poza-ceai-de-valeriana

Ceaiul de Valeriana

cana-ceai-de-valeriana

Valeriana este o planta medicinala utilizata in scopuri terapeutice inca din cele mai vechi timpuri. Incepand cu secolul al XVIII-lea, valeriana a fost recunoscuta ca avand actiuni terapeutice sedative. Utilizarea valerianei are o traditie de peste patru mii de ani, fiind considerata o planta de referinta, atat in Europa, cat si in Asia. Investita si cu insusiri magice de traditia populara, in ultimele patru decenii i-au fost dedicate sute si sute de studii medicale, care toate atesta acelas lucru: valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii in tratarea tulburarilor emotionale, precum si a bolilor fizice asociate lor. Popular, valeriana mai este denumita si odolean, navalnic, gusa-porumbelului sau iarba-pisicii.

Despre Valeriana

Valeriana (Valeriana officinalis) este o specie de plante erbacee perene din familia Valerianaceae. Tulpina creste pana la o inaltime de 70—170 cm. Florile sunt rosii-liliachii pana la albe, grupate intr-o inflorescenta umbeliforma. Infloreste in perioada iunie-august. Este o planta ierboasa care creste spontan, in locurile umede, cu pamant afanat, din zonele de deal si de munte. Are florile de un roz palid, cu un miros slab-dulceag, la fel ca si frunzele. Radacina este puternica si bine dezvoltata (in ea sunt depozitate peste iarna substantele de rezerva), avand si ea un miros specific: dulceag-intepator si destul de neplacut, usor emetic (vomitiv).

Pentru terapie nu sunt nici pe departe suficiente cantitatile din flora spontana, unde creste izolat, fiind destul de rara, motiv pentru care se cultiva pe suprafete mari, inclusiv la noi in tara.

In scop terapeutic se recolteaza rizomii, stolonii (tulpinile taratoare) si radacinile.

Cum se cultiva Valeriana?

Desi specia este raspandita si in flora spontana, in special in zona de deal si munte, astazi valeriana este exploatata aproape exclusiv numai din cultura. In concordanta cu conditiile in care se dezvolta in flora spontana, valeriana suporta mai bine temperaturile scazute decat cele ridicate. Semintele incep germinarea la +5° (temperatura optima fiind de 20-30°). Valeriana suporta geruri de la -15 la -20° fara strat de zapada, pornind in vegetatie primavara la 1 – 2°.

Solurile cele mai indicate sunt cele profunde, bogate in humus, usoare, luto-nisipoase situate pe locuri umede, dar permeabile. Se pot utiliza si solurile desecate, turboase. Sunt contraindicate solurile grele, argiloase, care impiedica dezvoltarea sistemului radicular si fac totodata foarte anevoioasa operatia de spalare a radacinilor dupa recoltare.

Este de preferat ca valeriana sa urmeze dupa culturi pentru masa verde sau prasitoare ingrasate care elibereaza terenul timpuriu. Este contraindicat sa urmeze in cultura dupa floarea-soarelui, sorg, in pentru ulei sau boabe. Poate reveni pe acelasi teren dupa o perioada de cel putin 5 ani sau poate fi cultivata si dupa speciile contraindicate, dar dupa un interval de 5 ani.

Valeriana poate fi cultivata din seminte sau butasi de rizomi. Semintele se planteaza in aprilie, lasand un spatiu de 15-45 de centimetri intre plante, in functie de specia cultivata. Puteti, de asemenea, planta semintele intr-un ghiveci in casa, caz in care cultura se realizeaza cu 3 luni mai devreme.

Dupa ultimul inghet, planta poate fi transplantata in gradina. Planta rezista bine la frig, dar nu si la calduri excesive. Plantele cu o crestere bogata pot fi tunse primavara sau toamna. In plus, este o idee buna sa divideti planta o data la 3 ani, pentru a-i mentine vigoarea. 

Cum se recolteaza Valeriana?

In scop medicinal, se recolteaza rizomii de valeriana, de la plantele cu o varsta de minim 2 ani. Radacina se recolteaza la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie, in primul an de cultura. Se scot din pamant, apoi se spala in curent de apa rece, se despica pe lungime in patru si se intind la uscat, in locuri bine ventilate si lipsite de umiditate.

Recoltarea trebuie sa se faca toamna tarziu, intrucat in acest timp rizomii au maximum de greutate si de principii active. Primavara nu se recomanda a se recolta rizomii deoarece se obtine un produs calitativ si cantitativ inferior, mai ales dupa ce a dat mugurele.

In cazul cand cultura este destinata pentru producerea de seminte, dupa recoltarea acestora, in al doilea an de cultura, rizomii se scot din pamant cu radacini cu tot. Semintele se recolteaza in al doilea an de cultura, de la plantele destinate special pentru aceasta, bine dezvoltate si neatacate de boli sau daunatori. Infloritul si coacerea facandu-se succesiv, semintele se recolteaza in 2 – 3 etape, pe masura ce ajung la maturitate. Momentul de recoltare este atunci cand la 20% din seminte a aparut puful si cand au capatat o culoare galbena-bruna.

Cum se pastreaza Valeriana?

Cand radacinile de valaeriana devin casante si se rup cu un pocnet sec, procesul de uscare s-a incheiat si planta se depoziteaza in borcane sau saculeti textili ori saculeti de hartie, in locuri uscate, intunecoase si reci.

Ce substante active contine Valeriana?

Radacina de valeriana contine ulei volatil, acid izovalerianic, acid valerianic, alcaloizi (catinina, alfa-metil-pirilcetona, valerianona), acid cafeic, acid clorogenic, substante terpenoide, sescviterpene, acid salicilic, glucide, flavonoizi, taninuri, rasini, cumarine si multe altele.

Cum se prepara Ceaiul de Valeriana?

Infuzie – Pentru prepararea unei cani de infuzie, folosim o lingurita de radacina  si  250 ml apa. Planta se infuzeaza timp de 15 minute. Ceaiul se bea in etape,  in prima parte a zilei sau seara la culcare.

Decoct – Se prepara din doua lingurite de radacina de valeriana care se fierb in 500 ml apa, timp de cinci minute. Ceaiul se consuma caldut pe parcursul zilei.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Valeriana?

Ceaiul de valeriana este alternativa naturista la medicamentele recomandate in nevroze, palpitatii ale atacurilor de panica, insomnii, tulburari de menopauza, dureri stomacale pe sistem nervos. Ca alte efecte ale ceaiului de valeriana in tratamentele naturiste, aflati ca atunci cand va tratati insomnia cu ceai de valeriana, acesta nu da stare de somnolenta pe timpul zilei si nici starea de oboseala si lancezeala. Un alt efect benefic pe care il are ceaiul de valeriana, este faptul ca ajuta la linistirea durerilor de cap, durerilor menstruale, crampe stomacale, afectiuni respiratorii si scaderea tensiunii arteriale.

Ceaiul de valeriana are calitati relaxante asupra muschilor, este eficient in combaterea contractiilor musculare dureroase, care apar datorita supra-efortului fizic si mai ales, datorita incordarii psihice. De asemenea, se administreaza in caz de gastrite care apar pe fond de stres, spasme gastrointestinale. Acest ceai este adjuvant in sindromul premenstrual, inlatura starile de iritare si de excitabilitate nervoasa, diminueaza durerile de sani, durerile din zona ovarelor, senzatia de tensiune sau de greutate in bazin.

Cu ajutorul valerianei se trateaza in mod special tulburarile cardiace care apar pe fond de stres si de anxietate sau in caz de depresie. Valeriana reduce semnificativ frecventa si intensitatea crizelor de anghina pectorala, imbunatateste activitatea inimii.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Valeriana

In doze normale, valeriana da foarte rar reactii adverse, care constau in somnolenta si – uneori – usoara senzatie de vertij. Depasirea acestei doze produce insa efecte cum ar fi: senzatii de ameteala, lipsa de concentrare si coordonare, dureri de cap etc.

Administrata ca tranchilizant, valeriana nu pare sa aiba efecte toxice adverse. De aceea poate fi administrata chiar si copiilor. Secunosc totusi cazuri de intoxicatie voluntara sau accidentala prin administrarea in doze excesive. Nu este recomandata utilizarea pe durata nelimitata. Valeriana nu se recomanda pentru persoanele cu tensiunea scazuta, doar daca medicul specialist a recomandat, in urma unui control. Nu consumati valeriana daca va aflati sub tratamente medicamentoase cu antibiotice, sau daca suferiti de anemie. Un consum de valeriana poate scadea apetitul din cauza inducerii starii de liniste.

Nu consumati bauturi alcoolice sau cafea concomitent cu valeriana, in caz contrar,  aceasta nu isi va face efectul. De asemenea, nu este indicat sa consumati valeriana in sarcina si alaptare.

Cum te poate ajuta Ceaiul de Valeriana sa slabesti?

Cei care mananca pe sistem nervos, de stres sau de plictiseala, e bine sa-si calmeze foamea cu un ceai de valeriana, inainte de masa. Pentru persoanele care se lupta de multi ani cu tot felul de cure de slabire fara succes, terapia cu valeriana poate fi o solutie extraordinara. Putine persoane stiu ca valeriana taie si pofta de mancare.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Valeriana?

Ceaiul de avaleriana poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri.

Sectiunea de comentarii