poza-ceai-de-afin

Ceaiul de Afin

ceasca-de-ceai-de-afin-ceaiuri-naturale

Afinul este un arbust peren, care creste in multe regiuni din lume, fiind cel mai des intalnit in padurile de munte. Are frunze subtiri si aspre, ce prezinta flori roz sau mov primavara si fructe rosii toamna. De la acest arbust se recolteaza atat frunzele cat si fructele, iar din ele se poate face ceai.

Afinele crude au un nivel moderat de vitamina C, E , K, fibre si minerale esentiale, mangan, dar si o cantitate moderata de micronutrienti esentiali. Ceaiul de afine sau cel din frunze de afin are o aroma delicioasa si poate fi savurat in mai multe feluri si combinatii.

Afinul mai poarta denumirea si de afene, asine, afin de munte, afine negre, afinghi, asine, coacaza, pomusoare, cucuzie, merisor de munte.

Despre Afin

Afinul (Vaccinium myrtillus ) este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi intalnit in Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei si vestul Statelor Unite. Frunzele sunt rotund-ovate pana la eliptice iar florile, de culoare roz-palide au petalele unite in partea de sus sub forma de clopotel. Fructele, de culoare negru-albastrui au forma sferica, fiind zemoase, cu suc violaceu si gust placut dulce-acrisor. Creste in regiunile alpine, la altitudini de pana la 2000-2500m, pe versantii umbriti si umezi, in padurile de conifere, pe stanci si pajisti montane.

Arbustul dezvolta numeroase tulpini din zona coletului. Acestea sunt aproximativ egale si fructifica in anul al doilea de la plantare. Tulpinile sunt slab ramificate, iar culoarea lor variaza de la verde la rosu-maroniu. Mugurii vegetativi au forma triunghiulara si sunt aplasati pe ramurile anuale. Mugurii floriferi sunt rotunzi si se formeaza pe partea superioara a ramurilor. Frunzele sunt eliptice, scurt pedunculate. Florile sunt grupate in inflorescente de tip racem. Este o specie autofertila. Fructul este o baca sferica turtita, de culoare albastra si acoperita cu un strat de pruina (ceara).

Cum se cultiva Afinul?

Afinul se poate inmulti prin insamantare sau prin butasi, obtinuti din ramurile laterale care se inradacineaza in turba cu amestec de nisip. Pentru aceasta trebuie asigurata o umiditate moderata si o temperatura de 18 – 25 °C.

Afinul creste sub forma de tufa (poate atinge si 3 m inaltime). Sistemul radicular se dezvolta superficial si poate ajunge doar la 40 cm adancime. Tolereaza temperaturile moderate. In timpul repausului vegetativ rezista la temperaturi de -20 grade Celsius. Arbustul este sensibil la seceta, dar si la excesul de umiditate din sol. Cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde cad anual 800-1000 mm precipitatii, repartizate uniform pe timpul anului. Pe terenurile bine iluminate, afinul fructifica abundent, dar suporta si terenurile umbrite. Fiind sensibil la curentii de aer, parcela pe care s-au plantat arbustii trebuie inconjurata de perdele de protectie.

Acest arbust creste si se dezvolta pe soluri acide, cu pH-ul cuprins intre 4.2 si 4.8 . De asemenea, solul trebuie sa fie bine drenat si bogat in humus. Cele mai bune culturi premergatoare sunt coniferele, care se dezvolta in mod natural pe soluri acide. Se pot utiliza cu succes, ca plante premegatoare, graul, ovazul, rapita, mustarul, fasolea si mazarea.

Datorita conditiilor climatice din Romania, perioada optima de plantare este toamna (octombrie-noiembrie). Se recomada urmatoare schema de plantare: 3 metri distanta intre randuri si un metru distanta intre plante pe rand.

In primi trei ani de la plantare se fac putine taieri. Se elimina ramurile care au fost afectate de inghet, tulpinile batrane, cele de vigoare redusa si cele care se intersecteaza. Se pastreaza ramurile viguroase si bine pozitionate pe arbust. Toate taierile se fac de la baza tufei. Dupa cinci ani de la plantare tufa este formata.

Cum se recolteaza fructele si frunzele Afinului?

Frunzele, impreuna cu ramurile, se culeg in timpul verii pana in toamna, in perioada mai-septembrie, dupa care se usuca la umbra impreuna cu ramurile, in locuri bine aerisite.

Fructele se culeg in perioada de maturitate, cand sunt bine coapte, in lunile iulie – septembrie, consumandu-se fie uscate, fie proaspete.

Pentru recoltarea afinelor se foloseste un „pieptene” alcatuit din sarme de otel paralele, situate la distanta „D” intre ele, fixate intr-un maner, inclinate astfel incat afinele recoltate sa se stranga la baza instrumentului, adica spre maner. Distanta „D” este foarte importanta. Daca sarmele sunt prea rare, afinele vor cadea printre sarme, daca sarmele sunt prea dese, vor jumuli si frunze si ramuri, distrugand tufa de afin. Bineinteles sarmele sunt rotunjite la capatul liber.

Fructele se desprind de frunze prin scufundarea intr-un vas cu apa, se zvanta la soare si se asaza pe policioare de plasa. Se depoziteaza in incaperi aerisite, fara praf, incalzite. Se pun ulterior in pungi sau saculeti de hartie.

Frunzele de afin se culeg in perioada mai – septembrie si se aduna inainte si dupa perioada de inflorire.

Cum se pastreaza fructele si frunzele de Afin?

Dupa ce s-au zvantat la soare, fructele de afin se asaza pe policioare de plasa. Se depoziteaza in incaperi aerisite, fara praf, incalzite. Dupa ce s-au uscat, se pun in pungi sau saculeti de hartie.

In stare proaspata, afinele au o capacitate buna de pastrare, depasind fructele altor arbusti fructiferi. In depozite frigorifice, afinele rezista timp de 4 saptamani.

Frunzele uscate in locuri racoroase, ferite de umiditate si caldura, se pastreaza in spatii curate, bine aerisite, cu o iluminare indirecta. Temperatura si umiditatea sunt factorii care favorizeaza degradarea principiilor active. Aerul si iluminarea reprezinta doi factori importanti cu privire la conservare, sub influenta lor principiile active sufera reactii de hidroliza, oxidare si enzimatice. Poluarea microbiana si fungica reprezinta pericolul cel mai grav al produselor vegetale care compromit total principiile active. Dupa uscare, materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.

Ce substante nutritive contine Afinul?

Frunzele de afin contin tanin, arbutina, hidrochinona, derivati antocianici, derivati flavonici, derivati antocianici, mirtilina, ericolina, neomirtilina. Fructele de afin zaharuri, tanin, pectine, mirtilina, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, E si PP, acid citric, acid oxalic, acid malic, acid benzoic, acid lactic, acid tartric, acid succinic. Exceptand taninurile de natura catechica si leucoantociani, flavonoide, zaharuri, pecline si acizi organici (succinic, malic, citric, chimic), fructele de Afin contin si saruri minerale: Potasiu 50 mg%, Calciu 10 mg%, Fosfor 8 ing%, Sulf 8 mg%, Magneziu 6 mg%, Clor 5 mg%, Mangan 3 mg%, Fier 1 mg%.

Afinele sunt cotate ca fiind printre fructele cele mai bogate in antioxidanti. Antioxidantii sunt esentiali in lupta impotriva radicalilor liberi, cei care afecteaza structura celulelor si care duc la imbatranirea si uzarea acestora. Principalul antioxidant care se regaseste in afine apartine familiei de polifenoli, si se numesc flavonoide. De asemnea, afinele contin si alti antioxidanti, precum: antocianina si glucochinina.

Cum se prepara Ceaiul din frunze si din fructe de Afin?

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute, la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Ceai din fructe de afin – Avem nevoie de 300ml apa la 100°C si 30 grame afine deshidratate. Turnam apa clocotita peste afine si le lasam la infuzat 6 – 8 minute. Nu este necesar sa indulcim ceaiul, deoarece afinele ii dau un gust dulce – acrisor. Consumam fructele hidratate dupa ce bem ceaiul, pentru a beneficia de o cantitate si mai mare de antioxidanti.

Care sunt beneficiile Ceaiului din fructe si din frunze de Afin?

Ceaiul de afine ofera o serie de beneficii excelente pentru sanatate, inclusiv capacitatea de a proteja impotriva cancerului, de a intari sanatatea inimii sau de a stimula sistemul imunitar. Acesta creste imunitatea si nivelul de energie, datorita antioxidantilor pe care ii contine, fiind folosit si la prevenirea si incetinirea bolilor gingivale. Consumul regulat de ceai de afine in combinatie cu o dieta sanatoasa stimuleaza pierderea in greutate si imbunatateste starea generala a organismului. De asemenea, ceaiul de afine contribuie cu succes la detoxifiere si protejeaza rinichii, motiv pentru care este utilizat si pentru prevenirea infectiilor urinare. Ceaiul de afine poate avea efecte benefice in lupta impotriva problemelor de vedere.

Ceaiul de frunze de afin este eficient in tratarea a nenumarate afectiuni, de la diabet, pana la afectiuni hepatice. Frunzele de afin au propritati antiinflamatoare, dar au si proprietatea de a reduce cantitatea de zahar din sange. Ceaiul obtinut din frunze de afine are proprietati astringente, antiseptice, antidiareice, antihemoragice, hipoglicemiante, antiinflamatoare, antibiotice, antihelmintice si antioxidante.

Acesta lupta impotriva infectiilor urinare si ajuta la detoxifierea tractului urinar, poate fi folosit pentru tratarea ulcerului, detoxifierea tractului intestinal (prin eliminarea florei de fermentatie si putrefactie). De asemenea, contribuie la mentinerea in concentratii normale a glucozei din sange, protejarea si regenerarea vaselor capilare sanguine din piele si retina, reducerea riscului de sangerare si mentinerea in concentratii normale a acidului uric din sange.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale ceaiului de Afin

Vestea buna este ca ceaiurile de afine sau din frunze de afin nu au efecte secundare. Acestea pot fi incluse in meniul zilnic fara nicio problema, pentru a va bucura pe deplin de beneficiile si de proprietatile lor curative. 

Cum te ajuta Ceaiul de Afin sa slabesti?

Consumul regulat de ceai de afine in combinatie cu o dieta sanatoasa stimuleaza pierderea in greutate si imbunatateste starea generala a organismului. De asemenea, ceaiul de afine contribuie cu succes la detoxifierea organismului.

De unde se poate achizitiona Ceaiul din frunze sau din fructe de Afin?

Ceaiul din frunze sau cel din fructe de afin poate fi achizitionat de la plafar, farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri.

Sectiunea de comentarii