Ceaiul de Anason
Planta erbacee, aromatica, medicinala, anasonul este originar din regiunile mediteraneene, in scop terapeutic folosindu-se fructele. Cultivat din timpuri indepartate in Asia Mica, a fost raspandit ulterior atat in Europa cat si pe alte continente. Anasonul este o planta cultivata, inrudita cu patrunjelul.
Ceaiul de anason este realizat din seminte si poate reprezenta un tratament naturist eficient pentru o multime de probleme de sanatate.
Index of the article
- 1. Despre Anason
- 2. Cum se cultiva Anasonul?
- 3. Cum se recolteaza Anasonul?
- 4. Cum se pastreaza Anasonul?
- 5. Ce substante nutritive contine Anasonul?
- 6. Cum se prepara Ceaiul de Anason?
- 7. Care sunt beneficiile Ceaiului de Anason?
- 8. Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Anason
- 9. Te ajuta Ceaiul de Anason in procesul de slabire?
- 10. De unde se poate achizitiona Ceaiul de Anason?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Anason
Despre Anason
Anasonul (Pimpinella anisum) este o planta medicinala, apartinand familiei Apiaceae, o planta anuala aromatica, erbacee, ce poate atinge o inaltime de 60 – 80 cm. Perioada de inflorire este iunie – septembrie. Frunzele sunt putine si rare. Florile mici si albe sunt produse in umbrele dense. Fructele sunt mici si verzui, si pot fi culese de la sfarsitul lui august pana la sfarsitul lui septembrie. Radacina este pivotanta, relativ slab dezvoltata. Tulpina este erecta, glabra, striata, ramificata in partea superioara, ramificatiile terminindu-se cu inflorescente.
Frunzele sunt diferentiate dupa etaj, cele 2-3 frunze inferioare dispuse altern sunt intregi, lung petiolate, ovate, cu margine dintata. Cele superioare de asemenea putine, sesile, de 2-3 ori penat sectate, cu foliole liniar lanceolate.
Florile sunt dispuse in 7-15 umbele compuse, fara involucru, cu cate 5-15 flori, lipsite de caliciu, 5 petale albe ciliate pe margine, in varf cu un lobusor indoit spre interior, lungi de 1-5 mm. Fructele sunt diachene marunte, ovoide, cu jumatatile greu separabile, cu cate 5 coaste putin proeminente, de culoare mai deschisa.
Cum se cultiva Anasonul?
Anasonul se inmulteste prin seminte. Ciclul complet de dezvoltare al anasonului (de la semanat la maturare) este de 120-150 de zile, iar perioada de vegetatie de la rasarire la maturare este de 105-120 de zile.
Anasonul are o crestere inceata in prima parte a perioadei de vegetatie si ca urmare trebuie cultivat dupa specii care lasa terenul cat mai curat de buruieni. Cele mai bune plante premergatoare sunt cerealele de toamna si prasitoarele bine intretinute si fertilizate, plantele furajere si de nutret, leguminoasele si porumbul pentru siloz. Anasonul nu se va semana dupa coriandru, pentru a nu se impurifica cultura si a evita infectiile cu agenti patogeni comuni. Se recomanda ca revenirea culturii de anason pe acelasi teren sa aiba loc numai dupa 4 ani.
Anasonul reactioneaza favorabil la administrarea ingrasamintelor cu azot si potasiu. Acestea se aplica toamna si se incorporeaza o data cu executarea araturii, iar cele cu azot se administreaza primavara foarte devreme. Semanatul anasonului trebuie efectuat cat mai timpuriu, primavara. Adancimea de semanat este de 2-3 cm.
Cum se recolteaza Anasonul?
Fructele de anason au o maturizare esalonata. Plantele de anason se recolteaza cand semintele sunt de culoare cenusie-verzuie, ceea ce corespunde fazei de maturare in ceara a fructelor de pe umbelele centrale. In cazul cand fructele se utilizeaza ca material de inmultire, recoltarea incepe la maturarea deplina.
Pentru a nu se deprecia calitatea fructelor si semintelor, concomitent cu recoltarea se face si conditionarea cu ajutorul vanturatorilor sau al selectoarelor.
Cum se pastreaza Anasonul?
Semintele isi pierd rapid aroma, asa ca trebuie pastrate intregi si macinate doar cand este nevoie. Acestea trebuie pastrate la adapost de aer, umezeala si lumina.
Fructele conditionate se usuca la aer, in uscatoarele in care temperatura nu depaseste 30-40°C sau in incaperi uscate si aerisite, in straturi de 15-20 cm, care se lopateaza pana cand umiditatea fructelor scade la 12 %. Depozitarea si pastrarea fructelor conditionate se fac in incaperi uscate, aerisite si curate.
Ce substante nutritive contine Anasonul?
Fructele contin numeroase substante si un ulei volatil, care este reprezentat de o cantitate mare de anetol, dar si anisaldehida, acid anisic, eugenol. Pe langa uleiul volatil, fructele de anason mai contin si alte substante grase, proteice, glucidice, mucilagii, dianetol, cumarine, tocoferol, acizi polifenolcarboxilici. In literatura sunt amintite unele substante cu efect estrogenic. Semintele au pana la 6% ulei esential, iar acesta contine pana la 90% anetol (un compus organic folosit frecvent ca aroma naturala si component principal al uleiului eteric extras din plante), care ii confera plantei aroma tipica. Alti compusi care se regasesc in compozitia semintelor: cumarinele, flavonoidele si sterolii.
Cum se prepara Ceaiul de Anason?
Infuzie – se prepara din jumatate de lingurita de fructe zdrobite, la 1 cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 10-20 de minute, dupa care se strecoara. Se beau cel mult 3 cani pe zi. Pentru stimularea poftei de mancare se bea cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.
Pentru calmarea colicilor la sugari se prepara o infuzie mai slaba din 6-8 fructe la 100 ml de apa. Dupa racire si strecurare, se dau 3-6 lingurite, in functie de varsta. La copiii peste 5-6 ani, dozele sunt asemanatoare cu ale adultilor.
Pentru stimularea secretiei lactate la mamele care alapteaza se poate folosi o infuzie preparata din anason in amestec cu chimen sau fenicul. Ceaiurile nu se pastreaza mai mult de o zi, iar administrarea indelungata nu este de dorit.
Care sunt beneficiile Ceaiului de Anason?
Ceaiul din seminte de anason este benefic pentru inima si pentru aparatul respirator si are efect relaxant. Are un efect diuretic puternic fiind foarte recomandat in bolile de rinichi, dar si un efect antiseptic, din acest motiv medicii recomanda ceai de anason si in cazul unor probleme respiratorii ajutand la expectorare, sau pentru ameliorarea simptomele specifice astmului, bronsitelor si a sinuzitelor.
Ceaiul de anason este util pentru netezirea ridurile faciale deoarece cel mai important compus care se gaseste in anasonul stelat, anetolul, are puternice efecte estrogene. Un ceai de anason stelat ajuta foarte mult si in cazul flatulentei (acumulare excesiva de gaze in stomac) fiind de real folos celor sufera de care problema stanjenitoare. Cercetarile au demonstrat capacitatea semintelor de anason de a inhiba infectiile bacteriene ce pot cauza simptome de balonare si de aparitie a gazelor. Ceaiul de anason, consumat dupa masa, poate ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare (halena), datorita aromei si parfumului sau. Astfel se poate bea o cana de ceai de anason ori de cate ori este nevoie.
Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Anason
Anasonul nu este insa recomandat sub nici o forma femeilor insarcinate. Ceaiul de anason nu este indicat in gastrite, ulcer gastric si duodenal, enterocolite acute si cronice. In doze prea mari, uleiul volatil poate sa duca la aparitia unor manifestari toxice initial concretizate prin stare de excitatie apoi fenomene de paralizie musculara, tremor, stare de euforie sau somnolenta.
Nu este recomandabil impreuna cu suplimente cu fier. Poate produce sensibilizare la soare, deci se recomanda evitarea lui pe timpul expunerii la soare. Anasonul trebuie administrat cu grija la copiii mici, numai in dozele aratate, sub forma de infuzii slabe si nu este recomandat la cei care sufera de gastrita sau boala ulceroasa.
Utilizate in cantitati mari, semintele de anison pot fi toxice, actionand de asemenea ca un narcotic pentru organismul uman. Anasonul poate cauza insomnii si stari euforice, iritand mucoasa digestiva. Este important sa aveti grija sa nu folositi fructele care depasesc 3 ani, care au fost depozitate in conditii de umezeala, deoarece acestea devin toxice.
Te ajuta Ceaiul de Anason in procesul de slabire?
Ceaiul de anason poate fi achizitionat de la plafar, farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. Semintele de anason pot fi gasite si in piete sau magazine de condimente.
Pentru un efect vizibil in cura de slabire se poate consuma aproximativ un litru de ceai pe zi, timp de 2 saptamani, cu pauza de o saptamana, dupa care se bea iarasi timp de alte 2 saptamani. Ceaiul se prepara din 6-7 lingurite de codite de cirese, la 1 litru de apa, care se fierbe aproape 4 minute. Se bea caldut, intre mesele principale, pe parcursul intregii zile. Pentru a actiona mai bine e indicat sa-l consumati la diferenta de cel putin 2 ore dupa ce ati mancat.
De unde se poate achizitiona Ceaiul de Anason?
Ceaiul de anason poate fi achizitionat de la plafar, farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. Semintele de anason pot fi gasite si in piete sau magazine de condimente.