Ceai Verde

Ceaiul verde este un tip de ceai obtinut, spre deosebire de ceaiul negru, din frunzele nefermentate ale plantei Camelia sinensis. Acesta este foarte popular datorita beneficiilor imense pe care le aduce sanatatii organismului. Ceaiul verde se obtine din plantele proaspat culese si conservate rapid. Pentru evitarea procesului de oxidare, frunzele de ceai verde sunt expuse la caldura uscata sau aburi.

Acest tip de ceai este consumat de catre chinezi din cele mai vechi timpuri. De altfel, ceaiul verde a fost descoperit in China cu peste patru mii de ani in urma si a fost utilizat inca din acea vreme gratie capacitatilor sale naturale de vindecare. Ceaiul verde este cunoscut in special pentru proprietatile sale terapeutice si detoxifiante. Traditia consumului de sute de ani a ceaiului verde in Asia a servit ca punct de plecare in cercetarea acestei plante considerata ca fiind miraculoasa, inclusiv pentru slabit.

Despre Ceaiul Verde

Vreme indelungata, ceaiul verde a fost considerat in Asia mai mult o planta medicinala decat o bautura. Desi a fost asociat cu efectele benefice asupra organismului timp de mai multe secole, doar in ultimii ani i-au fost dovedite proprietatile curative. Majoritatea calitatilor exceptionale ale ceaiului verde se datoreaza polifenolilor, antioxidanti foarte puternici.

Ceaiul verde este obtinut din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Diferenta in producerea lui fata de producerea ceaiului negru consta in faptul ca procesul natural de fermentatie este oprit. Imediat dupa cules, frunzele sunt trecute prin abur sau torefiate. Apoi frunzele sunt uscate si rulate, astfel impiedicandu-se fermentarea. Ceaiul verde este cunoscut si sub denumirile de ceai nefermentat si ceai virgin.

In functie de metoda de procesare si de zona din care provine, ceaiul verde se comercializeaza sub diferite denumiri. Deoarece nu este fermentat, ceaiul verde contine cantitatea cea mai mare de polifenoli dintre varietatile de ceai ce se produc din Camellia sinensis si cantitatea cea mai mica de cofeina. De altfel, ceaiurile albe, verzi si negre se fac din aceeasi planta. Din frunzele culese se poate face orice tip de ceai, insa difera procesul de fabricatie, mai exact o simpla etapa de oxidare suplimentara.

Cum se cultiva Ceaiul Verde?

Deoarece provine printr-un proces de fabricatie dintr-o planta de ceai, este oarecum incorect sa spunem ca ceaiul verde se cultiva. Insa planta in sine, Camellia sinensis, se cultiva in plantatii. De regula, productia de ceai se realizeaza prin imbinarea muncii manuale cu automatizarea. Planta de ceai este o planta perena apartinand familiei Camellia originara din China, Tibet si nordul Indiei. Exista doua varietati principale de plante de ceai: cu frunza mica, cunoscuta ca si Camellia sinensis, se dezvolta bine in regiunile muntoase inalte si reci ale Chinei si Japoniei si Camellia assamica, creste cel mai bine in climatul tropical, umed, din Nord-estul Indiei si in provinciile Szechuan si Yunnan din China. Planta are frunze lucioase, verde inchis si flori mici, albe.

Ceaiul creste in principal intre tropicele Racului si Capricornului, necesitand cantitati ridicate de precipitatii si o temperatura ideala intre 10° si 30 °C. Se dezvolta de la nivelul marii pana la 2.400 metri altitudine. Plantele sunt asezate in randuri de aproximativ un metru departare. Tufisurile trebuiesc taiate la patru sau cinci ani pentru a intineri si pentru a le pastra la o inaltime convenabila pentru culegatori.

Un tufis poate produce ceai in jur de 50 – 70 ani, dar dupa 50 de ani recolta de ceai se reduce. In acest moment se considera ca vechile tufisuri pot fi inlocuite cu plante tinere crescute in pepiniere.

