Macese: beneficii si moduri de preparare

macese-beneficii

Adevarate comori ale toamnei, macesele sunt folosite in medicina traditionala de mii de ani. Extrem de bogate in vitamina C, aceste mici fructe pot fi utilizate in gemuri, ceaiuri, tincturi sau chiar si pentru obtinerea unui vin apreciat ca fiind o deosebita licoare medicinala. Cand vorbim de macese, beneficiile sunt uriase pentru sanatate, mai ales ca efectul lor asupra organismului in pragul sezonului rece este de nepretuit. Descopera mai departe cateva dintre actiunile miraculoase ale maceselor asupra corpului nostru si modurile in care le poti prepara pentru a te bucura de culoarea lor seducatoare si gustul delicios.

Macese – beneficii pentru sanatatea organismului

Daca te intrebi ce contin macesele si de ce sunt atat de valoroase, afla ca micile fructe rosii au apa intr-o proportie destul de mare, 49%, dar si o multime de alte substante care le recomanda ca fiind un real panaceu:

  • Proteine
  • Acizi
  • Zaharuri
  • Celuloza
  • Minerale precum zinc, potasiu, fier, magneziu, sodiu
  • Vitaminele C, B1, B2, B3, E, F, K, P
  • Provitamina A
  • Acid linolic
  • Acid arahidonic
  • Acid malic si acid citric
  • Betulina si licopen
  • Flavonoizi

Cu siguranta, macesele sunt vedetele toamnei, chiar daca recoltarea lor incepe de la finalul lunii august si se termina in octombrie, inainte de caderea brumei. Beneficiile consumului de macese sunt numeroase, insa noi ne-am gandit sa-ti mentionam cateva dintre cele mai importante avantaje ale acestora:

Sustin sistemul imunitar

Cu siguranta stim cu totii ca atunci cand ne referim la macese beneficiile principale includ intarirea sistemului imunitar. Intrucat sunt bogate in vitamine, in special vitamina C, fructele te apara de viroze, raceli si gripa, iar ceaiul de macese te poate ajuta sa te vindeci mult mai usor daca ai contactat deja aceste boli.

Tin la distanta astenia de toamna

In cazul in care iti doresti sa ai energie si o stare de bine chiar si cand zilele sunt mai scurte, iar vremea de afara mai racoroasa, consuma macese. Beneficiile fructelor se indreapta si spre alungarea asteniei, asa ca ai grija sa nu-ti lipseasca din casa.

Combat virozele de sezon

Lunga lista de vitamine pe care le gasim in compozitia maceselor transforma aceste fructe intr-o arma redutabila impotriva virozelor si infectiilor de sezon. Acestea previn racelile, trateaza febra, ajuta la recuperarea rapida din convalescenta, combat insomniile, oboseala si migrenele.

Trateaza anemia

Unul dintre cele mai importante beneficii ale maceselor este acela ca pot fi de un real folos in tratarea anemiei. Fructele contin fier si vitamina C, astfel ca pot fi de ajutor in caz de anemie feripriva.

Te ajuta sa slabesti

Daca iti faci griji ca pe parcursul lunilor de iarna nu vei mai avea prea multa activitate si ca exista riscul sa acumulezi kilograme in plus, apeleaza la minunatele macese. Beneficiile lor  asupra organismului sunt nebanuite.

Acestea accelereaza metabolismul si, daca sunt consumate cu tot cu seminte, acizii grasi din compozitia lor vor stimula mobilizarea grasimilor si vor accelera arderea lor. In plus, acidul uric din macese contribuie la eliminarea toxinelor si inhiba procesul de depunere a tesutului adipos.

Imbunatatesc mobilitatea articulatiilor

Micile fructe rosii au capacitatea de a diminua durerile provocate de osteoartrita sau artrita reumatoida. Acestea imbunatatesc mobilitatea articulatiilor si sunt eficiente si impotriva coxartrozei si gonartrozei.

Previn afectiunile gastrointestinale

In cazul maceselor, beneficiile includ si ajutorul pe care-l ofera organismului pentru afectiuni precum gastrite, crampe, senzatie de voma, intoxicatii, hemoragii stomacale, enterocolite, inflamatii intestinale sau eliminarea viermilor intestinali. Fructele rosii au proprietati astringente, diuretice si usor laxative.

