Ceai de Rozmarin

Rozmarinul este o planta aromatica, folosita de secole in tratarea afectiunlor grave. Este considerat un elixir al tineretii deoarece fortifica organismele anemice si actioneaza in combaterea proceselor de imbatranire. Pana in secolul XX, deoarece este un extraordinar antiseptic, a fost folosit pentru purificarea aerului in spitalele din Europa, prin arderea de crengute. In Antichitate, aceasta planta era folosita pentru conservarea carnii.

Proprietatile binefacatoare ale plantei sunt date de diferitele tipuri de antioxidanti pe care le contine. Planta este foarte de bogata in vitamine din complexul B, cantitati importante de vitamina A si vitamina C. Rozmarinul este utilizat din cele mai vechi timpuri ca planta medicinala si condimentara.

Despre Rozmarin

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) face parte din familia Lamiaceae sau Labiatae. Este o specie de plante lemnoase, perene, cu frunze mereu verzi, in forma de ace si cu flori albastre, albe sau rosii. Rozmarinul se foloseste in medicina, in bucatarie si in industria parfumurilor. Planta este originara din regiunile mediteraneene si Uruguay.

Prima utilizare in medicina dateaza din jurul anului 100 i.Hr. Din rozmarin se prepara un ulei „Oleum coctum”, eficient impotriva tetanusului si a paraliziei. In mod traditional, rozmarinul era utilizat pentru imbunatatirea memoriei, fiind un simbol al amintirilor si al prieteniei. Grecii antici ardeau rozmarinul pentru a alunga spiritele rele si bolile si dedicau planta zeitei Afrodita. In casele romanilor  se puneau coronite din ramuri si flori pentru sporul si binele casei. De asemenea, crengutele de rozmarin erau asezate sub perna pentru a alunga cosmarurile.

Se spune ca atunci cand Fecioara Maria a fugit in Egipt, si-ar fi pus mantia peste aceasta planta. De atunci, rozmarinul a fost binecuvantat cu flori albastre si darul de a ajuta intr-o serie de boli si de a apara oamenii ce-l au in gaadina si in casa de duhurile rele. Aceasta planta mai poarta denumirea de mirtin, rojmalin, rusmarin.

Cum se cultiva Rozmarinul?

Rozmarinul creste spontan ca subarbust vesnic verde. Tarile care produc cel mai mult rozmarin sunt Franta, Italia, Grecia, Rusia, unde este cultivat ca planta aromatica. Poate fi cultivat in gradina sau in ghivece, in interior. Datorita florilor sale de culoare albastra, alba sau roz, adesea poate fi confundat cu o planta ornamentala. Rozmarinul poate fi plantat primavara sau toamna, preferabil in sol bine afanat si bine drenat. Se adapteaza cu usurinta in majoritatea zonelor, mai putin in cele montane.

Planta este iubitoare de zone insorite, ferite de curenti puternici, ii place solul bine drenat, chiar si cel sarac sau calcaros. Se inmulteste cu precadere primavara, prin seminte, butasi sau prin marcotaj (lastari).

Rozmarinul este un arbust foarte usor de intretinut, trebuie curatat de buruieni daca acestea apar, iar in perioadele mai reci trebuie protejat de inghet. In primul an de la plantare trebuie udat regulat. Dupa aceasta perioada, acest arbust devine rezistent la seceta.

Cum se recolteaza Rozmarinul?

In principiu, recoltarea incepe dupa primul an de cultura, pentru a stimula ramificarea arbustului. Totodata, dupa cel putin un an frunzele sunt cu adevarat aromate si incarcate de uleiuri volatile. Se taie varfurile florale, cand plantele sunt in plina inflorire. Anual se fac doua recoltari.

Dupa al doilea an de cultura, se poate tunde inclusiv pentru a fi uscate ramurelele. Rozmarinul trebuie taiat primavara pentru a stimula cresterea de lastari. Trebuie indepartate crengile uscate. Rozmarinul are tendinta de a face tulpin, iar aceasta trebuie stimulata prin taieri ale lastarilor din baza.

Pentru folosinta, puteti insa sa recoltati ramurele atunci cand aveti nevoie, de-a lungul intregului an.

Cum se pastreaza Rozmarinul?

Rozmarinul se poate folosi proaspat sau uscat, mentinandu-si aroma puternica indiferent de starea sa. Daca doriti sa il uscati, faceti manunchiuri de crengi care se atarna cu varfurile in jos intr-o camera intunecata, bine aerisita si calda. Uscate, frunzele se desprind cu usurinta de pe tulpina. Poate fi uscat si pe hartie, insa ferit de razele soarelui si umezeala.

Proaspat, poate fi tinut cateva zile la frigider, ferit de umezeala. O alta modalitate de a pastra rozmarinul proaspat este scufundarea crengutelor intr-un recipient cu apa si inghetarea lor.

Pastrati planta aromatica uscata in recipiente inchise ermetic, precum borcanele sau pungi sigilate. Tineti-le intr-un loc racoros, departe de lumina, timp de maximum un an. Pentru ca aromele sa se pastreze cat mai mult timp, depozitati plantele intregi, nu macinate. Plantele care isi pierd intensitatea culorii si gustul sau cele care prind mucegai nu mai pot fi consumate. Aveti grija sa etichetati recipientul cu numele plantei si data la care a fost pusa la pastrare.

Ce substante nutritive contine Rozmarinul?

Rozmarinul are o aroma puternica de pin si un gust putin astringent, datorita uleiului volatil si substantelor active pe care le contine: tanin, rasini,, ulei volatil, reprezentat prin borneol, camfor, eucaliptol, flavonoizi, acid rozmarinic, substante amare, rozmaricin si substante ditriterpenice si triterpenice.

