Ceaiul de Lavanda
Aurul mov” al agriculturii, lavanda, are un miros minunat. Atat florile cat si uleiul de lavanda au multiple utilizari. Lavanda este folosita ca planta medicinala din vremuri indepartate, iar proprietatile terapeutice ale uleiului esential extras din flori au fost descoperite la inceputul secolului al XX-lea. De asemenea, lavanda este folosita in industria cosmetica si farmaceutica.
Romanii foloseau lavanda pentru a-si parfuma apa de baie, iar ea a ramas una dintre cele mai populare si cunoscute plante. In medicina budista si tibetana se folosea pentru tratarea psihozelor si a nebuniei, iar in Europa si America se pentru combaterea anxietatii si a insomniei. Lavanda este simbolul regiunii Provence din Franta.
Index of the article
- 1. Despre Lavanda
- 2. Cum se cultiva Lavanda?
- 3. Cum se recolteaza Lavanda?
- 4. Cum se pastreaza Lavanda?
- 5. Ce substante nutritive contine Lavanda?
- 6. Cum se prepara Ceaiul de Lavanda?
- 7. Care sunt beneficiile Ceaiului de Lavanda?
- 8. Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Lavand
- 9. De unde se poate achizitiona Ceaiul de Lavanda?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Lavanda
Despre Lavanda
Lavandula este un gen de plante din familia Lamiaceae, native din regiunea mediteraneana pana in Africa tropicala si regiunile sud-estice ale Indiei. Genul include circa 40 (pana la 60) de specii de plante anuale, plante ierboase, arbusti. Deoarece formele cultivate sunt plantate in gradini din toata lumea, sunt uneori gasite si in salbaticie, departe de mediul natural. Denumirea de lavanda este folosita uneori pentru a desemna parfumul extras din planta.
Numita si levantica, acest arbust mic atinge inaltimea de 30-60 cm. Tulpinile sale sunt verticale, iar frunzele inguste, verzi-argintii. Toate partile plantei au un miros placut, dar cele mai aromate sunt florile. Micile flori violacee apar in conuri dupa frunze, in timpul verii.
In scop terapeutic se folosesc florile, care sunt uscate si folosite la prepararea de infuzii si capsule, sau pot fi procesate pentru extragerea uleiului esential (esenta de lavanda).
Cum se cultiva Lavanda?
Din seminte, este un procedeu mai greoi, avand in vedere ca semintele germineaza destul de greu si doar in conditii optime. Germinatia optima se obtine la temperatura de 18-22 °C, semintele se acopera foarte subtire sau deloc si trebuie mentinuta umiditatea la 90%. Plantele obtinute din seminte, vor inflori de obicei din al doilea an. Perioada optima este primavara, in lunile martie-mai. Au nevoie de un drenaj bun, si udare regulata, cel putin 1 data pe zi, cu apa putina, la inceput doar prin pulverizare.
Din butasi, este o metoda relativ usoara, cei mai buni sunt butasii verzi, din tulpini ale plantei nelemnificati. Se culeg in aprilie-mai, sau din butasi lemnificati – acestia fac radacini putin mai greu, dar se pot obtine plante mai mari de la inceput, prin butasirea de crengi mai mari – se culeg in perioada iunie-august. Este recomandat a se elimina florile si bobocii, pentru a ajuta planta sa isi canalizeze toata energia pentru inradacinare. Pe perioada de inradacinare, trebuie mentinuta o umiditate de aproximativ 70-90%. Plantele obtinute vor inflori din al doilea an.
Lavanda se poate planta cu precadere in zonele cu clima temperata, obligatoriu in locuri luminoase. Se recomanda plantarea acestui arbust toamna, dar se poate planta si primavara. Rezervati un loc insorit, cu sol bine drenat. Daca aveti sol argilos, adaugati nisip, pentru a ajuta la drenarea acestuia.
Lavanda crescuta la ghivece, necesita udare regulata, de 2-5 ori pe saptamana. Cele plantate in gradina, se uda doar in primul an, din al doilea an, rezista cu bine la seceta.
Cultura de lavanda rezista pana la 100 de ani, cu o ingrijire adecvata.
Cum se recolteaza Lavanda?
Recoltarea se face doar cand floarea atinge maturitatea sa, imediat dupa inflorire. Un moment este primavara cand apar primele flori de lavanda si apoi la o a doua recolatare mai spre toamna.
Folositi un cutit special de taiere, asta in cazul in care aveti multa de recoltat, sau in cazul nostru am folosit o foarfeca pe care am dezinfectat-o inainte. Taiati ramura de lavanda nu foarte de jos, astfel incat sa nu-i afectati trunchiul sau radacinile. Ideal este sa lasati cativa centimetri de la pamant. Nu taiati lavanda dimineata devreme cand este inca uda de la ploaie sau cand este roua, insa nici prea tarziu cand este soare intens si uleurile esentiale din lavanda se evapora.
Perioada optima de recoltare este scurta intre 4 – 10 zile calendaristice.
Daca dorim sa uscam florile de lavanda, dupa tundere se leaga in legaturi de 40-100 de tije florale si se atarna cu capul in jos, la umbra si in locatii bine aerisite. Florile nu isi pierd culoarea nici dupa uscare, astfel vor impodobi casa mult timp, alungand insectele daunatoare.
Ce substante nutritive contine Lavanda?
Florile de lavanda contin ulei volatil principalul component fiind linaloolul. Mai contine alti alcooli – cum este geraniolul, nerolul, lavandulolul – bornel, tanin, cumarine, principii amare, rãsini, pectine. In compozitia plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obtinute pe cale de sinteza in laborator. Printre substantele active ale lavandei se regasesc acidul acetic, taninul si cineolul, substantele minerale, care atribuie lavandei virtuti vindecatoare pentru mai bine de 100 de boli.
Cum se prepara Ceaiul de Lavanda?
Infuzie ceai de lavanda: Infuzati 0,8 g pana la 1,5 g de flori uscate de lavanda (o lingurita pana la 2 lingurite de flori) in 150 ml de apa fiarta timp de 5 pana la 10 minute. Acest ceai se poate bea de pana la 3 ori pe zi, in functie de afectiuni, sau inainte de culcare pentru a combate insomnia.
Care sunt beneficiile Ceaiului de Lavanda?
Substantele active confera plantei proprietati antiseptice, antidepresive, antispastice, carminative, cicatrizante, digestive, tonifiante.
Intern, este utila in caz de: hipertensiune, bronsite, astm bronsic, pneumonii de natura virala, raceala, gripa, guturai, hepatite, colecistite acute sau cornice, cistite, pielite, metroragii, insomnii, anxietate, nervozitate, depresie, dermatite, dermatoze, infectii stafilococice si streptococice, dermatita seboreica, eczeme, prurit, eriteme, afectiuni alergice, cefalee, migrene, distonii neuro-vegetative, migdalite, rinite, faringite, laringite, boli de natura inflamatorie de tip reumatic, afte, gingivite, anemie.
Extern, se foloseste pentru: afectiuni ale pielii din cauze diverse, abcese, bronsita, contuzii, arsuri, guturai, celulita, raceli / gripa, matreata, debilitate, depresie, dureri de cap, intepaturi de insecte, insomnie, dureri musculare, nevralgii, psoriazis, reumatism, congestia sinusurilor, rani, tuse spasmodica, stres, arsuri solare.
Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Lavanda
Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite lavanda, desi multe moase o recomanda in timpul travaliului. Anumite persoane sunt alergice la lavanda, iar in timpul ultilizarii pe piele aceasta poate provoca iritatii sau inflamarea pielii.
In general, lavanda este bine tolerata daca este consumata in dozele recomandate.
De unde se poate achizitiona Ceaiul de Lavanda?
Ceaiul de lavanda poate fi achizitionat de la magazinele naturiste, magazine de ceaiuri si plante medicinale.