Ceaiul de Busuioc
Busuiocul este o planta de mici renumit pentru aroma sa proaspata si naturala. Este agreat de gurmanzi si cunoscut pentru proprietatile sale terapeutice, pentru beneficiile sale pentru sanatate.
In India busuiocul este cunoscut sub numele de Tulsi – busuioc sfant – si este un remediu popular natural, fiind venerat. Busuiocul nu este doar un simplu condiment, ci si un adevarat leac natural. Supranumit si “Regele” mirodeniilor, contine numeroase vitamine, minerale si alti nutrienti necesari corpului uman pentru o buna functionare.
Busuiocul este originar din India, China, Sri Lanka, de unde s-a raspandit pe tot globul. In Europa a fost introdus la mijlocul secolului XVI-lea. Ca planta condimentata, busuiocul se cultiva in sudul Ucrainei, Armenia, Asia Mijlocie, in multe tari din Europa Apuseana (Franta, Italia, Germani, etc.) si in America de Nord. La noi in tara creste spontan in locuri umbroase, fiind zonat in Campia Baraganului, Olteniei si Timisului.
Index of the article
- 1. Despre Busuioc
- 2. Cum se cultiva Busuiocul?
- 3. Cum se recolteaza Busuiocul?
- 4. Cum se pastreaza Busuiocul?
- 5. Ce substante nutritive contine Busuiocul?
- 6. Cum se prepara Ceaiul de Busuioc?
- 7. Care sunt beneficiile Ceaiului de Busuioc?
- 8. Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Busuioc
- 9. Cum te ajuta Ceaiul de Busuioc sa slabesti?
- 10. De unde se poate achizitiona Ceaiul de Bucuioc?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Busuioc
Despre Busuioc
Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta din genul Ocimum, familia Lamiaceae. Este o planta ierboasa originara din Asia tropicala. Atinge intre 20-60 cm inaltime, avand frunzele de culoare verde deschis, matasoase, cu lungimi cuprinse intre 1,5-5 cm si late de circa 1-3 cm. Florile sunt de culoare alba, aranjate intr-o terminatie numita racem. Planta are un gust asemanator cu al anasonului, avand un miros puternic dulceag-intepator. Busuiocul este foarte sensibil la frig, el crescand bine in conditii de caldura si umezeala. In timp ce varietatile comune de busuioc sunt plante anuale, alte varietati, cum ar fi busuiocul albastru african si busuiocul sacru thailandez, sunt perene.
Termenul de busuioc provine din limba greaca, βασιλευς (basileus) insemnand „rege”, despre aceasta planta spunandu-se ca a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce.
Frunzele si partea superioara a lastarilor tineri au o aroma placuta (de piper, menta sau lamaie) si se folosesc (in stare proaspata sau uscata) la aromatizarea mancarurilor din carne si peste, a sosurilor, salatelor, a sucurilor si conservelor din legume. De asemenea, busuiocul serveste la obtinerea unui sirop alimentar si a unor bauturi racoritoare si este utilizat in industria parfumurilor, in cosmetica si cofetarie.
Cum se cultiva Busuiocul?
Busuiocul se cultiva atat ca planta condimentara, cat si ca planta aromatica si medicinala, in ghiveci, in gradina sau in cultura de camp. Pe acelasi teren, cultura de busuioc poate reveni dupa cel putin 10-12 ani, in caz contrar plantele se imbolnavesc de fuzarioza.
Infiintarea culturii se face prin semanat direct sau prin rasad. Semanatul in camp se face primavara dupa ce a trecut pericolul brumelor tarzii, la adancimea de 1.5-2 cm, cu distanta intre randuri de 20 cm pentru soiurile pitice si mai mare (35-70 cm) la cele cu port semiinalt sau inalt. Pentru producere rasadurilor se seamana in a doua decada a lunii martie in rasadnite cu incalzire biologica sau in sere inmultitor. Plantarea rasadurilor in camp se face in perioada 25 aprilie – 20 mai, la aceleasi distante intre randuri ca si in cazul semanatului direct, iar intre plante pe rand, la 10-12 cm (pentru soiurile cu port pitic) si la 20-25 cm (pentru soiurile cu port inalt sau semiinalt).
Busuiocul este o planta iubitoare de caldura, nu rezista nici la cele mai usoare ingheturi. Creste incet si se dezvolta insuficient la temperaturi pozitive scazute. Fata de lumina este mai putin pretentios, dand productii bune chiar si la umbra. Totusi, rezultatele cele mai bune (productii mari si cu continut bogat in uleiuri eterice) se obtin atunci cand busuiocul este cultivat pe terenuri insorite, suficient de umede, bogate in humus si elemente nutritive, cu textura usoara sau mijlocie, plane sau cu expozitie sudica sau sud-vestica, cu reactie neutra ( pH 6.5-7.5).
Cum se recolteaza Busuiocul?
Recoltarea busuiocului se face manual, prin taierea lastarilor in perioada infloritului in masa a plantelor, din iunie pana toamna la aparitia buruienilor. Aceasta operatiune se face pe timp uscat si cald. Se usuca in snopi mici, la umbra sau in uscatorii speciale, la temperatura de 30-35°C.
Cum se pastreaza Busuiocul?
