Tuse, nas infundat sau dureri in gat? Scapa de raceala si gripa fara pastile!

Te supara o tuse uscata, ai nasul infundat, dificultati la inghitire si dureri in gat? In sezonul rece, cand virozele respiratorii virale sunt in crestere, aceste simptome sunt des intalnite atat la adulti, cat si la copii. De regula, raceala si gripa apar in urma contactarii unui virus si pot cauza o multime de probleme in organism. Insa, nu te grabi sa iei medicamente antivirale fara acordul medicului, mai ales ca exista atat de multe remedii naturale cu proprietati antiinflamatoare, antivirale si emoliente. Vezi mai departe cum scapi de probleme fara pastile:
Care sunt diferentele intre raceala si gripa?
Este important sa stii ca raceala si gripa sunt cauzate de virusuri diferite, dar simptomele celor doua afectiuni sunt aproape asemanatoare. Aceste boli contagioase pot fi luate cu usurinta, prin apropierea de o persoana infestata sau atingerea acesteia ori prin inhalarea aerului in urma unui stranut al bolnavului.
Raceala si gripa sunt tipuri de infectii localizate la nivelul cailor respiratorii superioare. Prima dintre ele poate fi provocata de peste 200 de virusuri si afecteaza mucoasa nazala, faringele, sinusurile si caile respiratorii. Pe de alta parte, gripa este provocata de virusul gripal, se mainfesta mult mai agresiv si chiar ca o infectie a plamanilor si a cailor respiratorii. Iata diferentele majore dintre cele doua boli:
- Raceala apare treptat, intr-o zi sau doua si dureaza, de obicei, 3-4 zile. Gripa se instaleaza brusc si agresiv si te poate tintui la pat mai bine de o saptamana, cu febra mare, de pana la 40 grade Celsius.
- Simptomele racelii sunt stranutul, tusea, secretiile nazale si senzatia de oboseala, iar, uneori, febra usoara. In caz de gripa apar dureri articulare si musculare, dureri in gat si dureri de cap severe, febra timp de 3-5 zile, slabiciunea si oboseala pentru 2-3 saptamani.
- Raceala poate sa apara in orice anotimp, gripa isi face simtita prezenta in lunile noiembrie, decembrie, ianuarie si februarie.
Sunt necesare antibiotice pentru raceala si gripa?
Daca sunt tratate corect, raceala si gripa nu ar trebuie sa duca la complicatii. Insa, atunci cand imunitatea organismului este scazuta, raceala se poate suprainfecta cu o infectie bacteriana, iar gripa poate duce la complicatii precum pneumonia, bronsita sau la alte infectii bacteriene, cazuri in care medicul va prescrie antibiotic.
Atentie! Antibioticele nu se iau cand nu exista complicatii in cazul racelii sau al gripei. Ambele sunt infectii virale si antibioticul nu are cum sa ajute pentru ca acesta lupta impotriva bacteriilor.
13 de ceaiuri bune pentru raceala si gripa
Cel mai bun lucru pe care il poti face atunci cand suferi de raceala sau gripa este sa bei multe lichide, de preferat bauturi calde, ca sa-ti mentii organismul hidratat. Potrivit specialistilor in domeniu, hidratarea este esentiala si atunci cand ai gatul iritat sau inflamat deoarece mentine membranele mucoase umede si ajuta corpul sa lupte impotriva altor simptome de raceala. Descopera mai departe cateva remedii naturale eficiente pentru raceala si gripa, care te pot pune rapid pe picioare:
Cumpara de pe Vegis.ro ceaiuri naturale pentru raceala si gripa
Ceai de ghimbir
Este bine-cunoscut faptul ca ghimbirul a devenit un adevarat aliat pentru raceala si gripa. Ajuta la ameliorarea tusei, febrei si durerilor in gat, combate starea de greata asociata starilor gripale, stimuleaza metabolismul si ii ofera corpului energie. Poti consuma ceai de ghimbir in orice moment al zilei, simplu sau cu miere si lamaie ori ceai de ghimbir cu turmeric.
Ceai negru
O ceasca de ceai negru are un efect linistitor pentru durerea in gat. Aceasta licoare contine antioxidanti ce contribuie la intarirea imunitatii si combaterea infectiilor. Pentru un efect suplimentar, adauga in bautura si o lingurita de miere.
Ceai de musetel
Musetelul este una dintre plantele medicinale cu efecte uimitoare pentru gatul iritat sau inflamat. Ceaiul de musetel are proprietati antiiflamatorii, antioxidante si astringente, asa ca este un remediu eficient pentru durerile de gat si eliminarea secretiilor bronsice. Studiile au aratat ca sunt extrem de eficiente si inhalatiile cu aburi de la ceaiul de musetel, nu numai consumul bauturii calde.
Ceai de menta
Unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru raceala si gripa este cel de menta. De ajutor pentru problemele stomacului, acesta reprezinta o solutie buna si pentru tuse si dureri in gat. Menta are în compozitie L-menthol, o substanta care are capacitatea de a reduce inflamatiile de la nivelul tractului respirator.
Ceai de salvie
Se foloseste din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea simptomelor create de raceala si gripa, insa si pentru problemele care apar din cauza bronsitei sau astmului. Adesea, ceaiul de salvie se poate combina cu rozmarin.
Ceai de cimbru
Calmant, antiviral, antiseptic, cicatrizant si expectorant, ceaiul de cimbru sau cimbrisor elimina rapid durerile in gat si accesele de tuse productiva sau seaca. Doua cani de ceai pe zi sunt de mare ajutor in caz de gripa sau raceala.
Ceai de fenicul
Desfunda nasul, scade temperatura corpului si amelioreaza tusea seaca, asa ca nu-l trece cu vederea daca iti faci griji pentru episoadele de raceala si gripa. Ceaiul de fenicul are o multime de proprietati, insa cele antiinflamatorii sunt de necontestat cand te confrunti cu aceste boli.
Ceai de lemn dulce
Daca ai senzatia ca te intepa gatul, ca si cum ar fi ace pe interior, bea ceai din radacina de lemn dulce. Are un gust deosebit de placut, sprijina expectoratia, calmeaza iritatia si, in acelasi timp, contribuie la ameliorarea astmului.
Ceai de ginseng
Popoarele asiatice folosesc aceasta planta din timpuri stravechi ca adjuvant in infectiile viralle si sustinator al sistemului imunitar. Ceaiul de ginseng diminueaza riscul aparitiei problemelor respiratorii si ajuta la ameliorarea durerilor de gat.
Ceai de tei si soc
O asociere extraordinara in caz de raceala si gripa, ceaiul din tei si soc te ajuta sa depasesti aceste afectiuni cu usurinta. Ideal ar fi sa adaugi si putina miere, dar si zeama de la o lamaie, pentru un efect deosebit.
Ceai de busuioc
Recunoscut de ani intregi pentru beneficiile pe care le poate aduce unui bolnav de raceala sau gripa, ceaiul de busuioc are proprietati antiseptice si expectorante.
Ceai de oregano
Nu te grabi sa-l folosesti la pizza sau paste daca urmeaza sezonul infectiilor virale. Oregano este un remediu perfect pentru raceala si gripa, bronsita, tuse, dureri in gat si nas infundat. Ceaiul de oregano conduce la aparitia transpiratiei si, implicit, scaderea febrei, fiind numai bun pentru persoanele bolnave.
Ceai de echinaceea
Aceasta planta medicinala este un aliat grozav al celor care vor sa previna sau sa combata simptomele de raceala, gripa si alte infectii virale.
Bineinteles, lista ar putea continua cu o multime de alte ceaiuri si plante medicinale potrivite pentru raceala si gripa. Toate simptomele acestor boli sunt deranjante, iar ca sa le ameliorezi poti bea diverse ceaiuri calde care au proprietati antiinflamatoare, emoliente si antivirale. Tu la ce remedii naturale recurgi pentru raceala si gripa?
Cumpara de pe Vegis.ro ceaiuri naturale pentru raceala si gripa
Lasă un răspuns