Diferite parti din planta, in special varfurile de flori, contin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic si numeroase uleiuri volatile esentiale. Aceste uleiuri sunt cunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice si antiseptice.
Planta este foarte de bogata in vitamine din complexul B, contine cantitati importante de vitamina A si vitamina C. Este una din ierburile cu continutul cel mai ridicat de folati. Acestia sunt importanti in sinteza ADN-ului, iar cand sunt administrati in perioada de preconceptie, pot ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti.

Cum se prepara Ceaiul de Rozmarin?

Infuzie –  se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta adaugata la 250 ml de apa sau dintr-o lingura de prunze proaspete la un litru de apa. Se mentine timp de 10-15 minute la infuzat, apoi se strecoara.  Se bea indulcit cu miere, cu suc de lamaie ori se administreaza 2 cani cu infuzie pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Apa pe care o folositi pentru infuzie nu trebuie sa fie clocotita, altfel multe dintre substantele active vor fi distruse. Aduceti apa la punctul de fierbere, apoi lasati-o la racorit 3-4 minute. Abia dupa aceea se poate turna peste frunzele de rozmarin. Dupa alte 5 minute, ceaiul este numai bun pentru a fi consumat.

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta adaugata la 250 ml de apa rece, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 2 cani cu macerat pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Rozmarin?

Dintr-o cana de ceai de rozmarin pregatita corect veti asimila vitamina A, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), vitamina B6, vitamina B12 si vitaminele C, D, E si K.

Rozmarinul are utilizari la tratarea unor boli precum astenie, tulburari de memorie, astma bronsica, colita, meteorism abdominal, hepatita acuta, ciroza hepatica, hipercolesterolemie, nevroza cardiaca, epilepsie, migrena. Ceaiul de rozmarin ajuta in tratarea balonarilor, iritatii ale stomacului, iritatii ale intestinelor. Prin functionarea optima a ficatului se asigura o buna digestie, evitand aparitia unor afectiuni hepatice (icter, ascita, dischinezie biliara, colecistite cronice, hepatite virale si insuficienta hepatica). Are efect in lipsa poftei de mancare prin stimularea apetitului. De asemenea, ajuta la normalizarea circulatiei periferice si cerebrale, reducerea surmenajului psihic si intelectual, reducerea starilor de ameteala, mentinerea concentratiei normale a colesterolului in sange, mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, eliminarea disconfortului care apare la nivelul aparatului osteo-articular.

Planta actioneaza benefic asupra sistemului nervos si a sistemului cardiovascular, are efecte remarcabile asupra memoriei, stabilizeaza emotiile. In sezonul rece, rozmarinul trateaza afectiunile respiratorii si  calmeaza tusea provocata de raceala sau de gripa.

Ceaiul de rozmarin  este recomandat in special anumitor categorii sociale: ziaristi, studenti, oameni de afaceri, persoane care depun eforturi intelectuale sustinute si care muncesc contracronometru. Pentru a avea un tonus robust, mai ales aceste categorii sociale, este bine sa consume, zilnic,  doua-trei cani cu infuzie de rozmarin.

Contraindicatii si reactii adverse pentru Ceaiul de Rozmarin

In doze mari, respectiv utilizarea a peste 15 grame pe zi, rozmarinul este toxic, producand crampe abdominale, greata, nefrite.

Nu se recomanda persoanelor care au alergie la rozmarin, femeilor insarcinate, copiilor mici, mamelor care alapteaza si bolnavilor de epilepsie.

Cum te ajuta Ceaiul de Rozmarin sa slabesti?

Ceaiul de rozmarin este un excelent detoxifiant. Consumat cu regularitate, timp de 7 zile, ceaiul de rozmarin contribuie la eliminarea substantelor nocive din organism si la accelerarea metabolismului. De asemenea, imbunatateste digestia si contribuie la descompunerea mai rapida a alimentelor.

Daca este consumat inainte de mesele principale, ceaiul de rozmarin ofera rapid o senzatie de satietate si impiedica absorbtia grasimilor rele in organism. In acest fel, veti reusi sa eliminati stratul adipos deja existent si veti preveni formarea altuia in loc.

Dieta cu ceai de rozmarin dureaza o saptamana. In cele 7 zile de cura cu ceai de rozmarin veti slabi 3 kilograme, corpul va fi tonifiat si se va reduce aspectul celulitei.

Pentru acest lucru trebuie sa besi in fiecare zi 3 cani de ceia de rozmarin, inainte de fiecare masa. Aceasta este varianta optima, insa daca nu reusiti sa respectati acest plan, consumati ceaiul de rozmarin dimineata, in locul cafelei, apoi intre mesele principale. Daca se adauga zeama de lamaie, actiunea de ardere a depozitelor adipoase va fi accelerata.

Cele mai bune rezultate ale ceaiului de rozmarin se observa atunci cand alimentatia este echilibrata si sanatoasa. Consumati in special legume, fructe, cereale integrale si alimente bogate in proteine.

In cazul in care suferiti de hipertensiune arteriala sau insomnii, este indicat sa evitati dieta cu ceai de rozmarin, intrucat poate amplifica afectiunile.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Rozmarin?

Daca nu aveti un ghiveci cu planta de rozmarin si nici o cultura extinsa in gradina, trebuie sa stiti ca acesta poate fi gasit foarte usor.

In varianta proaspta, planta poate fi gasita in supermarketuri sau magazine de plante aromatice. In varianta uscata, rozmarinul se poate achizitiona din magazinele naturiste, magazinele de condimente, chiar si supermarketuri.

Sectiunea de comentarii