poza-ceai-de-galbenele

Ceaiul de Galbenele

ceai-de-galbenele-cana

Galbenelele sunt “florile de aur” ale sanatatii si frumusetii si au numeroase virtuti terapeutice. Aceste flori galbene sunt utilizate de secole in medicina, iar in mod traditional acestea serveau pentru tratamentele contra eczemelor, gastritei, arsurilor pielii, a ranilor si cicatricilor, a crampelor abdominale si a muscaturilor de insecte.

Antioxidantii din galbenele protejeaza celulele organismului de efectul daunator al stresului oxidativ, scazand astfel riscul de inflamatii in corp. Galbenelele sunt plante medicinale cu rol important pentru ingrijirea pielii care au, poate, cea mai indelungata istorie dintre toate plantele in ceea ce priveste folosirea lor pentru tratarea si ingrijirea pielii. Galbenele se mai numesc si rujulita, calinica, filimica, ochi galben.

Despre Galbenele

Galbenele (Calendula officinalis) reprezinta o specie de plante de cultura anuala, rar bianuala, inalta de 40–80 cm, bogat ramificata, pubescenta, cu miros balsamic puternic. Galbenelele pot fi cultivate pretutindeni in Romania, fara sa apara probleme de clima sau de sol. Galbenelele fac parte din familia compozitelor (Asteraceae).

Radacina este pivotanta, lunga de cea 20 cm si groasa pana la un centimetru. Tulpina este erecta, foliata, cu 5-25 ramificatii. Frunzele sunt alterne, sesile, intregi, verde-viu, glabre; cele inferioare invers lanceolate, rotunjite la varf, lungi pana la 16 cm, iar spre partea superioara sunt din ce in ce mai ingustate si mai mici pana la lanceolate. Florile sunt grupate in antodii terminale (20-50 pe o tufa); acestea au pe margine flori ligulate 15-40 la populatiile locale, 60-500 la soiuri cu inflorescente invoalte („batute”) – „Ball’s Master-price” si „Gigant Pacific” – care au si avantajul de a avea aceste flori ligulate de culoare galbena-portocalie (cele de culoare galbena-deschis nu sunt admise);in centru se gasesc flori tubuloase. Fructele sunt achene curbate in forma de secera, cu mici tepi pe suprafata, fara papus.

In scop terapeutic se folosesc florile, care se culeg atunci cand este soare, cand planta este deschisa si emana uleiuri volatile.

Cum se cultiva Galbenelele?

Galbenelele se inmultesc prin seminte. Acestea se seamana fie mecanizat, fie manual, in cuiburi (2-3 seminte la cuib) ori pe randuri. Distanta dintre randuri/cuiburi este de 50 cm, intre plante pe rand, de 10-15 cm, iar adancimea de semanat, de 2-3 cm. Densitatea va fi undeva la 13-15 plante/mp. Epoca optima de infiintare a culturii este primavara devreme, in martie, cand temperatura solului ajunge la 5-8°C. Planta nu este deloc pretentioasa, avand cerinte moderate fata de temperatura si umiditate. In anii cu precipitatii reduse se intelege ca necesita aport de apa prin irigatii. Galbenelele se pot dezvolta pe orice tip de sol (exceptand extremele, fie excesiv nisipos ori argilos), insa da rezultate bune in teren afanat, cu capacitatea de a se incalzi usor, curat, lipsit de buruieni si bine aprovizionat cu substante nutritive

Cultura necesita mai multe interventii manuale. Dupa rasarire se executa rarirea, pentru a asigura densitatea optima, o prasila mecanica intre randuri si manuala, pe rand. Operatiunea se repeta la doua saptamani de la prima si, daca este nevoie, se face ori de cate ori este nevoie, mai ales dupa 3-4 recoltari succesive. In varianta in care dorim sa mentinem cultura si in anul al doilea, 3-5% dintre plantele mature nu se recolteaza, pentru a le lasa sa fructifice si a se inmulti apoi pe cale naturala. In acest caz, in octombrie sau mai tarziu se aplica o bilonare, pentru protejarea pe timpul iernii, iar in primavara re reiau lucrarile efectuate si in primul an. Fiind planta medicinala se subintelege ca galbenelele trebuie sa beneficieze de un regim ecologic.

Galbenelele rasar dupa 6-12 zile de la semanat. Dupa 20-25 zile de la rasarire apar butoni florali, dupa 38-50 zile incepe infloritul, iar dupa 60-75 zile incep sa se matureze semintele.

Cum se recolteaza Galbenelele?

Florile sunt recoltate manual, incepand din luna iulie si pana in octombrie. Se recolteaza florile fara codite cand sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pana seara se usuca in straturi subtiri, la umbra. Ideal este ca, pentru pastrarea culorii, florile sa se usuce artificial.

Cum se pastreaza Galbenelele?

Galbenelele se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. In timpul depozitarii, produsele vegetale nu raman intr-o stare inerta, ele suferind o serie de procese biochimice si transformari. Temperatura si umiditatea sunt factorii care favorizeaza degradarea principiilor active. Aerul si iluminarea reprezinta doi factori importanti cu privire la conservare, sub influenta lor principiile active sufera reactii de hidroliza, oxidare si enzimatice.