Cum se fabrica Ceaiul Verde?

Frunzele plantei de ceai Camellia sinensis sunt culese in functie de clima. Pentru a produce un kilogram de ceai neprocesat sunt necesare intre doua si trei mii de frunze de ceai si este o procedura ce necesita o indemanare deosebita.

Ceaiul verde se obtine din plantele proaspat culese si conservate rapid. Fata de alte tipuri de ceai, metoda de procesare a ceaiului verde este una speciala. Frunzele taiate sunt lasate la uscat timp de 10-12 ore. Pentru evitarea procesului de oxidare, frunzele sunt expuse la caldura uscata sau aburi, apoi sunt rulate si rupte in diferite forme, dupa care uscate din nou. Procesul de rulare deschide porii frunzelor si elibereaza sucurile interne, care ulterior in apa calda dau culoare si aroma ceaiului.

Cum se pastreaza Ceaiul Verde?

Depozitarea si pastrarea in conditii optime a ceaiului verde este esentiala pentru calitatea gustului sau si a efectelor benefice pe care le are asupra organismului. Acest tip de ceai este mai sensibil, asa ca ambalajele din hartie subtire sau foliile sunt contraindicate pentru a pastra in bune conditii ceaiul verde.

Este indicat sa fie pastrat intr-un spatiu ferit de caldura si razele directe ale soarelui, intr-un loc lipsit de umiditate, la o temperatura constanta si ferit de mirosuri pregnante. De asemenea, mai mult ceai depozitat intr-o cutie etansa inseamna mai putin oxigen care sa oxideze frunzele de ceai. Asadar, umpleti cutiile cu ceai pentru o depozitare optima. Dupa ce recipientul in care a fost cumparat ceaiul verde a fost deschis, se recomanda consumul intr-un interval de pana la 4 luni.

Ce substante nutritive contine Ceaiul Verde?

Ceaiul verde contine uleiuri esentiale, teina, cafeina, tanini, flavonoide, aminoacizi, teaflavina, tearubigina, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloidi (teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina, adenina). Activitatea ceaiului se datoreaza in primul rand continutului de teina, de tanini si de compusi polifenolici. Polifenolii si catechinele combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de tigara, gaze de esapament, ultraviolete iar alcaloizii exercita un efect de stimulare nervoasa. Flavonoidele, se pare, protejeaza impotriva stresului. Substantele aromatice dau o savoare deosebita ceaiului. Totodata, ceaiul verde contine si vitaminele A, B1, B2, C si E.

Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

Cum se prepara Ceaiul Verde?

Regula de aur in ceea ce priveste timpul de infuzare a ceaiului verde presupune ca acesta sa fie lasat la infuzat exact 2 minute. Exceptie fac ceaiurile verzi foarte proaspete, delicate, caz in care se recomanda infuzarea pentru 90 de secunde.

Pentru persoanele care nu pot consuma ceai verde seara din cauza continutului foarte mare de teina, care agita sistemul nervos si impiedica obtinerea unui somn linistit, timpul de infuzare este de un minut sau chiar si mult sub un minut, de exemplu 40 de secunde.

Pentru infuzie se recomanda 2 grame de frunze de ceai la o cana. Apa se se fierbe separat de frunze, iar temperatura indicata pentru ceai este de 85-90 grade. Preincalzirea este recomandata pentru ca ceaiul sa nu-si piarda din temperatura si din numeroasele proprietati prin contactul cu un vas rece. Astfel puteti sa incalzi vasul de ceai sau cestile prin clatirea lor cu apa fierbinte.

Se lasa frunzele in sita 10-15 secunde pentru primele infuzii si gradual mai mult (chiar si pana la 3-4 minute) daca va doriti o concentratie mai mare. Culoarea naturala obtinuta nu trebuie sa fie inchisa, ci deschisa, de un galben pal. In cazul in care gustul ceaiului este foarte amar, inseamna ca n-a fost infuzat corect.

Calitatea apei impreuna cu temperatura ei si cu timpul de infuzare sunt variabile si reprezinta factori importanti, care determina gustul, aroma olfactiva si efectele benefice ale oricarei infuzii cu ceai verde. 

Ca regula generala, se recomanda ca temperatura apei de infuzare sa fie cu atat mai mica cu cat creste calitatea tipului de ceai ales. De exemplu, in cazul unui ceai Gyokuro sau Sencha, ideala este o temperatura de infuzare de 55-60 de grade Celsius.

Care sunt beneficiile Ceaiului Verde?

Ceaiul verde contine foarte multi antioxidanti, avand proprietati antibacteriene insemnate si un gust proaspat indiscutabil. Insa acest tip de ceai prezinta multe alte beneficii de necontestat pentru sanatate. Si asta datorita faptului ca nu este doar o simpla bautura, ci este un adevarat cocktail de vitamine si minerale.

Un efect foarte important si mediatizat al ceaiului verde este scaderea nivelului de colesterol rau concomitent cu cresterea cantitatii de colesterol bun HDL. Consumul de ceai verde reduce si riscul de afectiuni cardiovasculare, inclusiv pe cel de hipertensiune arteriala. Numeroase studii au aratat ca ceaiul verde sau compusii activi continuti de acesta pot preveni si incetini aparitia, respectiv dezvoltarea celulelor tumorale in cazul urmatoarelor tipuri de cancer: de vezica, mamar, ovarian, pancreatic si de piele.  Frunzele de ceai verde contin epigallocatechin gallate (EGCG) care ajuta in lupta organismului cu celulele canceroase fara a influenta in mod negativ tesuturile invecinate.

Ceaiul verde poate ajuta si persoanele care sufera de diabet de tip 1. De asemenea, poate preveni afectiunile hepatice si reduce riscul de aparitie al accidentului vascular cerebral. Acesta este indicat si pentru mentinerea unei igiene orale adecvate deoarece contine fluor care are rolul de a preveni aparitia cariilor. Ceaiul verde contine inclusiv ingrediente care suprima formarea placii bacteriene si a bacteriilor care cauzeaza respiratia neplacuta.

 De peste patru mii de ani, chinezii folosesc ceaiul verde pentru tratarea durerilor de cap si chiar a depresiei. Totodata, la persoanele care consuma constant ceai verde s-a constatat o consolidare a sistemului imunitar. Ceaiul verde are proprietati antiimbatranire, vindeca astmul, scade tensiunea arteriala, este un paznic impotriva infectiilor, trateaza arsurile solare.

Contraindicatii si reactii adverse ale ceaiului verde

Cu toate ca nu exista efecte adverse majore, sunt cateva contraindicatii atunci cand este vorba de consumul de ceai verde. Acesta este o sursa importanta de oxalati, care pot produce pietre la rinichi. Cafeina este un alt compus ce se gaseste in ceaiul verde, cercetarile aratand ca aceasta, in cantitate mare, produce cresterea tensiuni arteriale si multe alte probleme. Ceaiul verde poate diminua efectele chimioterapiei si absorbtia fierului din legume si fructe. Astfel, consumul a mai mult de cinci cesti de ceai verde (nu cani) pe zi poate produce mai multe efecte daunatoare decat benefice. Acelasi lucru este valabil si pentru capsulele ce contin extract de ceai verde. Consumul recomandat este de 2-3 cesti pe zi.

Majoritatea efectelor adverse rezulta din continutul de cofeina: de obicei, o ceasca de ceai verde contine 30 de mg de cofeina. Asadar, nu trebuie baut in exces, sunt suficiente 3-4 cani pe zi.

Consumul a mai mult de 5 – 6 cesti de ceai verde pe zi poate conduce la batai neregulate ale inimii, insomnie, ameteli, diaree, varsaturi, dureri de cap, pierderea poftei de mancare. Baut in exces de catre persoanele care au probleme cu inima, ceaiul verde poate avea urmatoarele efecte secundare: anxietate, atacuri de panica, boli renale sau dureri de stomac.

Indiferent de starea de sanatate sau varsta, nu trebuie consumat ceai verde in exces. Sunt recomandate maximum 4 cani de ceai verde pe zi.

In mod special, ceaiul verde nu trebuie consumat de catre femeile insarcinate,  mamele care alapteaza, persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale oaselor (osteoporoza), afectiuni ale stomacului (ulcer), afectiuni renale sau afectiuni psihice (anxietate, etc), hepatita virala sau care sunt sub orice tratament medicamentos.

De asemenea, nu este recomandat consumul de consumul de ceai verde impreuna cu medicamente: adenozina, antibiotice, benzodiazepine, propanolol, metoprolol, anticoagulante, efedrina, litiu, contraceptivele orale, phenylpropanolamina.

Cum te ajuta Ceaiul Verde sa slabesti?

Dintre toate beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde, pierderea in greutate este cel mai cunoscut. De asemenea, ceaiul verde este folosit pentru detoxifierea organismului. Specialistii in nutritie mentioneaza ca polifenolii continuti de ceaiul verde produc caldura suplimentara in organism si ajuta la arderea caloriilor. Cercetatorii au confirmat in urma unor studii aprofundate ca oamenii care includ ceaiul verde in dieta lor au mai putine sanse sa aiba o greutate crescuta decat cei care nu folosesc ceaiul verde.

Compusii din ceaiul verde ajuta la reglarea metabolismului si suprima pofta de mancare. Acesta este principalul motiv pentru care ceaiul verde este considerat o componenta importanta a unei diete. 

O persoana care tine cura de slabire cu ceai verde poate pierde in greutate pana la trei kilograme pe saptamana, la un consum de 3 cani pe zi. Este recomandat insa, ca in cazul oricarei diete de slabit, sa faceti si miscare, pentru accelerarea arderilor.

Puteti folosi, in aceasta cura, atat pliculete de ceai, cat si ceai varsat. Efecte, dar mai putin vizibile, au si capsulele. Pentru ca o cura de slabire cu ceai verde sa aiba avantaje cat mai mari, este indicat sa beti infuzia fierbinte cand este foarte frig afara si invers. Beti ceaiul inainte de fiecare masa, deoarece inhiba pofta de mancare.

Cand se bea Ceaiul Verde?

Pentru a absorbi cat mai bine antioxidantii si alti compusi cu functii vindecatoare ai ceaiului verde, se recomanda sa se bea o cana de ceai de cateva ori pe zi. Felul in care preparam si bem ceaiul verde determina functia sa terapeutica.

Inainte de micul dejun. Ceaiul verde contine cofeina si poate inlocui cafeaua de dimineata, mai ales ca ceaiul actioneaza ca un stimul energic.  

Cu doua ore inainte de culcare. Daca ati inclus ceaiul verde in dieta ca sa accelerati procesul de pierdere in greutate, puteti bea o cana de ceai cu doua ore inainte de culcare.

Cu o ora si jumatate inainte de antrenamentul fizic. Nu este nicio problema daca beti o ceasca de ceai verde cu o ora si jumatate inainte de a incepe exercitiile fizice. Astfel, antioxidantii si mineralele din bautura va ofera mai multa rezistenta si energie pentru a rezista intreaga zi. 

Cu o ora inainte de mesele principale. Tanina si cafeina, compusi prezenti in ceaiul verde, afecteaza procesul de absorbtie a substantelor nutritive. Asadar, ceaiul trebuie consumat inainte de a manca.

Care sunt tipurile de Ceai Verde?

Ceaiuri chinezesti

  • Chun mee: Ceai verde chinezesc ce datoreaza numele formei in care vin prelucrate frunzele, in forma de spranceana. Este un ceai ce se poate bea in orice moment al zilei.
  • China plum blossom: Ceai foarte apreciat cu un retrogust dulce.
  • Gunpowder: Ceai verde chinezesc obtinut prin doua faze de uscare si rasucire a frunzelor in forma de bilute, ceea ce creeaza o asemanare cu praful de pusca mai granulos din vechime.
  • Jasmine jade pearls: Ceai verde chinezesc cu aroma de iasomie.
  • Lu’an Guapian: Ceai verde chinezesc obtinut prin rasucirea frunzelor in lungime in asa fel incat acestea devin asemanatoare cu semintele de pepene galben, de aici numele in chineza.
  • Pi lo chung: Ceai verde chinezesc destul de rar. Planta acestui ceai creste in vecinatatea pomilor fructiferi (piersici, caisi) iar frunzele absorb astfel parfumul acestora. Are un gust racoritor si dulce.
  • Lu mu dan flowery: Este produs in Hunan.
  • Lung ching: Ceai verde chinezesc provenit din provincia Zhejiang, cunoscut si sub numele de „fantana dragonului”.
  • Shui hsien: Provine din provincia chineza Fujian.
  • Taiping hokui: Provine din provincia chineza Anhui.
  • Tuocha yunnan: Provine din provincia chineza Yunnan.

Ceaiuri japoneze

  • Kukicha: Este un ceai lipsit de teina, cu un gust delicat.
  • Bancha: Acest tip de ceai contine foarte putina teina, de altfel bancha semnifica lejer, usor. Este un ceai deteinat natural, lipsit de orice fel de coloranti sau produsi chimici si provine din frunzele mai groase culese la a doua sau la a treia recolta. Infuzia este de un verde inchis.
  • Genmaicha: Ceai japonez obtinut prin amestecarea ceaiului bancha cu orez si boabe de porumb copt.
  • Gyokuro: Este varietatea de ceai cea mai apreciata in Japonia. In traducere inseamna „roua pretioasa”. Frunzele, ascutite, de o culoare verde-albastrie ca acele de pin, dau o infuzie de o culoare galben-verzuie.
  • Hojicha: Este vorba de frunze de ceai usor torefiate, ceea ce le amplifica aroma.
  • Matcha: Ceai folosit in ceremonia ceaiului, in Japonia. Matcha se obtine astfel: frunzele dupa ce au fost uscate, zdrobite cu pietre de moara devin o pudra verde, solubila in apa. Aceasta pudra de ceai este de culoarea verde deschis, cu reflexe pale. Pentru a-l prepara se pune 1 gram intr-o ceasca de apa la 60 de grade si se agita cu un betisor pana la aparitia unei spume verzi, translucide. Bautura obtinuta, destul de inchisa la culoare si in special tare in teina, este usor amara, avand o aroma proaspata care aminteste de vegetatia umeda de padure.
  • Sencha: Este cel mai cunoscut ceai japonez, reprezentand 80% din productia japoneza.
  • Tenko: Este un ceai-trufanda din prima recolta, supranumit si „parfum ceresc”.
  • Himalaya, Yogitea: Sunt ceaiuri verzi lipsite de teina.

Ce alte utilizari mai are Ceaiul Verde?

In afara de consumul intern, ceaiul verde poate fi utilizat si in alte scopuri,  multumita proprietatilor sale antioxidante si antibacteriene. Astfel, pudra din ceai verde se poate folosi pentru a colora hainele sau esarfele din matase. Materialul se infasoara in diverse moduri, apoi se scufunda in apa fiarta in care a fost introdusa o cantitate de pudra de ceai. Acest procedeu reprezinta o metoda ieftina, usoara si ecologica de vopsire a materialelor textile.

O alta proprietate miraculoasa a ceaiului verde este aceea de a combate anumite mirosuri din frigiger sau de pe suprafata tocatorului. Totodata, ceaiul verde poate fi intrebuintat in tratarea infectiilor pielii, ca si dezinfectant usor si pentru calmarea diverselor senzatii precum cea de mancarime sau usturime.

Sectiunea de comentarii