poza-ceai-de-melissa

Ceaiul de Roinita (Melissa)

ceai-melissa

Cunoscuta si sub denumirea de melissa, roinita este inrudita cu faimoasa menta. Aceasta planta se intalneste spontan pe teritoriul Romaniei doar pe arii restranse, in sud-vestul tarii, in zone ferite de pe langa paduri si luminisuri. Se cultiva insa in gradini si asezaminte monahale. O data ce planta s-a stabilizat este greu de eradicat. Roinita reprezinta o planta medicinala cunoscuta pentru efectele ei terapeutice asupra afectiunilor stomacului. Ceaiul preparat din frunze de roinita, dar si cel preparat din flori de roinita ajuta la calmarea durerilor de cap, tratarea ametelilor, pierderea temporara a cunostintei. Roinita mai poate fi utilizata si pentru vindecarea ranilor (sub forma de bai) datorita proprietatii acestei plante de cicatrizant, dar si la tratarea diskineziilor biliare. Roinita se mai numeste si mataciune, melisa sau iarba de lamai. 

Despre Roinita (Melissa)

Roinita (Melissa officinalis) este o planta perena din genul Melissa, familia Labiatae (Lamiaceae). Roinita este melifera, aromatica si are proprietati curative. Aceasta creste in tufe dense care nu depasesc inaltimea de 90-100 cm. Fiind perena, frunzele se vestejesc si cad spre sfarsitul toamnei si apar din nou de obicei in luna aprilie. Se aseamana la infatisare cu urzica (Urtica dioica) desi aceasta din urma apartine unei familii cu totul diferite. Frunzele roinitei sunt insa de un verde mai pronuntat, aproape inchis la culoare si ele exuda o aroma placut mirositoare asemanatoare lamaii atunci cand sunt presate intre degete.

Roinita este o planta melifera si inflorescenta ei este vizitata de numeroase insecte. De asemenea din cauza mirosului pronuntat care atrage albinele este folosita de apicultori atunci cand captureaza un roi sau cand vor sa unifice doua familii, de aici si denumirea plantei (de la roi de albine).

Cum se cultiva Roinita (Melissa)?

Avand in vedere ca roinita, in functie de modul de intretinere, rezista pe acelasi loc 3-8 ani, ea poate fi cultivata in afara asolamentului, alegandu-se pentru aceasta cele mai curate terenuri.

Planta se poate inmulti prin samanta, semanata direct in camp, prin rasad si prin despartirea tufelor batrane sau prin inradacinarea butasilor verzi. Semanatul direct in camp este metoda cea mai ieftina de inmultire, dar se poate aplica numai pe terenuri foarte curate si in zone cu primaveri umede. Producerea rasadului se realizeaza in straturi reci, pregatite asemanator celor din legumicultura. Inmultirea prin desfacerea tufelor imbatranite se realizeaza prin desfiintarea plantatiilor vechi. Tufele batrane se scot cu ajutorul cazmalelor, se despart prin segmentare, se replanteaza in gropi facute manual sau in rigole. Inmultirea prin inradacinarea butasilor verzi se practica numai in lucrarile de ameliorare pentru multiplicarea rapida a unor forme foarte valoroase. 

Semanatul direct in camp se poate executa cel mai bine toamna devreme (septembrie), pentru ca plantele rasarite sa formeze rozeta, sau in noiembrie, pentru ca semintele sa rasara primavara. Semanatul din primavara este riscant si este posibil numai in zonele cu umiditate suficienta. Epoca de semanat pentru producerea rasadului este primavara devreme. Transplantarea rasadului sau a portiunilor obtinute prin despartirea tufelor se executa toamna (octombrie) sau primavara (sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie).

Cum se recolteaza Roinita (Melissa)?

Roinita se culege pe timp insorit, fara sa se scoata radacina. Partile aeriene culese se pun la uscat la loc umbros. Frunzele de roinita proaspete sunt ideale si la prepararea salatelor de cruditati, pentru o savoare acrisoara.

In timpul perioadei de vegetatie, cu exceptia primului an, la plantatiile realizate prin samanta se obtin doua recolte. Epoca optima de recoltare este la sfarsitul butonizarii si aparitia primelor flori deschise. Prima recolta se obtine, de regula, in luna iunie, iar a doua in octombrie. Intotdeauna se va recolta pe timp insorit, calduros si fara vant, dupa ce s-a ridicat roua. Masa vegetativa recoltata se va transporta imediat sub soproane pentru defoliere, in cazul obtinerii de frunze, sau se va pune la uscat.
Recoltarea se executa manual, cu secera. Defolierea plantelor pentru productia de frunze se va realiza numai pe plante proaspat recoltate, deoarece cele ofilite se defoliaza foarte greu.

Frunzele sau intreaga masa vegetativa se pot usca atat pe cale naturala, utilizandu-se in acest scop toate spatiile libere, care se vor pregati pentru aceasta operatiune, cat si pe cale artificiala, in uscatoare cu aer cald, la temperatura de maximum 35 de grade Celsius. Se va acorda o atentie deosebita manipularii si uscarii materiei prime, in caz contrar aceasta se va deprecia usor. 

Cum se pastreaza Roinita (Melissa)?

Planta de roinita uscata se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. In timpul depozitarii, produsele vegetale nu raman intr-o stare inerta, ele suferind o serie de procese biochimice si transformari. Temperatura si umiditatea sunt factorii care favorizeaza degradarea principiilor active. Aerul si iluminarea reprezinta doi factori importanti cu privire la conservare, sub influenta lor principiile active sufera reactii de hidroliza, oxidare si enzimatice. Poluarea microbiana si fungica reprezinta pericolul cel mai grav al produselor vegetale care compromit total principiile active.

Dupa uscare, materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.

Ce substante active contine Roinita (Melissa)?

Frunzele de roinita contin circa 11% substante minerale. A fost semnalata, de asemenea, prezenta uleiului volatil (0,10-0,15%), care este compus din aldehide terpenice, ca citralul, sub formele stereoizomerice cis si trans (cunoscut precum citral a si b), din geraniol si nerol. Uleiul volatil mai contine citronelal, care ii confera aroma placuta, alcooli terpenici ca linalool, citronelol. Pe langa uleiul volatil, in frunze mai sunt prezenti acizii cafeic, clorogenic, protocatechic, rosmarinic (labiatenic), precum si enzime, o substanta amara cristalizata, dar neindentificata, taninuri cu actiune antivirala, circa 12% mucilagii, flavonoide, ca ramnazina si 7-glucozida luteolinei. Marea cantitate de triterpene o formeaza acizii oleanolic si ursolic.

Cum se prepara Ceaiul de Roinita (Melissa)?

Infuzie – puneti o lingura de planta intr-o cana cu 250 ml de apa care a dat in clocot. Lasati totul la infuzat timp de 10-15 minute, apoi savurati bautura, avand grija sa o consumati cu cel putin 30 de minute inainte de masa. Pentru rezultate optime, trebuie sa beti trei cani de ceai de ronita pe zi, timp de o luna.

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa rece, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Roinita (Melissa)?

Ceaiul de roinita este un excelent calmant nervos, fiind recomandata contra durerilor de cap, care apar pe fond de stres si de suprasolicitare, contra insomniei, contra tulburarilor digestive care apar pe fond nervos, excelent remediu pe termen lung contra Alzheimerului, contra tulburarilor de memorie post-traumatice, precum si contra tulburarilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale, eficient impotriva hipertiroidiei. Adjuvant in afectiuni hepatobiliare, herpes, reumatism, boli gastro-intestinale, in mentinerea tineretii.

Extractele din roinita au capacitatea de a inhiba actiunea hormonului tiroidian – care in termeni medicali se numeste TSH. Roinita trateaza bolile endcorine si mai ales cancerul de tiroida. Se poate administra cate un litru de infuzie de roinita, de 3-4 ori pe zi. Cura dureaza 2 luni, cu 14 zile pauza.

Folosit extern, ceaiul de roinita contribuie la mentinerea sanatatii pielii sau se utilizeaza ca adjuvant in rani, eczeme, herpes bucal si genital.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Roinita (Melissa)

Ceaiul de roinita nu este recomandat celor care iau sedative si alte calmante sintetice. Nu se administreaza roinita pe termen lung sau in doze mari la cei care sunt diagnosticati cu hipotiroidie.

Ceaiul de Roinita (Melissa) te ajuta sa slabesti?

Starile de nervozitate, frustrarea, anxietatea sunt adesea asociate curei de slabire. Doua flori cu parfum incantator – roinita si trandafirul – sunt mai mult decat bine-venite pentru reechilibrarea psiho-emotionala. Pot fi folosite atat sub forma de infuzii, cat si sub forma de uleiuri esentiale adaugate in lampa de aromoterapie, in apa de baie sau in uleiul de masaj.

Ceaiul de roinita contribuie la functionarea normala a sistemului digestiv prin cresterea poftei de mancare astfel ca nu este indicat intr-o dieta.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Roinita (Melissa)?

Ceaiul de roinita poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri.

Sectiunea de comentarii