poza-ceai-de-ghimbir

Ceaiul de Ghimbir

ceai-ghimbir

Ghimbirul este apreciat inca de acum doua milenii pentru beneficiile sale importante pentru sanatate, in special in mentinerea functionalitatii digestive. Radacina de ghimbir nu este doar un condiment potrivit preparatelor din bucataria asiatica, ci un adevarat izvor de substante cu efect terapeutic. 

Tulpina subterana (rizomul) poate fi utilizata in stare proaspata, sub forma de pulbere, uscata sau sub forma de ulei sau suc. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, impreuna cu cardamomul, curcuma si galangalul.

Ghimbirul este folosit in alimentatie, dar si in medicina traditionala. Iarna, acest condiment special face mancarea mai usoara si mai usor digerabila, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire, regleaza echilibrul intern al organismului si contribuie la mentinerea sanatatii scalpului, fiind un remediu excelent pentru matreata. Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale in dietoterapie, alaturi de otetul de orez, vinul de orez, sare si miere.

Despre Ghimbir

Ghimbirul (Zingiber officinale), denumit popular si „ghimber” sau „gingiber”, este numele dat unei plante erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice. Este o specie perena care are nevoie de o temperatura ridicata si constanta precum si de o umiditate permanenta pentru a se dezvolta corespunzator. Rizomul de ghimbir are o forma neregulata, contorsionata si e noduros, atingand pana la 5-6 centimetri in lungime. Ghimbirul e deosebit de pretuit in bucatariile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh.

Un nume alternativ al ghimbirului, introdus de turci in Moldova si Muntenia a fost cel de ‘piper alb’. Denumirea de ghimbir a fost folosita mai ales in Banat si Ardeal provenind din maghiarul gyömber, iar apoi s-a impus in intreaga tara. In fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenya, se consuma o asa-zisa „bere” din ghimber (ginger beer) care de fapt este o bautura ne-alcoolica, racoritoare. 

Cum se cultiva Ghimbirul?

Cele mai mari plantatii de ghimbir se afla in regiunile tropice si subtropice. Nigeria este cel mai mare cultivator de ghimbir ca extindere. In schimb India produce anual mii de tone pe suprafete imense, dar in mare parte pentru piata indigena. Cel mai mare exportator de ghimbir este China.

Ghimbirul este planta perfecta pentru cresterea in mediul interior. Are nevoie de o intretinere redusa, iubeste lumina partiala a soarelui si cel mai interesant este ca se pot folosi parti ale acestuia la un moment dat. Restul se lasa in pamant pentru a continua sa creasca.

Ghimbirul are nevoie de aproximativ 10 luni ca sa se maturizeze si nu tolereaza inghetul. Cum la noi pe timp de iarna temperaturile scad suficient de mult, este indicata cresterea ghimbirului intr-un ghiveci in interior si scoaterea afara pe timpul verii. Ghimbirul este una dintre acele plante miraculoase care creste bine in semiumbra, dar si in umbra completa.

Se inmulteste prin plantarea radacinii. Daca ghimbirul este cumparat de la supermarket, atunci trebuie tinut in apa peste noapte pentru a indeparta cat mai mult posibil inhibitorul de crestere, daca este cazul. Radacina pe trebuie sa fie cat de cat proaspata, nu zbarcita si veche. Aceasta ar trebui sa aiba cati mai multi boboci pe ea, iar in cazul in care acestia sunt putin verzi, cu atat mai bine. In cazul in care radacina are mai multi muguri, atunci poate fi taiata si fiecare mugur poate fi plasat intr-un vas separat, pentru a produce mai multe plante.

Spre deosebire de alte plante, ghimbirul iubeste vasele largi. Radacinile sale cresc orizontal, asa ca trebuie un vas perfect pentru a-i permite cresterea.

Radacina de ghimbir se poate planta si direct in gradina, primavara. Toamna se scoate din pamant si se trece in ghiveci, pentru iernare in casa. Ghimbirul infloreste, floarea sa fiind foarte frumoasa.

Cum se recolteaza Ghimbirul?

Bucati mici de ghimbir pot fi recoltate la 3-4 luni dupa ce incepe cresterea. Se inlatura putin pamant spre margini pentru a gasi cateva radacini de suprafata. Se taie cantitatea necesara, dupa care se acopera inapoi cu pamantul de pe margini.

