Ceaiul de Anghinare
Originara din Etiopia, anghinarea este una din cele mai vechi plante medicinale cunoscute in istoria umanitatii, ea traversand Egiptul Antic pentru a ajunge in Europa de Sud. Grecii si romanii utilizau anghinarea pentru tratarea icterului, dispepsiei si afectiunilor urinare. In medicina traditionala, frunzele de anghinare erau folosite pentru proprietatile coleretice si diuretice.
Legenda spune ca dupa ce s-a hotarat sa il viziteze pe fratele sau Poseidon, intr-o buna zi, Zeus a vazut o tanara nespus de frumoasa plimbandu-se pe o plaja. Tanara cu parul blond si cu ochii in nuantele verzi ale marii l-a cucerit intru totul pe Zeus. Numele ei era Cynara. Zeus a fost atat de fermecat de frumoasa Cynara incat a luat-o cu el pe muntele Olimp si a decis sa o faca zeita. Desi a fost de acord, in acea lume, tanara devenea din ce in ce mai trista. Se simtea singura si ii era foarte dor de casa.
Intr-o buna zi s-a decis sa faca o scurta calatorie pe pamant pentru a-si vizita familia si taramurile ei natale. Zeus a aflat insa si, manios pe comportamentul ei, “nedemn” de o zeita, a decis sa o pedepseasca izgonind-o din Olimp si transformand-o intr-o planta care ii semana mult: anghinarea.
Index of the article
- 1. Despre Anghinare
- 2. Cum se cultiva Anghinarea?
- 3. Cum se recolteaza Anghinarea?
- 4. Cum se usuca frunzele de Anghinare?
- 5. Cum se pastreaza Anghinarea?
- 6. Ce substante active importante contine Anghinarea?
- 7. Cum se prepara Ceaiul de Anghinare?
- 8. Care sunt beneficiile Ceaiului de Anghinare?
- 9. Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Anghinare
- 10. Cum te ajuta Ceaiul de Anghinare sa slabesti?
- 11. De unde se poate achizitiona Ceaiul de Anghinare?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Anghinare
Despre Anghinare
Anghinarea (Cynara scolymus) este o specie de plante erbacee perena, din familia compozitelor (ciulini), genul Cynara, care infloreste vara-toamna, originara din regiunea mediteraneeana, cultivandu-se pentru solzii carnosi ai inflorescentei si pentru receptaculii florali care sunt comestibili. Anghinarea face parte din familia Asteraceae, fiind o planta cu frunze mari, spinoase si flori mari de culoare violacee si forma globuloasa.
La noi, planta se cultiva mai ales in regiunile din sudul tarii. In primul an se dezvolta frunze lungi de pana la 1 m si late de 30 cm, cu margini crestate, de culoare albicioasa, cu peri desi. Fiind sensibila la temperaturi scazute, pe timpul iernii trebuie protejata de frig. In cel de-al doilea an, dintre tulpinile inalte apar si flori mari de culoare violacee si forma globuloasa.
In scop terapeutic se utilizeaza frunzele de anghinare, care au gust amar si se recolteaza de 3-4 ori pe an, dupa maturizare, inca din primul an, in lunile iunie-septembrie. Radacinile, de asemenea cu efecte terapeutice, sunt groase si puternic ramificate. Se consuma si bulbul florii, numit inima de anghinare, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita.
Este una dintre cele mai vechi plante folosite atat in medicina naturista, cat si in gastronomie.
Cum se cultiva Anghinarea?
Inmultirea se face prin insamantare sau prin samanta. Prin rasad, in rasadnite semicalde, in februarie, iar in aprilie se planteaza afara sau prin divizare, dupa inflorire. Cer un sol bogat, luto-humos, pozitie insorita. Cei care doresc sa cultive anghinare trebuie sa se asigure ca au un teren amplasat in general intr-o zona mai calda, planta fiind sensibile la temperaturile scazute. Temperatura minima de germinatie este de 7-8 grade Celsius.
Anghinarile au nevoie de un sol bine drenat, bogat in substante nutritive, prin urmare adauga in groapa fiecarei plante circa 200 g de ingrasamant. Plantele pot fi cultivate in grupuri, la o distanta de circa 60 cm intre ele, cu o distanta intre randuri de 75 cm. Anghinarile au nevoie de un sol umed in permanenta. Prin urmare, un strat generos de mulci va contribui la mentinerea umiditatii. De asemenea, chiar daca este o planta perena, anghinarea ar trebui considerata drept una anuala si ingrijita in consecinta in climatele cu ierni reci, cum este Romania. La sosirea sezonului rece, anghinarile ar trebui taiate si, apoi, acoperite (fiecare planta in parte) cu un cos, o protectie suplimentara,
Semanarea in camp se poate face in general odata cu cea a porumbului, adica in luna aprilie. In zona de sud se poate incepe de la 1 aprilie, iar in alte zone mai inalte undeva spre mai. Se seamana la 70 cm intre randuri si 30 cm pe rand. Samanta se poate semana la o adancime de circa 5 cm. Prima recolta ar trebui sa apara la sfarsitul lui iulie, inceput de august. Intr-un an de zile, anghinarea poate fi recoltata de aproape 4-5 ori.
