Ceaiul de Sunatoare
Denumita popular „iarba sangelui“ sau „floare de naduf“, sunatoarea a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale terapeutice uimitoare. Remediu naturist pentru arsuri, inflamatii si iritatii, sunatoarea creste cantitatea de serotonina – substanta care asigura buna dispozitie in organism – si scade nivelul de cortizol, hormonul stresului.
In Grecia Antica era folosita in lupta cu febra, la curatarea ranilor si la tratarea arsurilor superficiale. In zilele noastre oamenii de stiinta au descoperit ca sunatoarea are chiar si proprietati antivirale si antibacteriene. Reputatia sunatoarei ca medicament este, in momentul acesta, probabil cea mai solida, ea fiind cea mai bine documentata din punct de vedere stiintific, dintre toate plantele medicinale.
Sunatoarea este o planta folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale terapeutice foarte importante. Recent, cercetatorii au mai descoperit unele intrebuintari si efecte benefice asupra organismului, insa efectele sale sunt cunoscute din stramosi. Pana si vechii egipteni foloseau sunatoarea pentru proprietatile sale vindecatoare ale afectiunilor cardiovasculare si biliare.
Se mai numeste si pojarnita, drobisor, falcatea, harnica, inchegatoare.
Index of the article
- 1. Despre Sunatoare
- 2. Cum se cultiva Sunatoarea?
- 3. Cum se recolteaza Sunatoarea?
- 4. Cum se pastreaza Sunatoarea?
- 5. Ce substante active contine Sunatoarea?
- 6. Cum se prepara Ceaiul de Sunatoare?
- 7. Care sunt beneficiile Ceaiului de Sunatoare?
- 8. Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Sunatoare
- 9. Cum te ajuta Ceaiul de Sunatoare sa slabesti?
- 10. De unde se poate achizitiona Ceaiul de Sunatoare?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Sunatoare
Despre Sunatoare
Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta erbacee, perena, cu tulpina dreapta, ramificata in partea superioara, usor lemnoasa in partea de jos, prevazuta de-a lungul ei cu doua muchii, glabra si inalta pana la 1 m. Frunzele, dispuse opus, sunt sesile, oval-eliptice, glabre si contin numeroase pungi secretoare, dand impresia ca prezinta puncte translucide (cand sunt examinate prin transparenta), de unde si denumirea de „perforatum” data acestei specii. Florile sunt grupate in varful tulpinii si ramurilor, sunt hermafrodite, pentamere; periantul este format din 5 sepale si 5 petale de culoare galben-aurie, iar androceul din stamine numeroase. Infloreste din iunie pana in septembrie. Fructul este o capsula ovala.
Produsul vegetal folosit in produsele terapeutice este reprezentat de partile terminale (de 20–30 cm) inflorite (Herba Hyperici). Sunatoarea este raspandita pe pasuni, prin gradini sau la marginea drumurilor, intalnindu-se din zona de campie pana la cea subalpina, dar mai ales in zona deluroasa. In scop terapeutic se folosesc partile aeriene ale plantei inflorite.
Cum se cultiva Sunatoarea?
Sunatoarea se inmulteste prin seminte semanate direct in camp. Se seamana in pragul iernii, iar in zonele umede si primavara. Semanate in pragul iernii, plantele rasar cu 2-3 saptamani mai devreme decat la varianta semanata primavara, se dezvolta viguros, se realizeaza o desime optima a culturii, asigurandu-se productii ridicate.
Pentru semanatul in primavara semintele trebuie stratificate in nisip timp de 2-3 luni, fiind expuse la frig in aceasta perioada. Inainte de semanat, semintele se vor usca.
Sunatoarea este o specie cu o mare plasticitate ecologica, care nu are cerinte deosebite fata de factorii climatici. Semintele germineaza la 5-6° C, temperatura optima fiind de 20° C. Plantele sunt firave si se dezvolta lent in anul I de vegetatie si nu fructifica decat in anul al II lea. Sunatoarea devine rezistenta la conditiile nefavorabile de mediu din al II-lea an de vegetatie.
Specia rezista bine la temperaturi scazute, precum si la temperaturi ridicate; acestea din urma influenteaza favorabil acumularea uleiului volatil. Datorita sistemului radicular bine dezvoltat, sunatoarea prezinta o buna rezistenta la seceta din vara. Cu toate acestea, reactioneaza favorabil la un regim mai bogat in precipitatii.
Sunatoarea este o specie iubitoare de lumina si care suporta greu zonele greu umbrite. Lumina contribuie la acumularea uleiului volatil si specia reactioneaza favorabil la insolatie, aceasta contribuind de asemenea la acumularea uleiului volatil in planta, zonele sudice fiind mai favorabile cultivarii sunatoarei, sub aspect calitativ.