Combat alergiile

Daca urmezi o cura cu macese beneficiile se vor observa foarte rapid. Consuma aceste fructe la finalul iernii, iar organismul tau va avea un aliat ca sa lupte impotriva alergiilor de primavara.

Ajuta la scaderea colesterolului rau

Aceste mici fructe de toamna, alaturi de papadie, nu trebuie sa-ti lipseasca daca suferi de hipertensiune sau coli cardiovasculare. Macesele sunt recomandate pentru scaderea colesterolului rau din sange deoarece actioneaza prin reducerea aterosclerozei, moderarea tensiunii arteriale si diminuarea riscului de aparitie a infarctului miocardic sau accidentelor vasculare cerebrale.

Macese – moduri de preparare

Ce poti face din macese? Ei bine, tocmai acesta este farmecul minunatelor fructe, si anume ca le poti utiliza in tot felul de preparate delicioase.

Pe langa faptul ca au atat de multe beneficii, macesele se pot pregati usor, acasa, pentru ca nu necesita mult timp sau retete complicate. Daca te pregatesti sa culegi macese ori deja ai facut acest lucru, iata cateva retete cu macese pe care le poti incerca:

Ceai de macese

Este unul dintre cele mai simple preparate din macese si se poate pregati din fructe intregi, proaspete sau uscate. La o cana de apa fierbinte se adauga 1-2 lingurite de fructe si se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara. Ceaiul de macese se poate indulci cu miere si aroma cu putina scortisoara. De preferat ar fi ca pentru prepararea ceaiului de macese sa se foloseasca vase de inox si lingurite din lemn, care sa nu descompuna vitamina C.

Gem de macese

Daca vrei sa te bucuri de o adevarata delicatesa, pregateste gem de macese. Ai nevoie de 2 kilograme de fructe coapte, spalate, sortate si curatate, pe care le vei acoperi cu apa si le vei pune la fiert. Din momentul in care apa incepe sa clocoteasca, acestea se lasa pe foc 45 de minute. Dupa fierbere, macesele se dau prin blender si apoi se trec printr-o sita fina. In cazul in care pasta obtinuta este prea groasa, se mai dilueaza cu apa in care au fiert macesele. Mai departe, se adauga zaharul, respectiv 300 de grame la 1 kilogram de pasta si, dupa preferinte, zeama stoarsa de la o lamaie. Se pune din nou pe foc pana cand incepe sa clocoteasca, dupa care gemul de macese este gata.

Supa de macese

Daca te intereseaza sa te bucuri cat mai mult de macese, beneficiile acestora pot fi obtinute si prin intermediul unei supe. Ca sa o prepari, zdrobeste macesele dupa ce le-ai inlaturat varful si mustatile, apoi fierbe-le timp de 10 minute. Paseaza-le, pune-le din nou pe foc si, in momentul in care supa ajunge la punctul de fierbere o ingrosi cu 4 linguri de faina sau de amidon. Mai departe, condimentezi supa de macese si o consumi calda ori rece.

Decoct de macese

Ca sa pregatesti decoct de macese ai nevoie de 2 lingurite de fructe uscate si macinate, 2 linguri de fructe proaspete si 100 ml de apa. Ingredientele se combina intre ele si se lasa la macerat timp de 4 ore, dupa care se filtreaza. Reziduurile ramase dupa filtrare se pun la fiert pentru 10 minute in 100 ml de apa fierbinte.

Maceratul de macese

La consumul de macese, beneficiile sunt uimitoare fie ca vorbim de fructe proaspete sau uscate. Ca sa faci macerat de macese pune 100 de grame de fructe spalate si curate intr-un litru de apa rece. Lasa-le la macerat peste noapte, iar a doua zi filtreaza zeama si adauga 100 de grame de miere de albine.

