poza-ceai-de-obligeana

Ceaiul de Obligeana

obligeana-ceai

Obligeana este folosita, inca din Antichitate, pentru tratarea unui numar impresionant de boli. Originara din India, a fost introdusa in Europa de-abia in secolul al XVI-lea, in prezent fiind raspandita in aproape toate tarile. Medicina ayurvedica intrebuinteaza planta in bolile de rinichi si ficat, in reumatism si pentru imbunatatirea memoriei. In China, obligeana este utilizata pentru recuperarea pacientilor cu accidente vasculare cerebrale.

Stiinta moderna nu a reusit sa explice decat in mica masura exceptionalele efecte de vindecare, desi practica medicala a demonstrat ca obligeana poate fi considerata un adevarat tezaur de sanatate. Pe toate meridianele Globului, este folosita la tratarea celor mai diverse afectiuni maladive, fizice si psihice. Planta este cunoscuta si sub denumirea trestie mirositoare, speteaza, pestrita, calm, speribana, buciumasa, calamar, calin, calmena, colm, crin de apa, paporontec, papura rosie, spiribana, tartarachi.

Despre Obligeana

Obligeana (Acorus calamus) este o specie de plante erbacee, vivace, cu miros aromatic placut, originara din India. Aceasta face parte din genul Acorus, familia Acoraceae.  Radacina sa este sub forma de rizom articulat, carnos, spongios, tarator, puternic inradacinat. Este lunga de 50 – 150 cm si are o culoare galbuie. Rizomii (calamii rhizoma) se recolteaza toamna si se utilizeaza ca tonic in industria farmaceutica.

Tulpina plantei de obligeana este aeriana, inalta de 100 – 150 cm, rosiatica la baza. Are patru muchii si poarta o singura frunza, lunga de 20-80 cm. Frunzele sunt alterne, lungi, uniforme, cu varful ascutit, asezate pe 2 randuri. Florile sunt hermafrodite, de culoare galbena. Apar intr-o inflorescenta carnoasa, de forma cilindrica. 

In Romania, obligeana este raspandita in flora spontana din locuri mlastinoase si stufarisuri cu mare umiditate si creste bine pe marginea raurilor, a baltilor, a lacurilor si a apelor lin curgatoare, mai ales in zonele montane si submontane, pana la altitudinea de 1.000 de metri din Banat si mai putin din nordul Moldovei, Transilvania si Delta Dunarii.

Cum se cultiva Obligeana?

Obligeana creste in mod spontan in locuri mlastinoase, la marginea baltilor, a apelor curgatoare si a santurilor. Aceasta planta se cultiva insa si in scopuri terapeutice si ornamentale. Inmultirea plantelor se face pe cale vegetativa, prin despartire.

Locul in asolament – obligeana nu poate reveni pe acelasi teren mai devreme de 4-5 ani. Terenul care urmeaza a fi cultivat cu obligeana se fertilizeaza cu 20-30 tone gunoi de grajd la hectar, administrate toamna si incorporate prin aratura de baza. In lipsa acestuia se vor aplica ingrasaminte minerale (doze in substanta activa): azot = 40-50 kilograme la hectar; fosfor = 40-60 kilograme la hectar si potasiu = 40-50 kilograme la hectar.

Plantarea are loc toamna, in luna octombrie Inainte de plantare, rizomii se fragmenteaza in portiuni de 5-6 cm lungime, fiecare cu 2-3 muguri. Distantele de plantare sunt de 60 cm intre randuri si 30 cm pe rand, rizomii se planteaza orizontal, la o adancime de 6-8 cm. Primavara, dupa ce plantele rasar, pe solurile din preajma apelor stagnante sau curgatoare, cultura se inunda cu un strat de apa de 4-5 cm inaltime, avand grija ca apa sa nu acopere complet plantele, pentru a nu le asfixia. Plantele se mentin in apa tot timpul vegetatiei, cu mici intreruperi, cand trebuie sa se afaneze terenul si sa se efectueze lucrarile de plivire a buruienilor. Toamna, apa se evacueaza. In al doilea an de cultura, primavara devreme, terenul se afaneaza, apoi se inunda, la fel ca in anul precedent.

Cum se recolteaza rizomii de Obligeana?

In medicina naturista se folosesc rizomii carnosi, lungi de 50-80 cm si grosi de 1-3 cm. Rizomii se recolteaza cand sunt bine dezvoltati, la sfarsitul celui de-al doilea an de cultura, toamna, dupa evacuarea apei si zvantarea terenului sau primavara devreme (martie-aprilie). Imediat dupa recoltare rizomii se spala, se curata de radacini, li se indeparteaza partile aeriene, se scurteaza in fragmente de 10-15 cm, cei mai grosi se despica si se decojesc daca se solicita ca produsul sa fie cojit.
Rizomii stau cateva zile la zvantat, dupa care se usuca in incaperi bine aerisite, incalzite sau in uscatoare, la 30-35 grade Celsius.

Cum se pastreaza rizomii de Obligeana?

Dupa uscare, rizomii de obligeana se pastreaza in incaperi uscate, racoroase si aerisite. Se considera corespunzatoare pastrarea rizomilor uscati la temperaturi de 10-23 grade Celsius si in conditii de umiditate atmosferica de 60%. Depozitarea in incaperi cu temperaturi si umiditate atmosferica mai ridicate decat cele mentionate duce la scaderea concentratiei in principii active.

Dupa un an de pastrare, continutul in ulei volatil se micsoreaza cu circa 27%. Depozitarea pe o perioada mai lunga de 2-3-4 ani determina scaderea continutului in ulei volatil cu circa 40-57%.

Materialul uscat are un miros aromat de mandarine si gust amar-intepator. Pastrarea rizomilor uscati se face in saci de panza.

Ce substante nutritive contine Obligeana?

Obligeana contine glicozide amare (acorina), coline oleorezine, taninuri, mucilagii, derivati fenolici, saponine, azarona, acizi organici (patmitic, acoric, ascorbic), uleiuri eterice (1,5-3,5 %), mai mult la formele triploide si tetraploide, cu pinen, calamol, calamen, camfen, camfor, eugenol, cineol, cimen, mircen, sabinen, limonen, ocimen, aldehida azarilica, alcooli triterpenici, sesquiterpene, vitamine (C, B1), saruri minerale (Ca, K, S).

Rãdãcinile de obligeanã contin ulei volatil, reprezentat prin azaronã, pinen, eugenol, eucaliptol, precum si principii amare, sescviterpene (acid acoric, acaronã). Principiile active din rãdãcinã ii conferã plantei proprietãti carminative, tonice, antispastice, diuretice, reconfortante, tranchilizante, sedative. De asemenea, stimuleazã secretia glandelor salivare, secretia de suc gastric si intestinal si are efect neurotonic.

Cum se prepara Ceaiul de Obligeana?

Infuzie – 1 lingura de rizom uscat si macinat se adauga peste 200 ml de apa clocotita; se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se administreazã cate o lingurã de 3-4 ori pe zi.

Decoct – 1 lingura de rizom uscat si maruntit la 200 ml de apa rece; se fierbe pana da in clocot, se strecoara si se beau cate 3-4 linguri pe zi, inainte de mesele principale.

Macerat la rece – se foloseste 1 linguritã de rãdãcini si se tine la macerat timp de 3-4 ore la temperatura camerei. Se consumã inainte de mesele principale.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Obligeana?

Prin efectul fortifiant asupra tubului digestiv, obligeana intervine in vindecarea diferitelor afectiuni: gastrite hiperacide, acute si cronice, ulcere gastrice si duodenale, pancreatita, digestie dificila la un stomac lenes. Aceste boli se vindeca in cateva saptamani prin consumul a 100 ml macerat la rece cu 20-30 de minute inainte de fiecare masa. Acelasi macerat la rece, luat cate un pahar dimineata, pe stomacul gol, si seara, inainte de cina, are actiune asupra constipatiei atona si psihica, cu efect ce depaseste actiunile laxativelor clasice.

 Ceaiul de obligeana are efect sedativ, analgezic, antispastic gastro-intestinal, calmant psihic (datorita azaronei), febrifug, sudorific, diuretic, anticonvulsiv, antiaritmic, bactericid, insecticide, aromatizant.

Actiuni specifice: stimularea secretiilor gastro-intestinale (datorita acorinei), marirea poftei de mancare, gastrite hipoacide, ulcer gastric si duodenal, pancreatita, indigestii, enterocolite, colici abdominali, diaree, dizenterie, gaze cu balonari abdominale, greturi, vome, ulceratii intestinale, hemoragii, cancer intestinal (datorita uleiului eteric), hemoroizi; bronsite stari gripale, raceala, raguseala, cancer pulmonar; nevroze isterie, insomnie, neuroastenie, hipocondrie, epilepsie, stare depresiva, tulburari neuro-vegetative cu anxietate, imbunatatirea memoriei; guta (eliminarea acidului uric din sange), reumatism, hidropizie, nefrite; purificarea sangelui, circulatie periferica insuficienta; scorbut, calvitie, degeraturi, rani.

Pentru uz extern se foloseste tinctura pentru frectii locale in vederea deconectarii muschilor obositi si durerosi. De asemenea, bai locale cu decoct din 200 g rizomi uscati care se lasa la macerat in apa rece peste noapte; a doua zi se incalzeste pana la fierbere, se infuzeaza 5-10 minute in vas acoperit, se strecoara si se toarna in apa de baie cu efecte in degeraturi, reumatism si deficiente in circulatia sangelui la maini si picioare reci.

Contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Obligeana

Este recomandata evitarea interactiunii cu medicamente anticoagulante, inhibitorii monoaminooxidazei, barbiturice, sedative atunci cand se consuma ceai de obligeana. Aceasta bautura nu este recomandata femeilor gravide si femeilor care alapteaza. De asemenea, ceaiul de obligeana, baut in cantitati mari, provoaca stari de voma.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Obligeana?

Ceaiul de Obligeana se gaseste in supermarketuri, magazine naturiste, magazine specializate si de plante medicinale.

Sectiunea de comentarii