Ghimbirul poate fi recoltat in aceasta maniera la nesfarsit. Atata timp cat este bine ingrijit, acesta va continua sa produca radacini. Daca e nevoie de cantitati mai mari de ghimbir, atunci se scoate planta din pamant.

Cum se pastreaza Ghimbirul?

Rizomii de ghimbir trebuie depozitati intr-un loc racoros, uscat si ferit de lumina. Nu se tin la frigider, pentru a se evita deshidratarea plantei. Ghimbirul se va consuma in 2-3 saptamani. Dupa aceasta perioada planta incepe sa-si piarda din proprietati. 

Capsulele de ghimbir, radacinile uscate si pudra trebuie la randul lor ferite de lumina si caldura. Ghimbirul poate fi si murat sau uscat in cuptor ori la soare si apoi macinat pudra.

Ce substante active contine Ghimbirul?

Substantele active importante pe care le contine ghimbirul sunt compusi specifici numiti gingeroli, fenoli, ulei volatil. Radacina de ghimbir este bogata in potasiu, zinc, calciu, cupru si magneziu, vitaminele B6, C si D, precum si uleiuri esentiale cu multiple proprietati benefice, cum este gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene – au efect afrodisiac, actioneaza ca tonic general si inlatura oboseala si toxinele accumulate in organism.

Radacina de ghimbir contine aproximativ 12% vitamina B6 si tot atat magneziu, 9% potasiu, 6% vitamina C, 5% fosfor si 4% zinc.  O suta de grame de ghimbir contine aproximativ 80 de kilocalorii si 1,7 grame de zaharuri.  Ghimbirul contine si o substanta denumita zingibain, care ar distruge parazitii si ouale acestora.

Cum se prepara Ceaiul de Ghimbir?

Preparare: se ia o bucata de radacina (aproximativ 5 cm), se spala bine sub jet de apa rece, se da prin razatoare. Se pune la fiert un litru de apa si cand fierbe apa se adauga ghimbirul razuit. Se lasa sa fiarba timp de un minut, apoi se stinge focul si se lasa acoperit 30 de minute, dupa care se strecoara si se consuma in functie de necesitati.

Ceaiul de ghimbir se consuma indulcit cu miere, cu adaos de suc de lamaie sau cu menta si are un gust iute, dar foarte placut papilelor gustative.

Ceaiul din ghimbir uscat se prepara dintr-o lingurita de ghimbir care se fierbe 5 minute in 250 ml de apa. Se lasa sa se raceasca putin, dupa care se strecoara si se consuma caldut. 

Care sunt beneficiile Ceaiului de Ghimbir?

Ceaiul de ghimbir este un remediu utilizat in combaterea indigestiei, a migrenelor si a racelilor de sezon. Unele persoane folosesc ghimbirul pentru a scapa de infectiile respiratorii, de bronsita, tuse, crampe menstruale, artrita sau dureri musculare, iar in unele parti ale lumii, ceaiul de ghimbir sub forma de comprese este utilizat in tratarea arsurilor pielii

Aceasta bautura combate disconfortul digestiv prin imbunatatirea absorbtiei de substante benefice din alimente si prevenirea supraalimentatiei. Prin urmare, ceaiul de ghimbir consumat dupa mesele imbelsugate este excelent pentru recapatarea controlului asupra digestiei.

In plus, consumat zilnic, ceaiul de ghimbir poate preveni aparitia diareei, a flatulentelor, a balonarii si a indigestiei datorita substantelor chimice din compozitia sa, care tonifiaza musculatura tractului digestiv, si impiedica nivelul crescut de acid gastric, care poate cauza arsuri stomacale.

Intareste sistemul imunitar datorita cantitatii mari de antioxidanti, care reduc riscul de infectii sau afectiuni. De asemenea, ceaiul de ghimbir este extrem de eficient in tratarea racelilor datorita faptului ca decongestioneaza caile nazale superioare, umezeste muscoasa gatului, ajutand astfel la ameliorarea tusei, si favorizeaza expectoratia, care grabeste astfel procesul de vindecare. In plus, amelioreaza simptomele suparatoare ale alergiilor.

Ceaiul de ghimbir este excelent si pentru o buna circulatie a sangelui, previne formarea cheagurilor si ajuta la transportul oxigenului si substantelor nutritive catre toate organele vitale din corp. Aminoacizii si mineralele din radacina de ghimbir promoveaza de asemenea nivelul de eritrocite, drept urmare este reduc riscul de boli cardiovasculare.

Daca pornesti la drum lung iar masina sau avionul iti provoaca rau de miscare, ceaiul de ghimbir este solutia ideala. O ceasca de ceai inainte de a te urca in masina este perfect pentru a reduce nivelul de stres responsabil cu aparitia senzatiei de rau de miscare. De asemenea, gingerolul poate bloca anumiti chemoreceptori in zona cerebrala, astfel incat este blocata senzatia de greata sau voma. Ceaiul de ghimbir face minuni si in ceea ce priveste sanatatea articulatiilor, prevenind mult temuta artrita reumatoida. 

Pentru persoanele care se confrunta cu afectiunea numita picior de atlet, o boala cutanata localizata intre degetele de la picioare, pot face bai cu ceai de ghimbir, care ajuta la reducerea senzatiei de mancarime, a arsurilor si a umflaturilor din zona respectiva.

Ceai de ghimbir are un excelent efect energizant, motiv pentru care nu este recomandat seara, ci doar dimineata.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Ghimbir

Consumul de ceai de ghimbir este contraindicat bolnavilor cu afectiuni renale deoarece poate agrava problemele existente. Desi medicina traditionala sugereaza ca femeile insarcinate sa bea zilnic o ceasca de ceai de ghimbir in primul trimestru de sarcina (pentru a scapa de greturile matinale), nu exista pana in momentul de fata rezultate bine argumentate care sa demonstreze ca nu exista nici un efect advers asupra fatului. Prin urmare, gravidele care se confrunta cu greturi matinale sunt sfatuite sa consulte un medic inainte de a consuma ceai de ghimbir.

De asemenea, trebuie evitat cu orice pret consumul in exces de ceai de ghimbir deoarece in loc sa faca bine digestiei, o poate afecta si poate da nastere unor simptome neplacute precum sindromul de gura uscata, diaree, greata sau arsuri in capul pieptului, precum si hiperaciditate gastrica. Mare atentie in cazul diabeticilor deoarece ghimbirul consumat in exces poare reduce drastic nivelul de zahar din sange cauzand hipoglicemie.

Iar daca urmati un tratament medicamentos cu analgezice – precum aspirina sau ibuprofenul – sau antihipertensive, evitati ceaiul de ghimbir deoarece scade tensiunea arteriala si poate cauza palpitatii, dar si sangerari neobisnuite. De asemenea, evitati sa consumati ceai de ghimbir o perioada daca urmati sa fiti supus unei interventii chirurgicale. Se pare ca substantele din aceasta planta interfereaza cu cele din cadrul unei anestezii generale si astfel este anulat efectul dorit.

Cum te ajuta Ceaiul de Ghimbir sa slabesti?

Ghimbirul este un condiment important in multe bucatarii ale lumii, contine foarte putine calorii, are un efect stimulator asupra metabolismului, este utilizat adesea pentru prepararea ceaiurilor sau in diferite retete culinare si poseda proprietati uimitoare pentru slabit. Desigur, numai ghimbirul nu este suficient atunci cand vrei sa pierzi considerabil in greutate, ci, mai degraba, un element ajutator pentru o dieta sanatoasa, echilibrata si un plan de antrenament bine pus la punct sau, cel putin, un stil de viata cat mai activ.

Cercetarile au demonstrat ca, intr-adevar, planta are potentialul de a sprijini cu succes pierderea in greutate. S-a descoperit ca ghimbirul suprima pe cale naturala apetitul si, de asemenea, reduce poftele alimentare, ambele contribuind la eforturile de a scapa de kilogramele in plus.

Oamenii care au baut ceai de ghimbir, au mancat, in mod natural, mai putin decat ceilalti. De asemenea, le-a fost mai usor sa urmeze o dieta specifica si sa evite sa manance mai mult decat necesar

Ceaiul de ghimbir contine numai 10 calorii per 250 ml si poate fi preparat din pudra sau radacina de ghimbir, proaspata sau uscata. Ideal este sa fie consumat cu 30 de minute inainte de mese. Pentru a prepara o bautura cu efecte mai puternice pentru pierderea in greutate, se poate adauga scortisoara sau alte alimente care ajuta la slabit, cum ar fi lamaie sau piper cayenne.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Ghimbir?

Ceaiul de ghimbir poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. Radacina proaspata de ghimbir poate fi cumparata din piete si supermarketuri. Radacina uscata si pudra de ghimbir pot fi gasite si in diferite magazine de condimente si plante aromatice.

Sectiunea de comentarii