Se dezvolta relativ bine pe toate tipurile de sol, cu conditia ca acestea sa nu fie tasate puternic. Fiind o specie perena, sunatoarea se amplaseaza in afara asolamentului de camp cu specii anuale. Desi nu manifesta cerinte deosebite fata de planta premergatoare, cele mai bune rezultate se obtin daca se cultiva dupa specii care se recolteaza vara si lasa terenul curat de buruieni. Sunatoarea va reveni pe acelasi loc dupa 4-5 ani.
Cum se recolteaza Sunatoarea?
Recoltarea sunatoarei se face in zile senine si calde, in orele cu insolatie maxima.
A doua recolta se poate obtine toamna dupa regenerarea plantelor recoltate in vara, la 30-40 de zile de la prima recolta. In functie de marimea suprafetei cultivate, sunatoarea se poate recolta cu secera, cu coasa sau cu cositoarea mecanica.
Se recomanda recoltarea varfurilor de frunze, flori si butoni florali pe lungimea de 30 cm. In vederea obtinerii de samanta, sunatoarea se va recolta in momentul brunificarii semintelor, recoltandu-se plantele tot cu cositoarea mecanica,
masa de taiere fiind reglata mai sus.
Florile de sunatoare se culeg in zile uscate si insorite, din iunie si pana in septembrie. Se usuca la umbra, in loc bine aerisit, intinse in strat subtire, pe hartie sau panza.
Cum se pastreaza Sunatoarea?
Dupa uscare, sunatoarea uscata se pastreaza in pungi de hartie ori saculeti de panza in locuri uscate si intunecate. Daca este vorba de o cantitate mare, plantele uscate se strang cu grija pentru a nu se scutura frunzele si florile si se ambaleaza in saltele de panza rara. Se pastreaza in incaperi uscate si curate. Herba de sunatoare prezinta o aroma caracteristica si un gust amarui, astringent.
Ce substante active contine Sunatoarea?
Ca si principii active, sunatoarea este bogata in derivati antracenici (hipericina, pseudohipericina), uleiuri volatil, flavonozide avand ca aglicon hiperina, acizii cafeic si clorogenic, taninuri.
Actiune farmacologica: datorita hipericinei si pseudohipericinei, uleiului volatil si taninurilor, produsul are actiune antiseptica, astringenta si cicatrizanta. Flavonozidele sunt raspunzatoare de actiunea vasodilatatoare si hipotensiva. Acizii clorogenic si cafeic explica proprietatile antiinflamatoare si colagoge ale plantei.
Sunatoarea contine peste 15 compusi activi, printre care enumeram colina, acidul valerianic, saponinele, uleiurile volatile care o fac o plnata miraculoasa. Saponinele au proprietati expectorante si febrifuge, asadar ceaiul de sunatoare este foarte indicat in tratarea racelilor si a virozelor. Substantele amare din sunatoare stimuleaza digestia trateaza hemoroizii si alunga parazitii intestinali. Mai mult decat atat, acidul clorogenic si cafeic are proprietati antiinflamatoare si cicatrizante, iar flavonoidele pretioase continute de aceasta planta ii atribuie proprietati vasodilatatoare.
Cum se prepara Ceaiul de Sunatoare?
Infuzia se prepara dintr-o lingurita de planta maruntita la o cana de apa clocotita, lasata la infuzat 15-20 de minute, apoi se strecoara si se consuma 2-3 cani pe zi.
Aroma infuziei de sunatoare este destul de puternica, gustul usor amarui si pronuntat, iar culoarea aramie. Se poate folosi ca indulcitor mierea de albine cu zeama de lamaie sau zaharul brun.
Care sunt beneficiile Ceaiului de Sunatoare?
Datorita prezentei acidului clorogenic, hipericinei si pseudohipericinei sunatoarea are actiune antiseptica, antiinflamatorie, decongestiva, dezinfectanta, astringenta, antidiareica, cicatrizanta. Datorita substantelor amare are actiune colagoga, stimulenta a digestiei, scade aciditatea gastrica, flavonozidele au actiune vasodilatatoare, hipotensiva, ajuta la eliminarea surplusului de apa din organism, iar datorita uleiurilor volatile si a colinei are actiune calmanta si sedativa asupra sistemului nervos.
Ceaiul de sunatoare are efect relaxant asupra psihicului, reduce anxietatea, stresul si combate insomnia, baut seara inainte de culcare face somnul linistit si odihnitor. El combate depresia, este eficient in perioadele foarte solicitante, induce optimism, vioiciune si un tonus pozitiv. Acesta ajuta la functionarea normala a sistemului digestiv, prin protejarea mucoasei gastrice, stimularea producerii si eliminarii de bila, sustinerea functiilor hepatice, reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului intestinal sau eliminarea tendintei de evacuare rapida a scaunului. Ceaiul de sunatoare ajuta ficatul sa elimine toxinele din corp si stimuleaza tranzitul intestinal.
Numeroase studii au demonstrat ca ceaiul de sunatoare este la fel de eficient precum antidepresivele, dar are mult mai putine reactii adverse decat acestea. Ceaiul de sunatoare este un remediu traditional pentru depresie, stari febrile, dezinfectarea ranilor si cicatrizarea arsurilor minore iar cercetari recente au scos la iveala ca beneficiile acestei plante sunt datorate proprietatilor antivirale si antibacteriene, precum si activitatii la nivel cerebral, care ajuta la eliminarea de serotonina, asa-numitul hormon al fericirii.
Consumat frecvent, ceaiul de sunatoare poate ameliora functionarea bilei, fiind recomandat in special in prevenirea dischineziei biliare si a colecistitei. In plus, sunatoarea sprijina circulatia sanguina si ajuta la eliminarea retentiei de apa, favorizand in acest fel si scaderea in greutate.
Ceaiul de sunatoare este benefic si pentru piele. Aplicat sub forma de comprese, ceaiul de sunatoare este indicat pentru tenul iritat, uscat, ridat. De asemenea, este un remediu excelent si pentru micile taieturi sau arsuri la nivelul pielii, favorizand cicatrizarea acestora. Cura cu infuzie de sunatoare poate trata cu succes astmul bronsic, bronsitele acute, tusea, racelile puternice. Inflamatiile gatului, gingiilor si ganglionilor pot fi tratate cu ajutorul infuziei de sunatoare, fie bauta ca atare, fie sub forma de gargara sau comprese. Asadar, gargara cu infuzie de sunatoare trateaza eficient abcesele dentare, aftele, ranile, etc.
Ranile deschise, ranile purulente, plagile provocate de taieturi, eczemele, acneea furunculele, intepaturile de insecte pot fi tratate cu ajutorul fie a infuziei de sunatoare fie a uleiului de sunatoare. Sunatoarea combate senzatia de durere, de usturime si de mancarime, calmand suferintele la nivelul pielii si vindecand arsurile.
Fumatorii care isi propun sa renunte la acest viciu sunt sfatuiti sa consume mai des ceai de sunatoare, care diminueaza senzatia de dependenta de nicotina.
Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Sunatoare
In perioada administrarii oricarui preparat pe baza de sunatoare se evita expunerea la soare datorita efectului de fotosensibilizare (poate sa apara dermita alergica solara, poate agrava diverse boli de piele: vitiligo, psoriazis, dermatoze). Tratamentul cu sunatoare este bine sa nu dureze mai mult de 2 luni cu o luna pauza, dupa care se poate relua pentru a evita aparitia unor simptome nedorite: nevralgii, dureri de cap, fotosensibilizare (fenomenul de sensibilizare la lumina).
Ceaiul de sunatoare are efecte puternice, in consecinta, cereti parerea unui specialist inante de a-l consuma. De exemplu, persoanele care urmeaza tratament cu antidepresive, anticoagulante, contraceptive orale, medicamente antiastmatice, antihipertensive sau imunosupresive trebuie sa evite consumul de ceai de sunatoare pentru ca efectul acestora poate fi mult diminuat. Consumul in exces poate duce la tulburari digestive precum diaree sau crampe abdominale, greata sau reactii alergice ale pielii, anxietate, disfunctie erectila, ameteala, gura uscata (xerostomie) sau migrene.
Cum te ajuta Ceaiul de Sunatoare sa slabesti?
Consumat frecvent, ceaiul de sunatoare sprijina circulatia sanguina si ajuta la eliminarea retentiei de apa, favorizand in acest fel si scaderea in greutate. Sunatoarea este un remediu dovedit pentru stres, anxietate, depresie, lipsa de energie si deficit de atentie. Cura cu ceai de sunatoare pentru slabit este veche, transmisa din batrani. Dieteticienii spun ca sunatoarea poate contribui la pierderea in greutate prin faptul ca imbunatateste starea afectiva. Acest ceai contribuie la detoxifierea organismului.
De unde se poate achizitiona Ceaiul de Sunatoare?
Ceaiul de sunatoare poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. In perioada de recoltare, planta poate fi gasita, in stare proaspata sau uscata, si in piete.