Ceaiul de Coada Calului

ceai-coada-calului

Coada calului este un membru al familiei Equisetaceae. Este singurul supravietuitor al unei linii de plante care isi are originile in urma cu 300 de milioane ani. Este descendentul unor plante preistorice care cresteau la fel de inalte ca si copacii in timpul perioadei Carbonifer din paleozoic, iar membrii acestei familii de plante au dat nastere la multe dintre depozitele de carbune din zilele noastre. Multe dintre popoarele vechi au folosit coada calului ca remediu pentru probleme ale rinichilor si vezicii urinare, pentru artrita, ulcere si tuberculoza. In China era folosita pentru scaderea febrei si ca remediu pentru afectiuni ale ochilor precum conjunctivita si afectiuni ale corneei, dar si pentru dizeterie, gripa sau hemoroizi.

Coada calului era cunoscuta si in Grecia antica. Autorii antici, cum ar fi Dioscorides, cunosteau planta sub numele de Hippuris, care in limba greaca inseamna coada calului. Era utilizata pentru oprirea sangerarilor, tratarea ulcerelor si a ranilor, a tuberculozei si problemelor rinichilor. Numele Equisetum este derivat din cuvintele latinesti equus, care inseamna cal si seta care inseamna par.

Despre Coada Calului

Coada calului (Equisetum arvense) este o specie de plante erbacee, erecta, perene (prin rizomul orizontal articulat, adesea tuberculat). De pe rizom se dezvolta doua tipuri de tulpini (in ordinea aparitiei) aeriene, respectiv tulpinile fertile si cele sterile. Tulpinile fertile apar primavara, au 5-15 cm inaltime, sunt neramificate, brune, neasimilatoare, purtand la noduri frunze verticilate, unite intr-o teaca ce are marginea dintata. In varf este situat spicul sporifer.

Tulpinile sterile apar mai tarziu (cam la mijlocul primaverii), sunt inalte de 30-70 cm, costate, verzi, asimilatoare. La noduri exista frunze uninerve, verticilate, unite intr-o teaca, precum si ramuri verticilate ce au aceeasi morfologie ca si tulpinile, dand aspect de coada de cal. Tulpinile sterile produc substante de rezerva care se vor depozita in rizomi si vor hrani viitoarea tulpina fertila.

Coada calului este raspandita in intreaga emisfera nordica, in Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America de Nord, etc. Este o planta perena, cu un rizom tarator de culoare bruna, care poate atinge deseori lungimea de un metru.

Se foloseste partea aeriana a plantei (tulpinile sterile) precum si intreaga planta, mai putin radacinile. Planta se poate folosi verde sau uscata.

Unde se gaseste Coada Calului?

Coada calului se gaseste pe campuri, in paduri si liziere, marginea lacurilor, a cailor ferate si a drumurilor, in santuri, lunci, poeni. Coada calului contine intre trei si 16% acid salicilic si are importante proprietati antimicrobiene, antiseptice si antiinflamatorii.

Cum se recolteaza Coada Calului?

Pentru a se folosi ca planta medicinala, coada calului se taie la cinci centimetri de la sol dupa care se usuca la umbra, in incaperi aerisite. Odata uscate, tulpinile se pot folosi numai daca isi pastreaza culoarea verde.

Sezonul de recoltare incepe la sfarsitul lunii mai, cand deja planta se apropie de maturitate. Tulpinile se recolteaza prin taiere, fara a smulge radacina (din care planta va rasari de la un an la altul), cu un cutit sau cu o secera. Dupa recoltare, coada calului nu se pastreaza mai mult de 2 ore inainte de a se pune la uscat, pentru a nu se incinge. Se culege in zilele insorite, dupa ora 15, cand planta a pierdut deja multa apa, iar frunzele au concentratie de principii active foarte ridicata.

Cum se pastreaza Coada Calului?

Tulpinile de coada calului se usuca in locuri bine aerisite, umbroase, in strat nu mai gros de 6 centimetri, si intorcandu-le macar o data pe zi, asa incat sa fie expuse la aer toate partile. Cand tulpinile devin rigide si se rup usor, procesul de uscare s-a incheiat, iar planta se depoziteaza in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic. Termenul de valabilitate al plantei uscate este de 2 ani.

Ce substante nutritive contine Coada Calului?

Coada calului este bogata in minerale, cel mai important fiind  siliciul, despre care se crede ca are efecte antiartritice si de tonifiere a tesutului conjunctiv. Tulpina mai contine flavonoide – cu efect antioxidant si diuretic – acizi organici si nicotina, oxid salicilic (sursa de acid salicilic, aspirina naturala), gluteolina, palustrina, fitosterina, beta-sitosterol, acid oxalic, acid malic, gliceride ale acidului stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, uleiuri volatile, saruri de potasiu.

Cum se prepara Ceaiul de Coada Calului?

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute. la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2-3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Coada Calului?

Ceaiul de coada calului este un remediu senzational pentru afectiunile renale, depresii, demineralizare, dureri articulare si reumatice, oase fragile si multe alte probleme de sanatate. Are efecte remineralizante si revigorante pentru trup si psihic. Protejeaza aparatul urinar de infectii, ajuta in diferite afectiuni renale si favorizeaza refacerea tesuturilor afectate sau distruse. Coada calului este considerata planta cu cele mai puternice proprietati diuretice. Aceasta inseamna ca are o mare capacitate de a elimina apa din corp, crescand urinarea cu pana la 30% mai mult decat in mod normal.

Activitatea antimicrobiana si antiinflamatorie a acestei plante poate ajuta la reducerea inflamatiei si vindecarea infectiei de la nivelul furunculelor sau abceselor. Ceaiul de coada calului este cunoscut a fi benefic pentru tusea uscata, bronsita, congestive nazala si febra associate cu raceala si gripa. De asemenea, inhlarea vaporilor ceaiului de coada calului poate ajuta la ameliorarea congestiei nazale. Gargara cu ceai de coada calului poate fi de ajutor in cazul amigdalelor inflamate, a ulceratiilor de la nivelul gurii sau a sangerarii gingiilor. Activitatea antiinflamatorie si hemostatica a acestei plante poate ameliora durerea si poate scadea sau opri sangerarea cauzata de hemoroizi.

Ceaiul de coada calului este folosit extern pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor, ligamentelor si tendoanelor, pentru favorizarea regenerarii pielii si reducerea riscului de sangerare se aplica local sub forma de badijonaj cu maceratul sau infuzia de planta. De asemenea, este indicat pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale si mucoasei anale, pentru mentinerea sanatatii parului si reducerea transpiratiei abundente.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Coada Calului

Plantele contin componente active care pot provoca reactii adverse sau care pot interactiona cu alte plante, cu suplimentele alimentare sau cu medicamentele. Din aceste motive, tratamentele cu plante trebuie administrate cu precautie si sub indrumarea unui specialist.

Persoanele cu afectiuni ale inimii sau rinichilor sau care au guta nu trebuie sa foloseasca coada calului. Coada calului poate duce la eliminarea excesiva a potasiului din organism. De aceea, persoanele cu deficit de potasiu nu trebuie sa foloseasca coada calului.

Ceaiul de coada calului nu este recomandat persoanelor care sufera de boli cardiace si renale, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. De asemenea, cura cu ceai de coada calului nu este indicata pentru o perioada mai mare de 6 saptamani.

Cum te ajuta Ceaiul de Coada Calului sa slabesti?

Aceasta planta-medicament are multe beneficii pentru sanatate, printre care stimularea eliminarii de lichide, completand astfel o cura de slabire si diminuand senzatia de balonare.

Ceaiul de coada calului este diuretic, ajuta la slabire, este detoxifiant facilitand eliminarea surplusului de lichide din organism si eliminarea toxinelor. Poate fi facuta o cura depurativa de cateva ori pe an, mai ales toamna si primavara, folosind zilnic infuzii de coada calului.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Coada Calului?

Fiind o planta cunoscuta de multa lume, coada calului poate fi cumparata din magazinele cu produse naturiste, farmacii sau, uneori, din supermarket. In functie de afectiunea care trebuie tratata sau de cum preferati aceasta planta, puteti alege sa cumparati planta sub forma de planta uscata pentru ceai sau sub forma de plicutele.

Sectiunea de comentarii