
Ceaiul de Menta

Frunzele de menta au fost utilizate de mii de ani ca medicamente pentru tratarea unei game largi de probleme intestinale. Menta este nativa din Europa, si o gama larga de utilizari a facut ca aceasta sa devina populara la nivel global.
Aceasta mai poarta denumirea de borsnita, broastil, brosnita, camfor, diana, ferent, ghiazma, giugiuma, ghinta, iarba creata, iarba neagra, iasma, izma batraneasca, izma buna, izma de gradina, izma de leac, izma de les, minta, minta creata, minta moldoveneasca, minta neagra, minta de gradina, nina de camfor, ninta, ninta rece, piperita, izma, voiestnita, menta broastei, menta creata, izma creata.
Index of the article
- 1. Despre Menta
- 2. Cum se cultiva Menta?
- 3. Cum se recolteaza Menta?
- 4. Cum se pastreaza Menta?
- 5. Ce substante nutritive contine Menta?
- 6. Cum se prepara Ceaiul de Menta?
- 7. Care sunt beneficiile Ceaiului de Menta?
- 8. Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Menta
- 9. Cum te ajuta Ceaiul de Menta sa slabesti?
- 10. De unde se poate achizitiona Ceaiul de Menta?
Ceaiuri Naturale din aceeasi categorie cu Ceaiul de Menta
Despre Menta
Menta (Mentha piperita) este un gen de aproximativ 25-30 specii de plante (aromatice si unele medicinale) din familia Lamiaceae, raspandite la nivel mondial. Face parte dintr-o familie extinsa, alaturi de alte plante aromatice precum cimbrul, cimbrisorul, maghiranul, salvia si levantica.
Menta este o planta ierboasa care creste in culturi. In scopuri medicinale, de la menta se folosesc frunzele si partea aeriana in totalitate. Atunci cand este zdrobita planta degaja un miros aromatic, caracteristic, avand un gust intepator, racoritor. Proaspete sau uscate, frunzele se folosesc la infuzii.
Cum se cultiva Menta?
Menta este o planta aromatica excelenta atat pentru gradina, cat si pentru cultivarea in ghivece. Aceasta este foarte apreciata pentru mirosul sau placut si puternic, dar si pentru aroma minunata pe care o lasa mancarurilor si bauturilor.
Aceasta planta perena se poate cultiva doar cu ajutorul butasilor. Asadar, este nevoie de o radacina de menta luata dintr-o gradina sau achizitionata de la magazinele de specialitate. Aceasta radacina se cultiva in gradina sau in ghiveci. Menta este o planta invaziva, ceea ce inseamna ca se raspandeste extrem de repede in sol, astfel ca dintr-o singura radacina reiese, in scurt timp, o multitudine de tufe de menta.
Cea mai buna varianta este sa se cultive menta intr-un ghiveci mai mare care se tine iarna in casa, iar in sezonul cald, afara. Menta prefera zonele umbroase, cu foarte putin soare. La umbra unui copac, menta se va dezvolta excelent. Este o planta mare iubitoare de apa, asa ca trebuie udata des.
Cum se recolteaza Menta?
Daca menta va fi folosita pentru extragerea uleiului volatil, atunci recoltarea va fi efectuata cand 50% din inflorescente sunt deschise; daca se doreste ca materia prima sa intre in componenta unor ceaiuri, ca material uscat, atunci recoltarea va fi efectuata cand 30-40% din plante au inflorit.
Recoltarea masei vegetative aeriene se efectueaza prin cosit sau manual, prin taierea lastarilor. Recoltarea frunzelor poate incepe atunci cand frunzele au lungimi de 5-6 cm si se realizeaza in mai multe etape. Se poate recolta frunza cu frunza si se obtine, astfel, un material vegetal de cea mai buna calitate, care este asezat in cosuri si este transportat la locurile de uscare; aceasta lucrare poate dura 14-15 zile. Nu se va recolta prea devreme, in faza de butonizare, deoarece uleiul volatil este in cantitate scazuta si de calitate slaba. Se mai poate recolta si prin strunjire, prin trecerea mainii de-a lungul lastarilor si detasarea frunzelor, dar materialul vegetal este partial distrus, zdrobit si apar pierderi de ulei volatil.
Trebuie sa se recolteze in miezul zilei, intre orele 10 si 14, pe timp insorit si calduros, fara vant, roua sau ceata, iar frunzele trebuie sa fie zvantate pentru a avea continutul maxim in ulei volatil.
Uscarea materialului vegetal se va efectua natural la umbra, in soproane, poduri, pe o perioada de 5-6 zile. Frunzele si herba pot fi uscate si artificial, la temperaturi de maximum 35ºC.
Cum se pastreaza Menta?
Uscata, menta se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. In timpul depozitarii, produsele vegetale nu raman intr-o stare inerta, ele suferind o serie de procese biochimice si transformari. Temperatura si umiditatea sunt factorii care favorizeaza degradarea principiilor active. Aerul si iluminarea reprezinta doi factori importanti cu privire la conservare, sub influenta lor principiile active sufera reactii de hidroliza, oxidare si enzimatice. Poluarea microbiana si fungica reprezinta pericolul cel mai grav al produselor vegetale care compromit total principiile active.
Astfel, materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, recipiente metalice care se inchid ermetic, in nici un caz in ambalaje din material plastic.
Ce substante nutritive contine Menta?
Frunzele de menta contin o cantitate mare de uleiuri volatile, substante polifenolice, taninuri, flavonoizi si principii amare. Uleiul volatil din menta este compus din mentol, mentona, mentofuran, carvacrol, timol. Datorita continutului sau in uleiuri volatile este mult folosit nu doar ca medicament, ci si ca aromatizant in industria cosmetica si alimentara.
Cum se prepara Ceaiul de Menta?
Infuzie: Puneti 1 lingura mica de frunze uscate la 150 ml de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10-15 minute. Strecurati. Beti cate o cana dupa fiecare masa principala. Pentru un efect tonic: beti cate 2 cani dupa mese. Pentru efect sedativ: beti 1 cana seara.
Inhalatii, apa de gura: Puneti o mana de frunze intr-un castron cu apa fierbinte. Inhalati aburul sau raciti preparatul si folositi-l ca apa de gura.
Care sunt beneficiile Ceaiului de Menta?
Ceaiul de menta poate fi folosit ca apa de gura pentru tratamentul aftelor sau pentru reducerea senzatiilor de greata sau varsaturi din timpul sarcinii, mai ales pentru femeile care doresc sa evite medicamentele mai puternice. Ceaiul de menta relaxeaza corpul si mintea, elimina respiratia urata, ajuta la scaderea in greutate si stimuleaza sistemul imunitar. Impactul sau asupra sistemului digestiv este considerabil, iar elementul de baza al mentolului din acest ceai este probabil cea mai valoroasa parte a structurii sale organice.
Ceaiul de menta reduce febra, dar si inflamatia si disconfortul asociat acesteia, imbunatateste digestia si actioneaza eficient pentru o varietate de afectiuni digestive si gastro-intestinale. Ceaiul este considerat carminativ, deoarece ajuta la mutarea gazului prin corp, pe masura ce se acumuleaza, in loc sa provoace balonare, crampe si disconfort la nivelul stomacului. Acest ceai stimuleaza fluxul biliar pentru a creste rata si eficienta digestiei si pentru a promova miscarile sanatoase ale intestinului.
Diareea, sindromul intestinului iritabil si constipatia pot fi vindecate cu acest ceai, deoarece aduce intregul sistem la niveluri optime de activitate. Ceaiul de menta este un antispasmodic, astfel incat reduce sansele de varsaturi si greata, chiar si in caz de raul de miscare atunci cand sunteti pe o barca sau intr-un avion. Reduce si stresul asociat raului de miscare cu calitatile sale antiinflamatorii.
Ca un antispasmodic, va poate scuti de senzatia iritanta care va face sa doriti sa tusiti, exacerbandu-va astfel starea respiratorie. Prin relaxarea muschilor din gat si piept, se elimina simptomele de frig si de gripa.
Aroma uleiului de menta si a componentelor sale organice va pot ajuta sa va controlati apetitul, astfel incat sa puteti reduce cantitatea de mancare si, ulterior, sa preveniti obezitatea. Natura sedativa sau antispasmodica naturala a mentolului ajuta sa obtineti o usurare instantanee de stresul mental. Natura antiinflamatorie a ceaiului de menta poate reduce tensiunea arteriala si temperatura corpului, permitandu-va sa va relaxati.
Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Menta
Utilizarea frunzelor, proaspete sau uscate, nu prezinta nici un risc. Totusi, ceaiul de menta nu este indicat in doze mari in ulcerul gastric sau duodenal. De asemenea, nu se va folosi permanent sau pe perioade indelungate, deoarece produce obisnuinta.
Nu se recomanda in sarcina si alaptare.
Cum te ajuta Ceaiul de Menta sa slabesti?
Menta contine o cantitate considerabila de uleiuri volatile, flavonoide, substante polifenolice si taninuri, adica exact ce iti trebuie pentru a reduce numarul de calorii consumate si a alunga poftele alimentare. Ceaiul de menta da cele mai bune rezultate atunci cand este integrat intr-un regim alimentar echilibrat si sanatos. Daca faceti si miscare, rezultatele vor fi cu atat mai surprinzatoare. Ceaiul de menta imbunatateste digestia, reduce celulita, elimina pofta de dulce sau sarat.
De unde se poate achizitiona Ceaiul de Menta?
Ceaiul de menta poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. In perioada de recoltare, menta proaspata se gaseste si in piete.