Dupa uscare, florile vor fi ambalate in pungi de hartie, saculeti de panza ori rafie sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.

Ce substante active contin Galbenele?

Galbenelele contin numeroase elemente active benefice pentru sanatate, precum betacaroten, vitamina C, steroli, flavonoide, tanini, saponine, substante tri-terpenice si ulei volatil  – care au efecte miraculoase pentru intregul corp. Prin urmare, ceaiul de galbenele prezinta proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, antiseptice, cicatrizante si antiparazitare.

Petalele florii de galbenele contin helianol, un component al alcoolilor triteptenici, care are un puternic efect anti-inflamator atunci cand este aplicat pe piele.

Cum se prepara Ceaiul de Galbenele?

Pentru prepararea ceaiului de galbenele se adauga 200-300 ml de apa clocotita peste doua lingurite de floare uscata (sau 1-2 pliculete) si se lasa la infuzat intre 5 si 10 minute. Se poate indulci cu o lngurita de miere de albine si se serveste caldut pentru uz intern. Pentru uz extern, ceaiul se lasa la racit si se aplica pe zonele cu probleme comprese.

Pentru o infuzie mai puternic concentrata, adaugati 4 linguri de flori de galbenele la 250 ml apa. Beti cate 3 lingurite de preparat pe zi.

Decoctul se prepara din doua linguri de planta uscata la 1 litru de apa, se lasa la macerat in apa rece 24 de ore, apoi se strecoara si se mai fierbe maceratul intr-un litru de apa timp de 10 minute, se strecoara si se amesteca cele doua extracte si se administreaza atat intern cat si extern, gargara (afte, stomatite, gingivite, faringite), se fac bai de sezut, comprese externe (vindecarea ulcerelor, escarelor, abcese, pustule, fisuri, degeraturi), spalaturi, clisme.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Galbenele?

Ceaiul de galbenele intareste sistemul imunitar prin prezenta betacarotenului, care ajuta organismsul sa lupte cu bacteriile si virusurile. De asemenea, amelioreaza simptomele afectiunilor gastrointestinale  precum gastrita, indigestia sau ulcerul peptic si poate preveni arsurile stomacale survenite in urma unei mese copioase, bogata in grasimi. In plus, efectul benefic se manifesta si in cazul afectiunilor tractului urinar sau a tulburarilor digestive la copii.

Aceasta bautura regleaza ciclul menstrual si reduce intensitatea crampelor abdominale  specifice sindromului premenstrual datorita flavonoizilor, care au efect antiinflamator. Sub forma de gargara, ceaiul de galbenele vindeca durerile de gat, amelioreaza aspectul gingiilor (previne sangerarile) si diminueaza simptomele gingivitei sau a altor afectiuni ale cavitatii orale. Ceaiul de galbenele consumat zilnic are efect detoxifiant, deci ajuta la eliminarea toxinelor daunatoare din corp si protejeaza ficatul, vezica urinara si alte organe interne, favorizand in acelasi timp scaderea in greutate.

Utilizat extern, ceaiul de galbenele este folosit cu succes pentru a trata acneea, arsurile, degeraturile, cancerul mamar, bolile tegumentare, micozele sau osteoporoza. Previne formarea ridurilor, ofera un aspect mai luminos pielii, vindeca intepaturile de insecte, iritatiile, taieturile si cicatricile. De asemenea, ceaiul de galbenele este indicat si pentru scalpul uscat, cu tendinta spre matreata.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Galbenele

Consumul de ceai de galbenele este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, precum si persoanelor care urmeaza un tratament pe baza de sedative, deoarece anumite substante pot amplifica efectul medicamentelor. De asemenea, pot exista reactii alergice sau dezechilibre hormonale, motiv pentru care este recomandat consultul medicului specialist inainte de a incepe administrarea de ceai de galbenele ca tratament naturist.

Cum te ajuta Ceaiul de Galbenele sa slabesti?

Printre ceaiurile de plante care au calitatea de detoxifiere se numara si ceaiul de galbenele, care curata in mod eficient organele din corp in timp ce ofera, de asemenea, o multime de alte beneficii utile in acest proces. consumul regulat de ceai de galbenele poate ajuta la detoxifierea organismului prin curatarea vezicii biliare, a ficatului, precum si a altor organe esentiale.

Ceaiul de galbenele nu numai ca ajuta la purificarea organismului, acesta previne, de asemenea, imbolnavirea mai multor organe si aparitia anumitor afectiuni. Pentru a folosi ceaiul de galbenele in scopuri de detoxifiere, se recomanda consumul a trei cani pe zi, in mod regulat.

Pentru un efect vizibil in cura de slabire se poate consuma aproximativ un litru de ceai pe zi, timp de 2 saptamani, cu pauza de o saptamana, dupa care se bea iarasi timp de alte 2 saptamani. Ceaiul se prepara din 6-7 lingurite de codite de cirese, la 1 litru de apa, care se fierbe aproape 4 minute. Se bea caldut, intre mesele principale, pe parcursul intregii zile. Pentru a actiona mai bine e indicat sa-l consumati la diferenta de cel putin 2 ore dupa ce ati mancat.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Galbenele?

Ceaiul de galbenele poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. Acesta poate fi gasit ata vrac cat si sub forma de pliculete.

Sectiunea de comentarii