poza-ceai-de-sideritis

Ceaiul Sideritis

ceai-sideritis

De-a lungul timpului, Sideritis a fost considerat un mare “remediu impotriva traumelor provocate de arme de fier”. Altfel spus, era benefic pentru cei raniti in razboi.  Se recomanda infuzia de plante de “ceai de munte” soldatilor ca o intinerire, ajutor in regenerare. Acest ceai din flori de munte ajuta la o vindecare mai rapida si mai completa. In Creta, Sideritis  a castigat un alt nume, popular: Malotira. Acest nume provine din italiana si inseamna „a trage, pentru a scoate”.

Planta Sideritis este o planta rara cu un efect vindecator remarcabil. Creste pe munti, in Balcani, la altitudini de peste 1.000 metri. Ceaiul grecesc din flori de munte este antioxidant, antiinfectios, cu proprietati de reducere a durerii, este bacteriostatic, dezinfectant, diuretic, stimulent. Ceai Sideritis este antianemic, detoxifiant si combate diareea. Este deosebit de bun in lupta impotriva microbilor, in prevenirea osteoporozei prin cresterea rezistentei osului, odata cu utilizarea sa regulata. Consumat zilnic, acest ceai va mentine sanatatea si calmul intregului organism.

In perioada comunista, desi recoltarea acestei plante era interzisa, deoarece era vorba de o specie protejata, in fiecare an, la inceputul verii, comitetul central al partidului comunist trimitea oameni sa culeaga aceasta planta pentru elita politica.

Despre Sideritis

Numele de Sideritis (Ironwort) provine de la cuvantul grecesc pentru fier, σίδηρος (SEE-te-ros). Planta, cu denumirea stiintifica de Sideritis scardica, este cunoscuta in Bulgaria sub numele de Mursalski chai (ceai de Mursalitsa). Aceasta planta perena face parte din familia Lamiaceae si creste sub forma unei rozete cu frunze pufoase de culoare gri-argintii. Florile sunt galbene, cresc pe tulpini de 40-50 cm, placut aromate. Sideritis este o importanta planta medicinala, dar si o frumoasa planta ornamentala.

Procentul de flavonoide, monoterpenoide, diterpenoide, phenylopropanole, iridoide si carvacrol incluse in Sideritis, o aseaza in randul plantelor rare cu efect vindecator remarcabil. Sideritis sau ceai din flori de munte ori ceaiul pastorilor, este considerata, pe buna dreptate, una din plantele rare de colectie.

Cum se cultiva planta Sideritis?

Ceaiul de munte este o planta speciala si mai putin cunoscuta ce creste in zone aride, precum in regiunile mediteraneene, Balcani, Peninsula Iberica si insulele Macaroneziei, dar pot fi gasite si in Europa Centrala si Asia temperate. Aceasta se gaseste si la noi si este vestita pentru efectele vindecatoare. Planta silvestra creste la o altitudine cuprinsa intre 1.200 si 2.200 de metri, printre stanci calcaroase si terenuri carstice, bine protejate de razele soarelui. Doar in Grecia, sunt indigene 17 specii diferite, extrem de parfumate si foarte productive, printre care: Sideritis athoa (creste pe Muntele Athos), Sideritis clandestine (creste pe Muntele Helmos si Taygetos in Peloponez), Sideritis scardica (pe Muntele Olympus), Sideritis raeseri (pe Muntele Parnassus), Sideritis syriaca (pe muntii din Creta, cunoscut sub numele de malotira, si Siderities euboea (pe muntii insulei Euboea).

Oferiti acestor plante delicate un loc usor umbrit sau insorit, soluri calcaroase. Semanare se face in perioada martie-iunie in ghivece/ladite. Temperatura de germinare trebuie sa fie de 16-20 grade. Perioada de germinare este de 10-15 zile 
Imprastiati semintele pe pamant umed si acoperitile cu o patura subtire de pamant,
pastrand compostul umed uniform.

Planta a adoptat comportamentul unei plante perene si poate fi cultivata si la noi in tara. Aceasta prefera solurile calcaroase, cu drenaj foarte bun. Are o radacina fasciculara, cu tulpina usor lemnificata, ce ii confera rezistenta la temperaturi scazute peste iarna (chiar si la oscilatii mari de temperatura). Prezinta un sistem radicular bine dezvoltat, tulpina ramificata cu o crestere preponderent orizontala, cu o inaltime ce variaza intre 20-30 cm, iar diametrul tufei ajunge pana la 50 cm. Lastarii au lungimi ce variaza intre 8-16 cm. Se intampla foarte rar ca in primul an de cultura anumitor plante sa le creasca tije florale. Cu toate acestea, semintele sunt neviabile. Din anul al doilea insa, in procent de 70%, Sideritis infloreste si produce seminte.

Sideritis scardica se inmulteste prin seminte (intr-un gram exista peste 300 de seminte). Pentru infiintarea culturilor se recomanda rasadurile, iar cea mai eficienta metoda de producere a lor este in paleti alveolari, cu un numar de 60-70 alveole. Este de preferat ca amestecul folosit sa fie din turba si amendament (calcar, dolomita). Plantarea rasadului in camp se face cand acesta are cel putin 60 de zile, dupa data de 15 aprilie. Terenul trebuie bine pregatit in prealabil si sa aiba o sursa sigura de apa.

Schema optima de infiintare a culturii este de 70 cm intre randuri si de 30-35 cm intre plante/rand. Nu se recomanda ca rasadul sa fie introdus mai adanc in sol decat nivelul cubului nutritiv. Imediat dupa plantare se recomanda irigatul culturii pentru asigurarea prinderii radacinilor, iar lucrarile de ingrijire sunt specifice principalelor plante legumicole.

Cum se recolteaza planta Sideritis?

Sideritis se recolteaza in lunile de inflorire, iunie – august, si se usuca in manunchiuri in loc umbros si uscat. Se consuma intreaga planta, tulpina, frunzele si floarea. Daca este culeasa devreme, poate fi o noua recolta in sempembrie.

De-a lungul anilor, planta a fost cunoscuta pentru utilizarea sa in prepararea ceaiurilor in satele de pe Muntele Othrys, iar consumul sau a fost in principal pe plan local. In satul Vrynaina din regiunea Magnisia, in timpul perioadei de inflorire completa a plantelor, se obisnuia sa se adune tot satul pentru recoltare. Dis de dimineata, la sunetul clopotul se adunau localnicii ca pentru o sarbatoare locala obisnuita.  Urcau impreuna pe crestele muntilor si culegeau plantele inflorite pe care le puneau la uscat in pod sau sopron.

Cum se pastreaza Ceaiul Sideritis?

Depozitarea si pastrarea in conditii optime a ceaiului Sideritis este esentiala pentru calitatea gustului sau si a efectelor benefice pe care le are asupra organismului. Acest tip de ceai este sensibil, asa ca este indicat sa fie pastrat intr-un spatiu ferit de caldura si razele directe ale soarelui, intr-un loc lipsit de umiditate, la o temperatura constanta si ferit de mirosuri pregnante.

Ce substante nutritive contine Sideritis?

Sideritis contine 99 de componente active, printer care cele mai importante sunt saponinele, flavonoidele si continutul important de fier. Continutul de ulei esential este scazut (0,05 – 1%). Componentele majore ale uleiului esential sunt mentolul, geraniolul, beta-caryophylleneul si nerolidolul.  Uleiul esential de Sideritis prezinta proprietati antioxidante semnificative si anti-inflamatoare.

Cum se prepara Ceaiul Sideritis?

Ceaiul de munte, spre deosebire de ceaiul clasic, nu contine cafeina si, deci, poate fi consumat seara inainte de culcare cu putina miere si lamaie sau simplu. Este un ceai aromat fin.

In caz de tuse, congestie a sinusurilor, adaugati scortisoara (lemn) in apa care fierbe, luati de pe foc, puneti cateva crengute cu flori cu tot (se utilizeaza planta intreaga) si lasati acoperit la infuzat 3-4 minute, apoi adaugati putina miere.

Decoctul cu lamaie si miere este antiseptic si inmoaie gatul. Vitamina C din citrice ajuta organismul sa absoarba fierul. Este, de asemenea, utilizat ca un anti-inflamator si pentru a reduce febra. Infuzia plantei este folosita ca digestiv, diuretic si ca stimulator al creierului si al muschilor.

Infuzie: 1 lingurita cu varf de planta macinata, peste care se toarna apa fiarta. Se lasa la infuzat 5 minute.

Decoct: 3 linguri de planta la 1 litru de apa. Planta se fierbe 2-3 minute in apa clocotita, dupa care se lasa acoperita la infuzat timp de 15 minute. Se beau 3 cani de cei pe zi. Ziua urmatoare, peste restul de ceai ramas, se poate adauga 1 lingura de planta si se poate fierbe din nou.

Cele doua moduri de pregatire ale ceaiului asigura obtinerea unei bauturi de culoare auriu-galbene, puternic aromate, usor acrisoare si cu note amarui. Pentru gust, se poate indulci cu miere sau extract natural de Stevia. Tot pentru gust, se pot adauga si scortisoara, cuisoare sau lamaie.

Ceaiul Sideritis se foloseste si pentru uz extern?

Pentru uz extern, ceiul Sideritis este recomandat contra aftelor, gingivitei, paradentozei. Pentru aceste afectiuni, 1 lingura de ceai se fierbe cinci minute intr-o jumatate de cana de apa, la foc mediu, dupa care se filtreaza. Cu acest decoct se fac clatiri ale gurii de 3-4 ori pe zi.

Pentru intepaturile de insecte (viespe, albina, taun, tantar) si rani superficiale, se aplica o cataplasma din pasta obtinuta prin maruntirea plantei. Senzatia de durere sau mancarime, precum si tumefierea se vor ameliora, iar tesuturile se vor cicatriza mai repede.

Care sunt beneficiile Ceaiului Sideritis?

Unul din motivele pentru care acest ceai are efecte vindecatoare este continutul ridicat de bioflavonoide. Studiile au aratat ca ceaiul de munte este la fel de puternic ca ceaiul verde (Camellia sinensis) in prevenirea stresului oxidativ.  

Este benefic in tratarea anxietatii si insomniei si imbunatateste funcionarea creierului. Intareste sistemul imunitar. Ajuta in probleme de piele. Unul din beneficiile mai putin obisnuite este ca sustine sanatatea oaselor, prevenind osteoporoza.

Ceaiul de munte este extrem de popular in Grecia si este cel mai frecvent utilizat in timpul iernii, cand nivelul activitatii fizice scade, iar raceala si durerile articulare cresc. Are un efect pozitiv asupra racelii, a problemelor respiratorii, a congestiei sinusurilor, a digestiei, a sistemului imunitar, a durerilor (chiar si a celor de cap) si chiar a anxietatii usoare. Este tonic, diuretic si detoxifiant. Studii stiintifice sugereaza efecte preventive asupra cataractei, trombelor si hipertensiunii, regleaza menstruatia. Poate fi utilizat intens impotriva diareei, ajuta la combaterea bolilor capilare si ale inimii datorita flavonoidelor pe care le contine. De asemenea, consumat zilnic ucide orice fel de microbi.

In plus, ceaiul de munte poate preveni sau chiar inversa boala Alzheimer, o boala mentala degenerativa si debilitanta care afecteaza astazi majoritatea persoanelor in varsta.

Denumit si viagra bulgareasca, ceaiul Sideritis stimuleaza aparatul sexual masculin, creste libidoul si totodata imbunatateste capacitatea de reproducere si, din acest motiv, este un remediu natural impotriva sterilitatii.

Proprietatile sale benefice gasesc utilizare si in industria frumusetii fiind folosit in diverse creme anti-imbatranire (datorita proprietatilor antioxidante lupta impotriva radicalilor liberi), in sampoane si masti pentru par colorat (protejeaza de decolorare).

Ceaiul de munte este probabil cea mai consumata planta sub forma de ceai dupa „panaceul universal al grecilor”, binecunoscutul musetel.

Deosebit de eficienta in tonifierea organismului, imbunatatirea performantelor sexuale, stimularea detoxifierii organismului, modularea raspunsului imun si a inflamatiei, protejarea sistemelor gastrointestinal, cardiovascular, respirator si urinar si, recent, chiar si in combaterea unor forme de cancer (prostata, leucemie) si a bolilor degenerative, aceasta planta nu trebuie sa lipseasca din dieta niciunei persoane care doreste sa aiba grija de sanatatea sa.

Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului Sideritis?

Este recomandat ca ceaiul Sideritis sa nu fie consumat de catre persoanele cu sensibilitate la substantele active continute de planta. De asemenea, in lipsa informatiilor cu privire la siguranta utilizarii Sideritis in timpul sarcinii si lactatiei, este indicata evitarea consumului in aceasta perioada.

De unde se poate achizitiona Ceaiul Sideritis?

Ceaiul de flori de munte se gaseste in magazinele specializate de ceai, magazine naturiste, in piete sau pe crestele stancoase ale muntilor daca aveti posibilitatea de a o culege. Se recolteaza in lunile de inflorire iunie-august si se usuca in manunchiuri in loc umbros si uscat. Se consuma intreaga planta, tulpina, frunzele si floarea.

Sectiunea de comentarii