Cum se recolteaza Anghinarea?
Recoltarea anghinarei incepe cand capitulele plantelor au ajuns la marimea normala si solzii sunt inca lipiti de ax. Taierea capitalelor se face cu o portiune de 10 cm din tulpina florala, operatiune ce se executa in perioada iunie-iulie. In primul an, anghinarea va avea nevoie de multa energie pentru a se dezvolta, prin urmare este recomandat sa inlaturati florile pe masura ce acestea apar. Incepand cu cel de-al doilea an, permite formarea florilor si a fructelor, pe care le veti recolta vara. Se culege mugurele din varf, inainte ca solzii sa inceapa sa se deschida. Apoi, se culeg si mugurii laterali, dupa ce ating o dimensiune adecvata. In cazul in care nu culegeti florile imature ale anghinarilor, acestea se vor transforma in flori superbe, albastre-violet, si pot fi incluse cu succes in aranjamente florale.
Frunzele de anghinare sunt mature atunci cand au o culoare de verde obisnuit. Cele imature, care se afla in centrul rozetei au un verde spre argintiu. Se recolteaza manual, cu secera, se lasa 1-2 frunzulite imature, in centru, pentru a se putea dezvolta in continuare. A doua recolta apare dupa 3 saptamani – 1 luna.
Cum se usuca frunzele de Anghinare?
Uscarea se poate face in mod natural, prin actiunea caldurii aerului inconjurator, la umbra, in strat subtire. De asemenea, se poate face cu ajutorul unor uscatoare speciale, in mod artificial. Uscarea naturala se poate face intr-o camera goala, in pod, in magazie, in sopron, pe prispa. In timpul uscarii produsul se intoarce, pentru a evita decolorarea, incingerea si deprecierea calitatii.
Uscarea artificiala se realizeaza in functie de produsul vegetal in uscatorii speciale, unde este reglata temperatura in functie de compozitia principiilor active. temperatura de uscare este de 40-50 de grade Celsius, rareori 60-70 de grade Celsius.
Cum se pastreaza Anghinarea?
In stare proaspata, anghinarea se pastreaza 8-10 zile fara a se deprecia calitatea si prospetimea, la temperaturi ceva mai scazute (0,5—0°C) si la o umiditate relativa de 90—95%, cu o circulatie a aerului redusa.
Uscata, anghinarea se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. In timpul depozitarii, produsele vegetale nu raman intr-o stare inerta, ele suferind o serie de procese biochimice si transformari. Temperatura si umiditatea sunt factorii care favorizeaza degradarea principiilor active. Aerul si iluminarea reprezinta doi factori importanti cu privire la conservare, sub influenta lor principiile active sufera reactii de hidroliza, oxidare si enzimatice. Poluarea microbiana si fungica reprezinta pericolul cel mai grav al produselor vegetale care compromit total principiile active.
Dupa uscare, materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.
Ce substante active importante contine Anghinarea?
Frunzele de anghinare contin polifenoli (cinarina si alti produsi clorogenici), flavonoizi (cinarozida, scolimozida), un principiu amar (cinaropicrina), cinaratriol, compusi sterolici (taraxasterol, pseudotaraxasterol, stigmasterol si betastigmasterol), saruri de potasiu, provitamina A si numeroase enzime. Acestora li se aduga si vitaminele B, C, mangan, fosfor, fier, lipide, zaharuri. Anghinarea este de asemenea si o importanta sursa de fibre, de inulina – substanta care stimuleaza sistemul imunitar, faciliteaza tranzitul intestinal, creste asimilarea magneziului si a calciului in organism.
Cum se prepara Ceaiul de Anghinare?
Ceaiul de anghinare este unul dintre cele mai sanatoase ceaiuri, in care intra absolut toate proprietatile benefice ale anghinarei. Avand un gust dulceag, nu este necesara folosirea unui agent de indulcire precum zaharul.
Intr-o cana de 200 ml, puneti o lingurita de frunze de anghinare ceai. Adaugati apoi 200 de ml de apa clocotita si lasati la infuzat timp de 10-15 minute, acoperind vasul. Il puteti strecura apoi si consuma cand nu mai este fierbinte.
In afectiunile hepato-biliare se prepara o infuzie din 2 lingurite de planta uscata si maruntita, la 300 ml apa. Se bea in trei reprize, cu 30 de minute inaintea meselor principale. Pana la servirea mesei se recomanda ca pacientul sa stea culcat pe partea dreapta. Dupa 10 zile, preparatul se poate face mai concentrat (4 lingurite la 300 ml apa), iar dupa alte 10 zile, cu prudenta, se poate prepara infuzia din 5 lingurite de planta uscata, la 300 ml apa. Tratamentul se poate relua, daca mai este necesar, dupa o pauza de o luna.
Care sunt beneficiile Ceaiului de Anghinare?
Ceaiul de anghinare diminueaza cantitatea zaharului din sange avand proprietatea de a regla procesul de formare a colesterolului si de a diminua hiperglicemia postprandiala, o complicatia ce apare la persoanele cu sindrom metabolic. Ca diuretic, acest ceai este recomandat in nefritele cronice si acute, datorita faptului ca mareste considerabil volumul de urina si favorizeaza eliminarea ureei si a substantelor nocive acumulate la nivelul rinichilor si ficatului.
Datorita eliminarii toxinelor, efectele favorabile ale ceaiului de anghinare pot fi observate si in tratarea urticariilor sau a diferitelor forme de prurit. Proprietatile curative ale ceaiului de anghinare sunt datorate in special cinarinei, un compus activ foarte puternic cu proprietati benefice pentru organismul uman. Datorita acestei substante, ceaiul de anghinare ajuta la tratarea unor afectiuni ale aparatului digestiv, curata ficatul, detoxifica organismul si reduce colesterolul.
Ceaiul de anghinare ajuta la intarirea sistemului imunitar si previne infectiile sau alte afectiuni. De asemenea, ajuta si la mentinerea unui ten cat mai curat, pentru o piele neteda si catifelata. Ceaiul de anghinare este util si in tratarea indigestiilor prin faptul ca facilitateaza secretia de sucuri digestive si stimuleaza apetitul alimentar. Totodata el trateaza si alte probleme gastrointestinale: greata, voma, diareea, constipatia, arsurile stomacale, balonarea sau durerile stomacale.
Se utilizeaza ca adjuvant in insuficienta hepatica si renala, hepatite cronice, ciroza hepatica, colecistite acute si cronice, diskinezie biliara, angiocolite (inflamatii ale cailor biliare), enterite, infectii intestinale, hipercolesterolemie, hiperlipidemie, obezitate, ateroscleroza, guta, hipertensiune arteriala, angina pectorala, anorexie, alergii pe fond hepatic, hemoroizi, constipatie, astenie, surmenaj, intoxicatii.
Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Anghinare
Anghinarea nu este recomandata mamelor care alapteaza deoarece planta contine o enzima care stopeaza secretia de lapte, persoanelor care sufera de afectiuni acute hepato-biliare si renale.
Acest ceai nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni ale rinchiilor, persoanelor insarcinate sau celor care au alergie la anghinare. In caz de supradozare pot aparea greturi, diaree, nefrotoxicitate.
Cum te ajuta Ceaiul de Anghinare sa slabesti?
Atunci cand doresti sa slabesti si sa ai un organism sanatos alege sa incluzi in regim ceaiul de anghinare. Trei cani pe zi din acest ceai minune ajuta la eliminarea toxinelor din organism, previne retentia apei si scade colesterolul. Ceaiul de anghinare este printre cele mai eficiente ceaiuri destinate pierderii in greutate deoarece elimina excesul de grasime din corp.
Ceaiul de anghinare regleaza tranzitul intestinal si digestia si rezultatele se vad inca din primele zile ale utilizarii acestei diete, facandu-va sa uitati de problemele constipatiei si a balonarii. Utilizarea corecta a dietei cu ceai de anghinare duce la slabirea de pana la 6-8 kilograme pe luna, eliminand depozitele lipidice.
In folosirea ceaiului de anghinare pentru slabit, este de preferat ca ceaiul sa se consume caldut, usor indulcit cu miere, inaintea fiecarei mese principala, cu cel putin 30 de minute. Cura cu ceai de anghinare pentru slabire dureaza 21-30 de zile urmate de 30 de zile de pauza.
De unde se poate achizitiona Ceaiul de Anghinare?
Ceaiul de anghinare poate fi achizitionat de la plafar, farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri.