poza-ceai-de-marar

Ceaiul de Marar

ceai-de-marar

Mararul este una dintre cele mai populare plante din bucataria romaneasca, fiind folosit in multe preparate culinare, insa putine persoane stiu ca se prepara ceai din el, in special din semintele lui. Daca pana acum credeati ca singurele avantaje pe care le are tin de gustul si aroma pe care le ofera mancarurilor, aflati ca este un remediu excelent pentru o multime de probleme care tin de starea de sanatate generala. Mararul este originar din zona mediteraneana si pontica. In epoca bronzului, in Grecia miceniana, planta era deja denumita „maratu-o”. Apreciata ca planta aromatica, mararul  este si un important remediu natural datorita proprietatilor sale estrogenice, emenagoge, galactogoge, stomahice, carminative, antispastice, diuretice.

In vremuri indepartate, calugarii tibetani recomandau ceaiul de marar in tratamentul tuturor bolilor. Pentru  pastra proprietatile terapeutice nealterate ale plantei, tibetanii conservau cu mare atentie buchetele de marar, care se uscau in  locuri aerisite, lipsite de umezeala. In semn de respect, tibetanii isi tratau musafiri cu infuzie de marar. 

Despre Marar

Mararul (Anethum graveolens) este o planta anuala, cu viata scurta, nativa sud-vestului si centrului Asiei. Este singura specie a genului Anethum. Mararul este o planta care rezista la temperaturi scazute. Face parte din familia Apiaceae, fiind o planta erbacee, anuala, legumicola, cu o valoare terapeutica deosebita. Cultivata inca din antichitate, de catre egipteni, greci si romani, planta este astazi cunoscuta pe tot globul. In medicina traditionala, semintele de marar sunt utilizate datorita proprietatilor estrogenice pe care acestea le detin, fiind recomandate pentru corectarea carentelor de estrogeni care apar la femei. Mararul este o planta care favorizeaza dezvoltarea caracterelor secundare feminine (mareste sanii, incetineste ritmul de crestere a pilozitatii, catifeleaza pielea), prelungind tineretea biologica a femeii.

Cum se cultiva Mararul?

Mararul este o planta anuala cu perioada scurta de vegetatie 25 – 30 zile  ( pana la recoltarea frunzelor ) si 90 zile  ( maturarea semintelor ).

Se cultiva prin semanat direct, toamna  tarziu ( noiembrie ), in ferestrele de iarna (cand temperaturile sunt pozitive, pamantul nu este inghetat), primavara foarte devreme si chiar in timpul verii, esalonat pana in 15 iulie. Necesita umiditate mai ales in timpul germinarii semintelor. Fertilizarile se fac doar daca este cazul, si in general se fac toamna.

Mararul iubeste lumina si solul acid. Are nevoie de cel putin 5 ore insorite pe zi sau de 12 ore de lumina artificiala. Este o planta foarte delicata, daca nu creste asa cum trebuie, inseamna ca nu se afla la locul potrivit.

Daca vreti sa semanati timpuriu, in casa, puneti in ghivece cateva seminte, nu multe. Se acopera cu un strat subtire de compost si se uda cu apa calduta. Se acopera ghiveciul cu folie si se pune la lumina ( nu foarte puternica). Se indeparteaza folia cand au aparut primele frunzulite. Cand plantele ating 8-10 cm, se raresc, oprindu-le pe cele mai viguroase. Se transplanteaza in gradina cu tot cu pamantul din ghiveci, fara a rari plantele.Radacinile sunt firave si nu suporta transplantarea.

Cum se recolteaza Mararul?

De la semanat si pana la recoltare sunt necesare aproximativ 30-40 de zile. Recoltarea frunzelor verzi poate incepe cand plantele au 10–15 cm inaltime. Se recolteaza tot anul, fara a afecta insa mugurele terminal.

Semintele se recolteaza la inceputul toamnei, cand culoarea lor devine cafenie.

Cum se pastreaza Mararul?

Mararul se usuca in legaturi sau frunzele sunt depuse pe hartie, la umbra, in locuri intunecoase, bine aerisite. Se conserva fie uscate la umbra, fie congelate. Atat frunzele de marar uscate, cat si semintele uscate se depoziteaza in pungi de hartie, recipiente inchise ermetic sau saculeti de panza, departe de umezeala si temperaturi ridicate.

Pastrarea in stare proaspata o saptamana se face la t = 0 – 1 ° C si umiditate 95 %.

Ce substante nutritive contine Mararul?

Frunzele si semintele mararului au mult ulei volatil, bogat in anetol, carvona, cu aroma puternica, specifica, cu efect pozitiv asupra respiratiei. Frunzele contin cantitati mici de estrogen, hormonul feminin care ajuta la cresterea naturala a sanilor si mentin mainile frumoase. Semintele de marar contin ulei volatil antibacterian si sunt recomandate la afectiuni ca aerofagie, astm (bronsic), tulburari nervoase, impotenta, amenoree, anorexie, boli ale cailor urinare, boli de inima, dureri menstruale, insomnie, balonari. In timpul alaptarii, lactatia este stimulata de consumul de marar sau chimen. Daca este consumat constant, mararul reduce colesterolul rau.

Uleiul volatil de marar contine calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu si sodiu, vitaminele A, B si C (toate in cantitati considerabile).

Cum se prepara ceaiul de Marar?

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Infuzie – se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

InfuziE din seminte – adaugati intr-o cana cu apa fierbinte o lingurita de seminte de marar uscate si zdrobite. Acoperiti vasul si lasati la infuzat timp de 10 minute, dupa care strecurati si consumati pana la 3 cani pe zi, pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de masa.

Care sunt beneficiile ceaiului de Marar?

Ceaiul de marar este indicat pentru diferite afectiuni, printre care amenoree, hipogalactie, dismenoree, sterilitate feminina, hipoplazie mamara, menopauza prematura, digestie dificila, balonare, spasme digestive, insomnie, hirsutism, hemoroizi, anorexie, colici, afectiuni ale inimii, afectiuni ale cailor urinare, senzatie de voma, elimina apa in exces din organism.

Mararul este un leac de mare ajutor in combaterea balonarilor, a colicilor intestinale si a multor tulburari digestive. Pentru persoanele care se confrunta frecvent cu crize de sughit, infuzia de marar este un calmant sigur, deoarece regleaza respiratia. Si pentru astmatici, si pentru persoanele care au afectiuni respiratorii, o cura cu infuzie de marar este de mare ajutor, deoarece usureaza respiratia. Lipsa poftei de mancare, insomniile si tulburarile nervoase minore se rezolva tot cu ajutorul mararului. Si in impotenta  tratamentul cu infuzii si cu ulei volatil de marar (bogat in calciu, sulf, potasiu, fier, magneziu, sodiu) a dat rezultate  foarte bune.   De asemenea, planta aceasta, care este la indemana oricui, este utila si suferinzilor de hemoroizi.

Frunzele plantei sunt apreciate in numeroase tari europene ca un elixir al frumusetii, deoarece o cura lunara cu infuzie, timp de zece zile,   incetineste procesul de imbatranire.   

Ceaiul de marar intareste sistemul imunitar, calmeaza spasmele digestive, regleaza sistemul digestiv, reusind sa stabileasca un echilibru interior. Este adjuvant in caz de dezechilibre hormonale la femei, are efect estrogenic si stimuleaza activitatea aparatului reproducator. Trateaza anemia, infrumuseteaza pielea, curata organismul de toxine, amelioreazǎ anxietatea si epuizarea nervoasǎ, insomia, tulburǎrile digestive, intǎreste unghiile.

Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Marar

Persoanele care sufera de hiperestrogenism, hipermenoree, chisturi ovariene, noduli mamari, tumori benigne sau maligne, mamare sau genitale, LES, poliartrita reumatoida, sclerodermie, scleroza multipla, femeile insarcinate, care alapteaza, care au suferit o histerectomie, fetele cu varste sub 14 ani nu vor consuma acest ceai sau alte preparate care contin seminte de marar.

Cum te ajuta Ceaiul de Marar sa slabesti?

Nutritionistii au constatat ca mararul are efecte miraculoase si in curele de slabire, deoarece inlatura surplusul de grasimi si aplatizeaza abdomenul. Acesta usureaza digestia, reduce balonarea, starile de nervozitate, dar alunga si insomniile.

Puneti 250 ml de apa la fiert, adaugati peste aceasta seminte de marar si lasati-le la infuzat aproximativ 3 minute. Beti acest ceai de doua ori pe zi, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Evitati pe perioada in care tineti aceasta dieta bauturile alcoolice, dulciurile si grasimile. Beti cat mai multa apa si incercati sa faceti miscare cel putin 30 de minute pe zi.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Marar?

Ceaiul de marar poate fi achizitionat de la magazinele naturiste, magazine de ceaiuri si plante medicinale. Planta uscata sau semintele pot fi cumparate chiar si de la piata, mai ales toamna.

Sectiunea de comentarii