poza-ceai-de-merisor

Ceaiul de Merisor

cana-ceai-merisor

Merisoarele sunt delicioase consumate ca atare sau adaugate in cereale, prajituri sau diferite mancaruri. Putini dintre noi stim insa ca ceaiul de merisor are multiple beneficii pentru sanatate. 

Merisorul este arbust pitic raspandit in zonele montane. El provine din emisfera nordica, unde reprezenta alimentatia de baza a vikingilor. In scopuri medicinale, se folosesc frunzele. Principala sa actiune terapeutica, aceea de antiseptic urinar, se datoreaza hidrochinonei, care se elimina rapid prin urina, pe care o poate colora in verde. Inca o actiune deosebit de folositoare a merisorului este cea antimicrobiana asupra bacteriilor Porphyromonas gingivalis si Prevotella intermedia, implicate in dezvoltarea infectiilor gingivale si pulpare, contribuind la igienizarea cavitatii bucale.

Popular, merisorul mai poarta denumirea de afin, afin rosu, bujor, cimisir, coacaz, coacaz de munte, poranici, smirdar, saschiu, brebenoc, cununita.

Despre Merisor

Merisorul (Vaccinium vitis idaea ) este o planta medicinala din familia Ericaceae.  Este un arbust peren pitic, cu frunzele ovate au o lungime de 1-3 cm si margini usor rasfrante, o suprafata lucioasa si puncte negre pe spate. Florile campanulate au o culoare alba sau roz pal si sunt formate din 4 petale. Fructele sunt boabe rotunde de o culoare rosie vie, un pic mai mari decat afinele.

Merisorul este o planta nativa in Europa, Asia si America de Nord. In Europa, specia creste in paduri de confiere, in zone de mlastina si in soluri acide, montane chiar si la altitudini de peste 2000 m.  In Romania, merisorul creste in zonele inalte ale Muntilor Carpati, mai ales cele din Transilvania.

Cum se cultiva Merisorul?

In cultivarea merisorului este recomandat sa fie evitate depresiunile, in care este posibila stationarea apei sau a aerului rece. Pentru cultivarea merisorului sunt potrivite diferite tipuri de sol – argiloase, nisipoase, de turba. Solul de tip turba este cel mai potrivit, mai ales daca este amestecat cu nisip. O alta varianta este amestecarea turbei cu rumegus de lemn, ace si frunze putrezite, scoarta de copac. Pregatirea solului trebuie efectuata dupa eliminarea buruienilor de la suprafata. Este necesara o groapa de 1-1,5 metri lungime si 25 cm adancime.

Pentru a cultiva merisorul este nevoie doar de un butas mic, o ramura cu 3 frunzulite. Acestea se recolteaza la inceputul, sau cel tarziu la mijlocul verii, si se planteaza direct intr-un ghiveci. Este recomandat ca butasul sa aiba o inaltime de aproximativ 7 centimetri, dintre care 3 sa fie introdusi in sol. In primele 2 luni, solul in care a fost plantat merisorul se umezeste bine si se aseaza intr-o zona umbroasa.

In primele 8 – 10 saptamani ar trebui sa apara noi frunzulite, semn ca butasul s-a prins si ca de acum va incepe sa se dezvolte fara probleme. Dupa cateva luni, merisorul poate fi mutat afara, sub umbra unui copac voluminos. In gradina, merisorul se uda o data pe saptamana sau chiar o data la doua saptamani, in functie de conditiile meteo. Fiind originar din regiunile alpine, rezista peste iarna fara a necesita protectie suplimentara.

Cum se recolteaza Merisorul?

De la merisor se recolteaza atat frunzele, cat si micile si delicatele fructe. Fructele de merisor se recolteaza in perioada septembrie-octombrie. Trebuie recoltate bob cu bob, numai cele de culoare rosu-aprins si cele mai marisoare.

Frunzele se recolteaza in lunile septembrie si octombrie, perioada in care continutul in substante active este maxim, prin taierea ramurilor. Este important sa avem multa grija in timpul culegerii sa nu lezam prea tare arbustii. Se pun la uscat in straturi subtiri, in locuri mai umbroase si bine aerisite. Dupa uscarea ramurilor, se scutura frunzele prin batere.

Cum se pastreaza Merisorul?

Dupa uscarea completa, frunzele de merisor se pun in pungi de hartie sau saculeti de panza si se pastreaza departe de umiditate si temperaturi ridicate.

Fructele de merisor puse intr-un borcan cu apa, la temperatura de 10-18 grade Celsius, se pastreaza vreme de un an, fara vreo alta interventie, deoarece contin substante numite benzoati, care sunt varianta naturala si netoxica a periculosului aditiv E 211 (benzoat de sodiu), cu efect puternic conservant. De asemenea, fructele de merisor pot fi pastrate deshidratate sau inghetate.

Ce substante nutritive contine Merisorul?

Merisorul contine urmatoarele principii active: arbutozida, metilarbutozida, arbutina, fraxina, flavonoide, antocianidine si taninuri. Planta este foarte bogata in antioxidanti, care protejeaza organismul de procesele degenerative de oxidare. Contine vitaminele A, B, C si E, o serie de minerale si flavonoide.

Cum se prepara ceaiul de Merisor?

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 minute inainte de mese.

Infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 minute inainte de mese.

