poza-ceai-de-crusin

Ceaiul de Crusin

ceai-de-crusin-ibric

Raspandit in intreaga Europa, crusinul este un arbust care prospera in zonele umede impadurite si in cranguri, prin lunci, la marginea padurilor. De la crusin se foloseste coaja ramurilor si tulpinilor tinere. Proprietatile medicinale ale cojii de crusin se cunosc inca de pe la anul 1300. Scoarta de crusin contine numeroase substante si compusi care au numeroase beneficii asupra organismului.

Datorita proprietatilor sale, foarte multe persoane folosesc ceai de crusin pentru diferite afectiuni ale sanatatii, dar mai des, pentru a slabi. Ceaiul de crusin are proprietati digestive, lucru care poate fi un real ajutor in curele de slabire.

De-a lungul istoriei, crusinului ii s-a atribuit puterea de-a apara de demoni, otrava, magie si dureri de cap. Si, daca aceste atribute au fost abandonate odata cu evolutia mentalitatilor moderne, cateva aplicatii medicinale au ramas inca valabile. Coaja sa a fost folosita in medicina populara drept laxativ, datorita unui compus organic, antrachinona, aflat intr-o cantitate semnificativa in compozitia sa (7%) si care are acest efect asupra organismului uman. In unele locuri este denumit crasici, lemn cainesc, patachina, salbis.

Despre Crusin

Crusinul (Rhamnus frangula) este o planta medicinala, cunoscuta indeosebi pentru proprietatile ei laxative dar si curative. Face parte din familia Rhamnaceae, fiind un arbust indigen cu frunze lat-eliptice lucioase, cu marginea intreaga si flori mici, albe-verzui, grupate in buchete. Fructele sunt mici, sferice, verzi la inceput, apoi rosii si violet-negricioase atunci cand ajung la maturitate. Originar din Europa si Asia, a fost introdus in America de Nord de-abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea, in Canada fiind naturalizat cu aproximativ 100 de ani in urma. Creste la campie, pe dealuri, in paduri de lunca, zavoaie, pe malul apelor si mlastini, sporadic in regiunile montane.

Cum se cultiva Crusinul?

Crusinul se inmulteste prin recoltarea de butasi din flora spontana. Prefera solurile umede, acide, din zonele deja impadurite, de la marginea raurilor, terenurilor mlastinoase sau vailor. Pentru a stimula cresterea si acomodarea in noul teren, se pot folosi ingrasaminte organice. Fiind o specie putin pretentioasa, crusinul rezista la umbra, seceta sau inundatii.

Cum se recolteaza Crusinul?

De la crusin se recolteaza scoarta trunchiului si ramurile tinere. Recoltarea se face incepand din luna martie, pana la sfarsitul lunii septembrie. In acest scop se taie tulpinile si ramurile tinere. Ramurile batrane, spre deosebire de cele tinere, au crapaturi adanci si nu mai sunt lucioase. Toate ramurile si tulpinile taiate trebuie sa fie decojite in aceeasi zi. Daca se asteapta mai mult de o zi, scoarta devine lemnoasa si nu se mai poate decoji.

Este necesar ca scoarta sa fie culeasa si uscata vreme de un an inainte de-a fi folosita, caci antrachinona din coaja proaspata este prea puternica si are un efect purgatic puternic, violent. 

Cum se pastreaza scoarta de Crusin?

Scoarta de crusin se intrebuinteazã numai dupã un an de la recoltare sau dacã este supusa unei temperaturi de 100 de grade Celsius, timp de o orã. Aceasta se mentine la uscat in loc umbrit, racoros ferit de umezeala. Dupa o uscare adecvata, se pastreaza in saculeti de panza, pungi de hartie sau recipiente inchise ermetic.

Ce substante nutritive contine scoarta de Crusin?

Scoarta de crusin contine glicozide antrachinonice, ca de exemplu glucofrangulozida si frangulozida. Acestea se formeazã printr-o reactie de oxidare prin care compusii antranolici, din produsul proaspãt, se transformã in compusi antrachinonici derivati. Alte substante prezente in scoarta de crusin sunt principiile amare, mucilagii, saponine, rãsini, sitosterol, flavone si alcaloizi peptidici (frangulina si franganina).

Cum se prepara Ceaiul de Crusin?

Pentru prepararea ceaiului este nevoie de o lingura de coaja de crusin maruntita, care se opareste in 250 ml de apa. Dupa un sfert de ora, se fierbe la un foc mic timp de 30 de minute. Se strecoara fierbinte, iar ceaiul se bea caldut, seara la culcare. In constipatiile rebele, se repeta doza indicata mai sus, dimineata, pe stomacul gol. Coaja de crusin intra in compozitila ceaiurilor: hepatic, laxativ, laxativ-antihemoroidal si a pulberei laxativ-purgative.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Crusin?

Ceaiul de crusin are effect laxativ sau purgativ (in functie de doza), coleretic, colagog, favorizeaza digestia; actiunea laxativa apare la doze de 1-3 grame pe zi si se manifesta dupa 8-12 ore de la administrare, prin iritarea mucoasei intestinale, cu cresterea peristaltismului; actiunea purgativa apare la doze de peste 4 grame pe zi.

Aceasta bautura contribuie la accelerarea tranzitului intestinal, putand fi asociat cu medicatia antihelmintica. Se utilizeaza ca adjuvant in: constipatie acuta si cronica, in asociere cu medicatia antihelmintica.

Coaja de crusin are actiune purgativa si nu produce efectul de obisnuita pentru organism. Se utilizeaza mai ales in constipatiile cronice, sub forma de praf (1—3 grame in 24 ore) sau ceai. Are proprietatea de a excita bila, marindu-i astfel secretia. Datorita acestei insusiri se recomanda in asociatie cu alte plante, ca anghinarea, cicoarea, papadia, in afectiunile ficatului si mai ales in constipatiile datorate insuficientei secretiei biliare. Ajuta si la tratamentul obezitatii. Din coaja de macin se pot face si ceaiuri cu scop de tratament hepatic, pulberei laxativ-purgative, laxativ si laxativ-antihemoroidal.

Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Crusin

Deoarece preparatele din crusin pot interactiona cu anumite medicamente, printre care anumiti corticosteroizi si antiaritmici, este bine sa cereti sfatul unui specialist in medicina plantelor, inainte de a le folosi.

Scoarta proaspata este toxica – a nu se utiliza. Evitati crusinul in sarcina si alaptare, abdomen acut chirurgical, obstructie intestinala, afectiuni inflamatorii ale intestinului, boala Crohn, colita ulceroasa, apendicita, hemoroizi, copii sub 14 ani.

Supradoza poate produce convulsii. Preparatele din scoartã de crusin nu se administreazã mai mult de 7 zile pe lunã.

Reactii adverse: pot aparea disconfort abdominal, colici intestinale, diaree, urina poate fi colorata in rosu.

Cum te ajuta Ceaiul de Crusin sa slabesti?

Ceaiul de crusin este unul dintre cele mai puternice si bune laxative naturale si detoxifiant pentru organism. In cazul in care aveti probleme cu greutatea, hemoroizii, constipatia sau boli ale pielii provocate tot de constipatie, consumati cu incredere acest ceai. In principiu, daca alegeti sa consumati ceai de crusin, va veti accelera tranzitul intestinal. Daca intentionati sa folositi ceai de crusin pentru slabit, luati in considerare faptul ca este un ceai cu efecte laxative. De asemenea, pentru rezultate vizibile si de durata este recomandat sa tineti si o dieta.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Crusin?

Ceaiul de Crusin poate fi achizitionat de la magazinele naturiste, magazine de ceaiuri si plante medicinale.

Sectiunea de comentarii