpul depozitarii, produsele vegetale nu raman intr-o stare inerta, ele suferind o serie de procese biochimice si transformari. Temperatura si umiditatea sunt factorii care favorizeaza degradarea principiilor active. Aerul si iluminarea reprezinta doi factori importanti cu privire la conservare, sub influenta lor principiile active sufera reactii de hidroliza, oxidare si enzimatice. Poluarea microbiana si fungica reprezinta pericolul cel mai grav al produselor vegetale care compromit total principiile active.

Dupa uscare, materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.

Ce substante nutritive contine Floarea Pasiunii?

Planta contine flavonoizi, steroli, cumarine, maltol, acid clorogenic, ulei volatil si alcaloizi (harmina, harman, harmol etc.), glicozide, compusi fenolici.

Cum se prepara Ceaiul de Floarea Pasiunii?

Ceaiul se face din frunze sau flori uscate. Pentru un somn linistit se recomanda o cana cu ceai din frunze de Passiflora, cu o jumatate de ora inainte de culcare. Pentru obtinerea acesteia se pun 200 ml de apa clocotita peste o lingurita de planta uscata, dupa care se lasa la infuzat timp de cinci‑sapte minute. Se strecoara apoi si se adauga o lingurita de miere si o jumatate de lingurita de scortisoara. Aceasta infuzie se poate bea oricand, dar seara este garantul unui somn relaxant si al indepartarii stresului de peste zi. Fitoterapeutii recomanda cure de tratament de minimum 30 de zile si asta pentru ca principiile active ale acestei plante actioneaza putin atipic, prin cumul, iar efectele lor terapeutice nu apar imediat, ci in timp. 

Care sunt beneficiile Ceaiului de Floarea Pasiunii?

Ceaiul de floarea pasiunii are un efect sedativ, antispastic, hipotensiv, elimina stresul si nervozitatea, amelioreaza efectele sevrajului (in cazul dependentilor de droguri). Proprietatile medicinale ale ceaiului de Floarea Pasiunii sunt: elimina disconfortul fizic si calmeaza tensiunea musculara; calmeaza sistemul nervos, eliminand nervozitatea, anxietatea si atacurile de panica; trateaza insomnia, contribuind la obtinerea unui somn linistit si odihnitor. De asemenea, micsoreaza tensiunea arteriala, fiind astfel benefica in cazul nevralgiilor, infectiilor virale ale nervilor (Zona Zoster) si a tahicardiei, amelioreaza efectele sindromului ADHD la copii.

Ceaiul de floarea pasiunii trateaza astmul, tenueaza durerile menstruale, de cap, de dinti si de spate, calmeaza spasmele in cazul colitei, tulburarilor gastrointestinale si ale musculaturii vezicii urinare, calmeaza iritatiile colonului, se foloseste pentru tratarea bolii Parkinson si a epilepsiei si imbunatateste circulatia sanguina.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Floarea Pasiunii

Ceaiul de floarea pasiunii nu trebuie administrat copiilor mai mici de 4 ani, femeilor insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, nu este indicata administrarea de ceai cu floarea-pasiunii persoanelor care sufera de afectiuni cardiace si celor care urmeaza anumite tratamente care pot interactiona cu anumite medicamente. Dozele foarte mari pot fi insotite de cefalee, stari de confuzie mintala.

Consumul plantei se recomanda doar cu avizul medicului pentru utilizarea la pacientii cu infarct miocardic sau in ateroscleroza vaselor cerebrale si cardiace.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Floarea Pasiunii?

Ceaiul de floarea pasiunii poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale.

Sectiunea de comentarii