Infuzia din fructe se prepara din 1-2 lingurite de fructe la o cana de apa fierbinte, pe care o acoperim pentru 5-10 minute. Doza zilnica recomandata de ceai de merisoare este de 2-3 cani pe zi, intre mese.

Decoct – se pregateste din 1-2 lingurite de fructe sau frunze, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Amestecul se pune la fiert la foc mic, timp de 10-15 minute. Dupa acest timp, vasul se acopera cu un capac pentru alte 10 minute  Se strecoara si se consuma cate o lingura la fiecare 3-4 ore. 

Care sunt beneficiile ceaiului de Merisor?

Prevenirea bolilor este una dintre „specialitatile” Merisorului. Vreme de secole, el a fost folosit profilactic de catre populatiile din Suedia, Rusia, Finlanda, zone nordice in care clima extrem de aspra nu permitea cresterea si, ca atare, consumul altor vegetale. Prin urmare, Merisorul a putut fi probat in timp, demonstrand o capacitate exceptionala de prevenire a unor boli din cele mai diverse.

Merisorul este o planta medicinala cu numeroase indicatii terapeutice si medicinale. Aceste fructe si bauturile pe baza lor sunt bune pentru tratarea infectiilor de tract urinar, a constipatiei si a altor tulburari digestive, precum si in prevenirea obezitatii, a tumorilor si a bolilor cardiovasculare. Cea mai populara intrebuintare a merisoarelor, a sucului si ceaiului de merisoare este in tratarea infectiilor urinare. Aceasta bautura este eficienta chiar si in lupta cu infectiile cu bacteria Escherichia Coli (E.coli). Cistita se numara si ea printre afectiunile care pot fi tratate cu success cu ajutorul bauturilor din merisoare.

Afectiunile virale, precum laringitele sau faringitele, pot fi tratate si ele cu ceaiul de merisor, iar proprietatile sale antiinflamatoare ii ajuta pe reumatici in calmarea durerilor. Infuzia de merisoare poate fi utilizata si in locul apei de gura, contribuind la igienizarea danturii si gingiilor. Merisoarele sunt recunoascute si pentru efectul pe care il au impotriva bacteriei Helicobacter Pylori, un agent cancerigen de gradul I si responsabila pentru peste 50% dintre cazurile de cancer gastric. Aceasta bacterie provoaca cele mai frecvente afectiuni stomacale.

Fiind atat de bun in tratatea sau prevenirea atator boli, este foarte recomandat mai ales pentru copii, intrucat face mai putin necesare tratamentele medicinale clasice, cu antibiotice in exces, care se stie ca pot avea efecte adverse pe termen lung in cazul copiilor. 

Folosit extern, ceaiul de merisor este indicat pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale. Astfel, se fac spalaturi cu infuzie sau macerat de merisor, de 2-3 ori pe zi.

Ce afectiuni previne Merisorul?

Infectii urinare – conduce la o reducere semnificativa a incidentei cistitelor bacteriene. 
Calculoza renala (pietre la rinichi) – reduce cu pana la 60% riscul aparitiei diferitelor tipuri de litiaza renala.

Diabet – se administreaza tinctura de merisor, cate doua lingurite, de patru ori pe zi. Acest remediu are efecte usor hipoglicemiante, ajutand si la stabilizarea glicemiei. O alta calitate a Merisorului, in special a frunzelor, este ca previne aparitia complicatiilor cardiovasculare ale diabetului. 

Ateroscleroza – planta are efect antioxidant puternic, impiedicand depunerea lipidelor pe vasele de sange si formarea placilor de aterom.

Boala canceroasa – extractele din fructe de Merisor au un efect anticancerigen. Se pare ca ele contin substante care impiedica mutatiile celulare si stopeaza procesele de malignizare, fiind o speranta in prevenirea celor mai diverse forme de cancer. Viroze respiratorii – puternica actiune antivirala a frunzelor de merisor, care blocheaza replicarea virusilor.

In ceea ce priveste tratamentele interne, merisor este benefic pentru nefrita, diaree, guta, tuse, hemoragii menstruale abundente.

Contraindicatii si reactii adverse ale Merisorului

Contraindicatii: Insuficienta renala, sarcina, alaptare, copii mici, persoanele alergice la aspirina, respectiv merisor, persoanele care au probleme de coagulare a sangelui si care urmeaza un tratament cu warfarina.

Desi este util in tratarea infectiilor urinare si in prevenirea unor afectiuni renale, consumat in exces, ceaiul de merisoare poate avea efectul invers si poate duce la aparitia lor. Totodata, consumul in exces de ceai sau sucuri de merisoare poate irita mucoasa gastrica si cauza diaree.

Cum te ajuta Ceaiul de Merisor sa slabesti?

Ceaiul de merisor este minunat in curele de detoxifiere, ajutand ficatul, rinichii si sistemul limfatic sa-si indeplineasca functiile la capacitate maxima. Pe langa functia de detoxifiere, benefica in curele de slabire, ceaiul de merisor ajuta la scaderea in greutate si prin acizii organici din compozitia sa care sustin arderea grasimilor. 

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Merisor?

Ceaiul de Merisor poate fi achizitionat de la magazinele naturiste, magazinele de ceaiuri si plante medicinale, chiar si din marile supermarketuri.

Sectiunea de comentarii