Tinut in pungi de plastic, poate fi pastrat proaspat, fie in frigider, pentru o perioada scurta, fie in congelator, pentru mai mult timp, dupa ce in prealabil a fost oparit putin.
Uscat, busuiocul se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. Materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton ori recipiente inchise ermetic, in nici un caz in ambalaje din material plastic.
Ce substante nutritive contine Busuiocul?
Frunzele de busuioc contin uleiuri eterice bogate in estragol si linalool, hidrocarburi alifatice (ocimen) si ciclice (terpinen, pinen) si alti derivati fenolici (anetol), caroten, vitamina C, fitoncide, saruri minerale. Aroma puternica de cuisoare a busuiocului dulce este data de eugenol, care e aceeasi substanta chimica prezenta si in cuisoare. Aroma de lamaie a busuiocului lamaios si a celui „lima” este data de faptul ca aceste doua soiuri au un continut mai mare de citral, care produce aceste efecte la mai multe plante, incluzand menta-lamaie si limonen, dand si cojii de lamaie aroma-i specifica.
Cum se prepara Ceaiul de Busuioc?
Infuzia se prepara din 1 lingurita de planta la 1 cana cu apa. Se beau 3 cani pe zi. In infectiile cailor respiratorii superioare, rinite, gripa, se recomanda si inhalatiile cu abur in care s-au antrenat principiile active din busuioc. Se fierbe 1 lingura de planta maruntita, intr-o cana cu apa. Se face o inhalatie dimineata si una seara.
Maceratul se prepara din opt lingurite cu busuioc, ce se pun in apa timp de sapte, opt ore. Se filtreaza, preparatul obtinut fiind consumat in fiecare dimineata pe stomacul gol.
Care sunt beneficiile Ceaiului de Busuioc?
Busuiocul este folosit pentru actiunea sa antiseptica, carminativa, galactogoga, antiemetica, diuretica, antiinflamatoare, antifungica, febrifuga. Cunoscut inca de pe vremea fenicienilor si venerat de daci, acest ceai trateaza peste 40 de afectiuni. Ceaiul de busuioc era folosit ca leac inca din timpul fenicienilor care ii atribuiau proprietati magice multiple. Infuzia din frunze si flori de busuioc se recomanda in caz de crampe abdominale, infectii urinare, dureri de cap, laringita, faringita, gripa, voma si raceala. Pentru tratarea durerilor in gat, nu se consuma bautura fierbinte deoarece irita si mai tare gatul si intarzie vindecarea.
Busuiocul intareste sistemul imunitar, regleaza functiile glandelor endocrine si metabolismul celular, tonifiind intregul organism. Putem sa consumam ceai de busuioc pentru actiunea energizanta si antidepresiva. Pentru prevenirea imbatranirii premature si mentinerea tineretii se recomanda busuioc macerat la rece, in cure de minim 2 luni pe an sau in consum constant. Infuzia de busuioc este de folos si pentru refacerea stomacului dupa o masa copioasa.
Consumata zilnic, infuzia ajuta la tratarea si vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric si colitelor de fermentatie. Decoctul din busuioc este indicat ca stimulent al secretiei glandelor mamare la femeile care alapteaza.
Datorita efectelor sale deosebite asupra glandelor endocrine, ceaiul din busuioc este considerat pe drept cuvant un adevarat elixir al tineretii, fiind indicat in cazurile de imbatranire prematura, menopauza, andropauza, frigiditate, sterilitate.
Efectul diuretic al ceaiului de busuioc este ideal pentru sprijinirea functiilor renale, mai ales atunci cand in tesuturile rinichilor se afla foarte multe toxine si lichide. Proprietatile antiinflamatoare ale busuiocului ajuta rinichii sa functioneze mai bine, prevenind infectiile si insuficienta renala. Ceaiul preparat din aceasta planta, actioneaza ca un agent anti-stres care va ajuta sa va relaxati fizic si psihic in doar cateva minute. Consumat in cantitati mici, ceaiul de busuioc previne productia excesiva de cortizol, hormonul stresului. In schimb, aceasta bautura stimuleaza secretia de endorfine.
Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Busuioc
Femeile insarcinate sau care alapteaza trebuie sa evite ceaiul de busuioc. Busuiocul nu trebuie administrat bebelusilor si copiilor mici. Nu consumati doze medicinale de busuioc pe termen lung. Daca urmeaza sa faceti o interventie chirurgicala, o extractie dentara, e bine ca doua saptamani inainte de a face acest lucru sa nu consumati busuioc pentru ca poate da sangerare excesiva.
Cum te ajuta Ceaiul de Busuioc sa slabesti?
Busuiocul ofera multe beneficii la nivel digestiv, ameliorand durerile de stomac, excesul de gaze intestinale si inflamatiile. Ceaiul de busuioc hraneste flora intestinala si stimuleaza tranzitul. Acest remediu combate indigestia cauzata de mesele greoaie deoarece regleaza pH-ul din stomac si previne hiperaciditatea gastrica.
Planta ajuta organismul sa mentina un strat de lipide normal in comparatie cu inaltimea si are capacitatea de a reduce viteza de transformare a zaharurilor in grasimi, drept pentru care poate fi utilizat ceai de busuioc cu succes in curele de slabire.
De unde se poate achizitiona Ceaiul de Bucuioc?
Ceaiul de busuioc poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri.