Ceaiul de Fenicul
Feniculul face parte din familia plantelor perene si este o planta ce are un miros dulce, originara din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Desi acesta s-a raspandit in toata lumea, folosirea feniculului predomina in bucataria greceasca si in cea italiana. Avantajul acestuia este faptul ca poate creste in aproape toate zonele si poate fi consumat in intregime: bulbul, tulpina, frunzele si semintele fiind toate comestibile. Feniculul este folosit in tratarea a numeroase afectiuni datorita proprietatilor acestuia: antispastic, tonic nervos, dezinfectant. In medicina populara, feniculul era utilizat pentru vindecarea constipatiei, balonarilor, calmarea colicilor.
Se mai numeste anason, anason dulce, baden, basamac, chimin dulce, chimion, cumin, fenhiel, finchil, hanos, hanus, marariu de casa, molutra, secarea, toaie.
Index of the article
- 1. Despre Fenicul
- 2. Cum se cultiva Feniculul?
- 3. Cum se recolteaza Feniculul?
- 4. Cum se pastreaza Feniculul?
- 5. Ce substante nutritive contine Feniculul?
- 6. Cum se prepara Ceaiul din seminte de Fenicul?
- 7. Care sunt beneficiile Ceaiului de Fenicul?
- 8. Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Fenicul
- 9. Cum te ajuta Ceaiul de Fenicul sa slabesti?
- 10. De unde se poate achizitiona Ceaiul de Fenicul?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Fenicul
Despre Fenicul
Feniculul sau molura (Foeniculum vulgare) este o specie de planta perena comestibila din genul Foeniculum, familia Apiaceae (Umbelliferae), al carei areal natural cuprinde regiunea mediteraneeana si sud-vestul Asiei (de la est la vest din Maroc si Portugalia pana in Pakistan). Aceasta planta perena inalta, cu frunze in forma de pana a fost cultivata inca din Antichitate. Toate partile componente ale feniculului au un miros puternic de anason, el fiind o planta alimentara foarte populara. Florile mici, galben-verzui, cresc pe capete mari si late. Semintele mici, galben-maronii si aplatizate au miros si gust aromat.
In scop terapeutic se folosesc semintele, care se recolteaza toamna, cand se ingalbenesc si se folosesc intregi sau se extrage din ele un ulei esential.
Cum se cultiva Feniculul?
Feniculul creste si se dezvolta cel mai bine pe un teren fara resturi vegetale, fara buruieni si care are un continut bogat in nutrienti. Cele mai bune culturi premergatoare celei de fenicul sunt cerealele – grau, orz, ovaz, secara. Cea mai buna perioada pentru plantarea feniculului in gradina este primavara, cand temperaturile se incalzesc. Pentru germinare, semintele de fenicul necesita o temperatura de aproximativ 7-8 grade Celsius.
Deoarece feniculul face parte din aceeasi familie precum mararul, nu este indicata cultivarea alaturata a acestor plante. Cele doua pot poleniza incrucisat, rezultand pierderea aromei ambelor plante. Feniculul se dezvolta cel mai bine intr-un spatiu insorit din gradina, altfel scade productia de fructe. Temperatura optima pentru aceasta planta este de 16-18 grade Celsius.
Planta se comporta in cultura ca leguma anuala, avand o talie inalta de 70—90 cm. Tulpina are noduri foarte apropiate intre ele, mai ales spre baza. In prima parte a ciclului vegetal, este recomandat sa se verifice permanent cultura, pentru a elimina buruienile. Cel mai potrivit sol pentru plantarea feniculului este cel afanat foarte bine, cernoziomurile si solurile aluvionare. Solul are nevoie de o umiditate constanta, insa apa nu trebuie sa musteasca la suprafata solului. Pentru o recolta reusita, este indicat sa nu fie plantat intr-un sol acid sau mocirlos.
Semanatul feniculului se face la o adancime de 3-4 centimetri in pamant. Intre randuri, distanta optima se incadreaza intre 50 si 70 de centimetri. Plantele adulte se pot inmulti prin divizarea tufelor. Acest procedeu se realizeaza primavara.
Cum se recolteaza Feniculul?
La recoltare, frunzele si tulpina se utilizeaza proaspete, bulbul se consuma in diverse combinatii si poate fi congelat, iar semintele pot fi pastrate intr-un recipient ermetic si pot fi folosite pentru insamantarea de anul viitor.
Formarea tijelor florale si inflorirea au loc in luna august, iar semintele ajung la maturitate la sfarsitul lunii septembrie. Dupa caderea brumelor, tijele florale se recolteaza, se usuca si apoi se aleg semintele.
Ce substante nutritive contine Feniculul?
Semintele de fenicul contin 2-7% ulei volatil format din anetol, transanetol si cisanetol, limonen, alfa-pinen, fencona, metilcarvicol, estragol; lipide, aleurona, derivati cumarinici, flavonoide (cvercitin, camferoglicozid, flavonol-3-glucuronid), zaharuri, substante minerale, ceruri, mucilagii, stigmasterina. De asemenea contin fitosteroli, vitaminele A, B, C, saruri minerale de fosfor, potasiu, sodium, fier, fencona, limonen, felandren, triterpene, tocoferoli, furano-cumarine, acid clorogenic, glucide, pectide.
Cum se prepara Ceaiul din seminte de Fenicul?
Macerat la rece – se prepara din 2 lingurite cu seminte zdrobite adaugate la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.
Infuzie – se prepara din 2 lingurite de seminte zdrobite intr-o cana cu apa fierinte, se acopera vasul si se lasa la infuzat timp de 15 minute, dupa care se strecoara si se consuma pana la 3 cani pe zi, de preferat pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de masa.
Care sunt beneficiile Ceaiului de Fenicul?
Simbol al succesului in Grecia Antica, feniculul are proprietati antiseptice, antispastice, carminative, galactogoge, estrogenice, diuretice, expectorante, stomahice, vermifuge.
Ceaiul din seminte de fenicul aduce beneficii sanatatii stomacului. Feniculul contine elemente naturale ce actioneaza ca un excelent ajutor digestiv pentru a calma crampele abdominale, gazele si balonarea. Semintele de fenicul contin creosol si alfa-pinen, substante naturale care ajuta pentru a face tusea mai productiva si pentru decongestionare. Feniculul calmeaza de asemenea, tusea uscata si bronsita usoara. Ceaiul din seminte de fenicul are un gust similar cu cel de anason. Ceaiul din seminte de fenicul este utilizat in special pentru tratamentul inflamatiei gastro-intestinale, indigestie, pentru a stimula fluxul de lapte in cazul mamelor care alapteaza, ca expectorant si pentru a reduce colicii copiilor mici. Ceaiul si extractele de fenicul au proprietati estrogenice de care pot beneficia femeile care trec prin dezechilibrele hormonale cauzate de menopauza.
Ceaiul de fenicul ajuta la calmarea sistemului digestiv si poate ajuta la ameliorarea gazelor si atenuarea simptomelor de colici la copii.
Acest ceai are o multime de beneficii pentru sanatate, continand o serie de antioxidanti si vitamine precum vitamina A, vitamina B, vitamina C si vitamina D. Intre indicatiile terapeutice ale ceaiului amintim: obezitate, colici intestinale, colici abdominale la sugari, balonare, dispepsii, colita spastica, creste secretia de lapte matern, hipoplazie mamara, parazitoze, infectii urinare, raceala, gripa, sindromul colonului iritabil, mentine sanatatea rinichilor si a vezicii urinare, atenueaza simptomele sindromului premenstrual, amelioreaza simptomele menopauzei, protejeaza impotriva stresului oxidativ.
Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Fenicul
In doze mari semintele de fenicul sunt toxice la nivelul sistemului nervos central, producand crize epileptiforme, halucinatii, somnolenta.
Ca si reactii adverse, mentionam ca pot aparea alergii cutanate. De asemenea, aceasta planta este contraindicata in sarcina sau persoanelor cu alergie la fenicul.
De asemenea, este important de retinut ca pe intrega perioada de tratament sau consum de ceai este recomandat a se evita expunerea la soare sau radiatii UV datorita efectului fotosensibilator pe care feniculul il are.
Cum te ajuta Ceaiul de Fenicul sa slabesti?
Ceaiul de fenicul faciliteaza scaderea in greutate. Accelerand digestia, ceaiul de fenicul mentine senzatia de satietate ore in sir si reduce poftele. Efectul unui astfel de ceai este complet doar alaturi de un stil de viata sanatos si echilibrat. Totodata, feniculul echilibreaza si nivelul de zahar din sange. Semintele de fenicul sunt mestecate pentru a inlatura foamea si pentru a usura digestia.
De altfel, numele grecesc pentru fenicul a fost maraton, cuvant derivat din “maraino”, care inseamna “sa fie subtire”, reflectand convingerea larg raspandita ca feniculul ajuta la slabire.
De unde se poate achizitiona Ceaiul de Fenicul?
Ceaiul de fenicul poate fi gasit in magazinele naturiste, farmacii, magazine de ceaiuri naturale, chiar si supermarketuri.