poza-ceai-de-tataneasa

Ceaiul de Tataneasa

ceai-tataneasa

Folosita inca din vremea dacilor, efectele miraculoase ale acestei plante au ajuns sa fie cunoscute pana in zilele noastre datorita consemnarii lor de catre Dioscoride, celebrul medic al Antichitatii, in tratatul sau. Tataneasa este una din cele mai folosite plante pe plan mondial. In Elvetia, tara cu cea mai mare traditie in domeniul medicamentelor din plante, mai bine de jumatate din preparatele externe produse in ultimul deceniu au fost pe baza de tataneasa.

Fiind folosita de mii de ani, tatanesei i s-au atribuit, in trecut, puteri magice. Acestea au fost ulterior confirmate de studii stiintifice, ce au evidentiat proprietatile curative deosebite ale plantei. Principala substanta importanta a tatanesei este alantoina, un principiu activ cu efecte antiinflamatoare, antitumorale si cu proprietati de regenerare a tesuturilor, de cicatrizare.

Tataneasa mai este denumita si iarba baloasa, radacina neagra, buruiana lui Tatin, barba tatei, iarba neagra, mierea ursului, nadai, tatana.

Despre Tataneasa

Tataneasa (Symphytum officinale) este o planta ierboasa, paroasa, inalta de 100–120 cm. Sub pamant are un rizom gros de pe care cresc radacini carnoase – fusiforme. Aceasta face parte din familia Boraginaceae. Creste in locuri umede, la marginea paraielor, vaile raurilor, zavoaie, santuri, prefera solurile argiloase, raspandindu-se din zona de campie pana in deal. Frunzele sunt lungi (maxim 25 cm), alterne, cu latimea de 1–2 cm. In partea inferioara a tulpinii frunzele sunt oval-lanceolate. Florile sunt de culoare rosie-violacee, uneori roz-alba, apoi devin albastre. Tataneasa infloreste in lunile mai-august.

De la aceasta planta se folosesc radacina si frunzele. Planta ierboasa si paroasa pe care dacii o numeau “prodiarnela”, cunoscuta de noi drept tataneasa, este apreciata in fitoterapie pentru substantele sale active cu proprietati astringente, anti-inflamatorii, de proliferare a celulelor, emoliente, care ajuta in vindecarea ranilor.

Cum se cultiva Tataneasa?

Tataneasa se inmulteste prin despartirea tufelor sau prin seminte. Aceasta creste in locuri umede, prin lunci, la marginea apelor, uneori chiar pe langa drumuri. Este raspandita din campie pana in zona montana. Tataneasa este o planta valoroasa in componenta gradinilor organice, deoarece creste viguroasa si poate servi sub diferite forme ca hrana altor plante. Dupa ce sunt extrasi cu ajutorul radacinilor adanci, nutrienii din sol sunt depozitati in frunze. De aceea plantele sunt folosite adesea in gradina ca strat protector sau ca ingrasamant pentru tomate sau alte tipuri de plante.

Tataneasa prefera zonele insorite. Creste primavara si vara si rezista perioadelor de seceta. Planta iubeste solurile bogate in materii organice, cu un pH de 6.0-7.0. Poate fi cultivata in diferite tipuri de soluri, de la cele nisipoase la cele argiloase. In cazul in care sunt plantate seminte, acestea au nevoie de o perioada de frig (iarna) si ar putea sa nu germineze timp de doi ani.

Cum se recolteaza Tataneasa?

Recoltarea radacinilor se face in martie – aprilie sau in septembrie, cand acestea secreta o cantitate maxima de alantoina. Se recolteaza radacinile de tataneasa cand frunzele s-au ingalbenit, sau la inceputul primaverii, aproape de aparitia primilor lastari. Au gust amar fara miros. Frunzele se recolteaza in lunile mai-august, inainte sau in timpul infloririi.

Recoltarea se face pe vreme uscata, se acorda mare atentie ca radacinile si frunzele adunate sa fie intacte, sanatoase, si sa fie separat depozitate. La recoltare se recomanda folosirea de cosuri de rachita, pungi de hartie, cutii din carton sau plase.

Radacinile scoase din pamant se spala bine intr-un curent de apa si se usuca in straturi subtiri cat mai repede posibil, in spatii unde exista o ventilatie adecvata. Uscarea este considerata terminata cand radacinile au devenit rigide si in interior au ramas albe, iar la frunze cand culoarea verde a frunzelor isi pierd doar o nuanta din culoarea lor.

Cum se pastreaza Tataneasa?

Dupa ce au fost uscate, radacinile sau frunzele de tataneasa se pastreaza in recipiente inchise ermetic, pungi de hartie sigilate sau saculeti de panza. Planta trebuie ferita de soare, umiditate, mirosuri pregnate si caldura excesiva. Se recomanda temperaturi constante, locuri intunecoase si racoroase.

Ce substante nutritive contine Tataneasa?

Radacinile de tataneasa contine urmatoarele principii active: alantoina (principala substanta activa) consolidina, consolicina, coniferidina,  colina, taninuriasparagina, amidonalcaloizi, gumirezine, mucilagii, simfitocinoglosina acid litospermic, substante minerale, diferite substante amare.

Tataneasa contine alantoina, mucilagii, alcaloizi, glicozizi, taninuri, colina, glucide solubile, amidon, inulina, aminoacizi, asparagina, vitaminele A si C, acizi organici, saruri minerale si substante carcinogene.

Cum se foloseste Tataneasa?

Decoct – intr-un vas de inox sau emailat, cu 500 ml apa clocotita se adauga 4 linguri de radacina de tataneasa uscata si maruntita. Se lasa sa fiarba  la foc mic, timp de 30 de minute. La final, apa evaporata trebuie completata. Se filtreaza fierbinte prin tifon sau vata medicinala umezita cu putina apa. Se indulceste cu miere, dupa gust.
Se administreaza cate 2 cesti pe zi, indulcite dupa gust cu miere, ca adjuvant in boli ale stomacului si duodenului – gastrite, ulcer gastro-duodenal, tumori maligne, boli de natura inflamatorie – reumatism, guta, boli oncologice (2 cani pe zi, ca terapie complementara), boli ale aparatului respirator – traheite, bronsite, astm bronsic, pneumonii insotite de tuse uscata (2 cani pe zi).

Maceratul la rece – un preparat ce poate fi folosit intern in bronsite, pleurezii, afectiuni ale aparatului digestiv si hemoragii stomacale. Seara se pun la macerat doua lingurite de radacini taiate marunt in 250 ml de apa. Se lasa pana dimineata. Se incalzeste usor si se strecoara. Se bea inghititura cu inghititura circa doua-patru cesti din acest preparat.

Tinctura de tataneasa – se obtine din radacina plantei, bine curatata si maruntita, care se acopera cu rachiu de secara sau de fructe, lasandu-se doua saptamani la soare sau in apropierea unei surse de caldura. Tinctura este recomandata sub forma de comprese puse pe leziuni, raniri, contuzii, hematoame si fracturi, dar si pentru tratarea reumatismului si a inflamatiilor articulare.

Adaos la baie – se recomanda utilizarea sub o astfel de forma, in caz de dureri reumatice, artrita, dureri de oase, discopatie si tulburari ale irigatiei sangvine. 

Pulbere de tataneasa – se obtine din radacini uscate de planta, macinate fin cu rasnita.  Pulberea rezultata se foloseste astfel: la adulti, cate o lingurita de trei ori pe zi, tinuta sub limba, timp de 10-15 minute. La final, se inghite cu putina apa. Pentru copiii intre 2 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la copiii sub 2 ani, se reduce la o treime.  Un asfel de tratament se administreaza cel mult doua luni, dupa care se face o pauza de 14-21 de zile. Este o regula valabila pentru orice tratament intern cu aceasta planta. 

Cataplasma – se prepara din radacina macinata, 100 ml de apa si putin ulei de masline. Amestecul obtinut se aplica pe zona afectata.

Infuzie – o jumatate de lingurita de radacina maruntita se va pune la 250 ml apa rece. Se va fierbe apoi timp de 20 de minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. De asemenea se poate prepara si astfel: 1 lingurita de radacina maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita, preferabil direct intr-un termos, care se va inchide pentru 8 ore, apoi se strecoara si se consuma.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Tataneasa?

Tataneasa poate fi folosita pentru atenuarea durerilor de articulatii, pentru indreptarea oaselor, fracturi, entorse, luxatii. Datorita proprietatilor antiinflamatoare, aceasta poate fi folosita pentru tratarea gutei, reumatismului si a tromboflebitei. Ceaiul de tataneasa are proprietati antiinflamatoare, regenerative epiteliale si antitumorale. Contribuie la eliminarea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor, pielii, venelor hemoroidale si mucoasei anale.

Fiind considerate drept unul dintre cele mai bune cicatrizante naturale, ceaiul de tataneasa poate fi folosit pentru vindecarea ranilor, arsurilor, plagilor, ulceratiilor, eczemelor, psoriazisului, zonei zoster si a eczemelor.

Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Tataneasa

Tataneasa n-ar trebui administrata decat la indicatiile medicului. Hepatotoxicitatea si toxicitatea pancreatica sunt doar doua dintre efectele adverse ale consumului de preparate din populara planta. Pe langa faptul ca poate produce inoxicatii severe, in cantitati mari, planta poate avea ca efect si reducerea capacitatii organismului de a absorbi Fierul si vitamina B12. Ceaiul si celelalte preparate pe baza de tataneasa nu sunt recomandate gravidelor.

Este interzis tratamentul cu tataneasa in timpul sarcinii si alaptarii. Iar in cazul celorlalti pacienti, trebuie administrata cu prudenta, fara a depasi dozajul indicat, neaparat sub supravegherea unei persoane specializate pentru a evita efectele adverse.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Tataneasa?

Ceaiul de Tataneasa se gaseste in supermarketuri, magazine naturiste, magazine specializate si de plante medicinale.

Sectiunea de comentarii