Lichior de macese

Are proprietati stimulatoare si intaritoare, asa ca e recomandat sa-l prepari si tu toamna. Marunteste 500 de grame de macese la blender, iar apoi amesteca-le cu 150 de grame de zahar, dupa care adauga si 1 litru de alcool de 60 de grade. Lasa lichiorul de macese la macerat vreme de 4-6 saptamani, dar ai grija sa-l mai amesteci din cand in cand. Cand este gata, depoziteaza-l in recipiente de culoare inchisa si pastreaza-l la rece.

Vin de macese

Deosebit de gustos si aromat, vinul de macese se prezinta ca o bautura cu aroma fina si textura usor intepatoare. Ca sa il prepari ai nevoie de 10 kilograme de fructe proaspete, 35 de litri de apa, 12 kilograme de zahar si zeama de la o lamaie. Macesele se spala si se paseaza la blender sau prin masina de tocat si se introduc intr-o damigeana de 50 de litri. Se prepara un sirop din apa, zahar si zeama de lamaie, care nu se tine pe foc mai mult de 10 minute. Cand se raceste, siropul se toarna peste macese si se astupa damigeana cu dop de fermentatie.

Vinul de macese se lasa la fermentat 6-8 saptamani, la o temperatura de 18-20 de grade Celsius si se agita recipientul in care e depozitat in fiecare zi. La finalul perioadei, se trage vinul in vase mai mici si se astupa cu dop pentru ca fermentatia va continua. Preparatul se filtreaza cand fermentatia s-a oprit de tot si se pastreaza in sticle, la rece.

Tinctura de macese

Benefica in cazul racelilor, tinctura de macese se obtine din 100 ml de alcool alimentar, care se pune peste 4 lingurite de macese fara samburi, bine maruntite. Compozitia se pune intr-un recipient inchis la culoare si se lasa la macerat 10 zile, agitandu-se de 3-4 ori pe zi. Dupa aceasta perioada se strecoara printr-un tifon si se pastreaza tinctura de macese obtinuta la frigider.

Sirop de macese

In cazul in care vrei sa folosesti sirop de macese la sosuri, aluaturi sau salate, pune 250 de grame de macese intr-o oala si acopera-le cu apa 1,5 litri de apa. Lasa-le la fiert tip de 15 minute. Mai departe, paseaza fructele, apoi pune din nou la fiert pentru inca 10 minute. Cand sunt gata, strecoara siropul de macese printr-un tifon si da-l la rece peste noapte. A doua zi, adauga 500 de grame de zahar si adu din nou la punct de fierbere. Toarna siropul de macese in sticle sau borcane, sigileaza-le si tine-le 15 minute in apa calda.

Otet de macese

Gustul acrisor al maceselor este perfect pentru obtinerea unui otet delicios, pe care sa-l folosesti in salate si sosuri. Ai nevoie de fructe mai moi, spalate si curatate, pe care sa le intepi apoi cu un ac, din loc in loc. Pune macesele intepate intr-o sticla pana aproape de gat si toarna peste ele otet alb, cat sa le acopera. Sigileaza sticla si lasa-o intr-un loc cald si intunecos. Ai grija sa agiti recipientul periodic, iar dupa 8 saptamani te poti bucura de un otet de macese.

Odata cu venirea toamnei este absolut necesar sa culegi aceste fructe delicioase si sa le introduci in dieta ta. Dupa cum ai aflat deja despre macese, beneficiile lor sunt impresionante si pot fi folosite in diverse moduri, depinde doar de tine ce reteta alegi sau cum le folosesti in alimentatia zilnica, in special in sezonul rece. 

Produse care contin Macese puteti gasi pe Vegis.ro

2 Comments

  • Va multumesc pt. acest articol. Eminunat cum explicati tot ce se poate face din `macesele de pe garduri `. Eu i-mi amintesc gustul …Gemului de Macese, facut de bunica ! Ce a-si vrea sa va rog.. spune-ti-mi va rog, pt. pregatirea gemului, macesele se pun la fiert cu tot cu seminte ? Din amintirile
    mele cred ca se scoteau din fiecare fruct semintele !Asta m-a facut sa evit incercarea de a prepara.
    Am sa mai caut sa vad daca cineva stie precis. totusi…sa scoti semintele maceselor…eu vad ca o munca de` òcnas`Ìn fine…multumesc pt. multitudinea de produse din macese.
    Mult succes in activitatea dv.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *