Ceai de Papadie

cana-ceai-papadie

Papadia reprezinta o planta medicinala apreciata pentru proprietatile ei terapeutice: curata organismul, stimuleaza activitatea ficatului, vindeca diabetul. Radacinile de papadie sunt considerate un remediu natural in tratamentul unor variate afectiuni datorita actiunii acestora asupra organismului: depurativa, sudorifica, diuretica, stimulatorie, fiind utilizate si ca tratament cosmetic pentru un ten mai luminos.

Papadia ajuta si la vindecarea anemiei, acneei, celulitei, varicei, reumatismului, hemoroizilor, fermentatiilor intestinale, tulburarilor de metabolism, eczemelor, inflamatiei ganglionilor, gutei, litiazei biliare, litiazei renale.

Mai este numita si buha, cicoare, crestatea, laptuca, lilicea, mata, papalunga, pilug, turci, floarea-broastei, floarea-gainii, floarea-malaiului, floarea-sorului, floarea-turcului, flori-galbene, galbinele-grase, gusa-gainii, ouale-gainilor, papa-gainii, parasita-gainilor sau pui-de-gasca.

Despre Papadie

Papadia (Taraxacum officinale) este o planta erbacee din familia compozitelor, cu frunze lungi, crestate si cu flori galbene grupate in capitula. Papadia este gasita pretutindeni, unde se afla vegetatie, de la campie pana in zona subalpina, prin locuri necultivate si pe marginile drumurilor. Ea are anumite locuri in care creste ca de exemplu: nu creste in loc umbros ci in loc cu soare, ea creste in calea unui izvor subteran.

papadie

Papadia este o planta perena ierboasa, care creste pana la inaltimi de 10-30 cm. Frunzele adanc zimtate se desprind de la baza, iar singura floare galbena apare in aprilie si mai. Floarea este urmata de seminte, fiecare incununata de perisori moi, care sunt luate de curentii de aer, ajutand la raspandirea plantei.

In scop teraputic se recolteaza radacina si frunzele, care sunt uscate pentru a fi folosite la infuzii, extracte buvabile si capsule.

Cum se cultiva Papadia?

Papadia se gaseste peste tot asa ca nu sunt foarte multi cei care isi doresc sa o cultive. Insa, luata in cultura, papadia devine o planta cu frunze mari si carnoase mult mai gustoase, iar daca se inalbesc din ele se poate prepara o salata delicioasa.

Papadia se seamana pe straturi inaltate la 32 de cm distanta intre randuri, iar plantele se vor rari apoi la 10-12 cm distanta intre plante pe acelasi rand. Un strat are latimea de 140 de cm. Semintele se seamana la adancime mica, jumatate de centimetru. Perioada optima este primavara devreme, la sfarsitul lunii februarie. Pana in vara, cultura nu are nevoie decat de controlul buruienilor sau de irigare la nevoie.

In luna august, pentru a obtine inalbirea frunzelor, randurile de plante se acopera partial cu pamant. Acest lucru se poate realiza atat manual cat si mecanizat. Cultura dureaza 3-4 ani.

Cum se recolteaza Papadia?

Papadia se recolteaza prin taierea tufei la colet. Din portiunea de tulpina ramasa in pamant apar alti muguri care formeaza alte rozete.

Dupa recoltare, rozetele de frunze se pun in cosuri, apoi se curata de pamant prin spalare (cufundand cosul cu rozete intr-un bazin mare cu circuit continuu de apa). Dupa spalare, rozetele se preambaleaza in pungi de polietilena sau se pun in lazi pentru a se putea valorifica.

Cele mai bune frunze sunt cele tinere, care se recolteaza primavara, imediat cand apare planta, sau toamna tarziu, cand apar frunzele noi; sunt mai apreciate frunzele cele mai mici si tinere, pentru ca in scurt timp vor deveni amare, mai ales dupa ce papadia infloreste. Frunzele amare nu sunt nesanatoase, insa nu sunt pe placul oricui. Se aleg cele mai late frunze, care se taie exact sub mijlocul rozetei cu un cutit curat.

Florile de papadie se rup cu mana si se aleg numai cele foarte intens colorate, pentru ca acestea sunt cele mai proaspete si gustoase; recoltarea florilor se face tot primavara, imediat ce apar plantele. Sepalele se inlatura cu un cutit, pentru ca sunt amare.

Radacinile de papadie se recolteaza cu ajutorul unei lopeti sau cu mana. In general, recoltarea se face mai bine dupa perioadele ploioase, de pe terenuri fara pietre.

Uscarea se face la umbra, intinse in straturi subtiri, in incaperi in care temperatura este cuprinsa intre 15 si 30 de grade.

uscare-papadie

Cum se pastreaza Papadia?

Uscata, papadia se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. Materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.

Papadiile se pot pastra si proaspete, in pivnite, in nisip. Radacinile uscate absorb cu usurinta apa, de aceea se vor conserva intr-un loc uscat.

flori-uscate-papadie

Ce substante nutritive contine Papadia?

Radacina si frunzele de papadie sunt bogate in fructoza si insulina; contin principii active (lactone sesquiterpenice), acizi fenolici si steroli. Frunzele au in compozitie si flavonoide, saruri de potasiu si cumarine.

camp-de-papadie

Cum se prepara Ceaiul de Papadie?

ceai-papadie

Pentru uz terapeutic sunt folosite atat frunzele cat si radacinile de papadie. Daca doriti mai mult un diuretic folositi mai degraba frunzele, dar daca doriti sa tratati afectiunile hepatice folositi radacinile.

Infuzia din frunze de papadie: infuzati 4 pana la 10 g de frunze uscate in 150 ml de apa fierbinte timp de 5 -10 minute. Consumati ceaiul de 3 ori pe zi.

Decoctul din radacini de papadie: fiebeti 3 -5 g de radacina intr-o cana de apa timp de 5 – 10 minute. Consumati decoctul de 3 ori pe zi.

In cazul in care ceaiul se prepara cu radacina de papadie prajita, acesta are un gust si arata ca o cafea. Din acest motiv, este cunoscut ca si cafea de papadie in unele locuri.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Papadie?

Papadia este foarte cunoscuta si apreciata pentru efectele sale benefice asupra sanatatii ficatului si a bilei. Substantele active care se gasesc in papadie stimuleaza activitatea stomacului, a ficatului si a bilei, avand un efect diuretic care ajuta organismul sa elimine toxinele. De asemenea, papadia contine substante care protejeaza celulele hepatice si are un efect tonic asupra lui, a splinei si a bilei. 
Ceaiul de papadie actioneaza ca un tonic si ca un diuretic asupra organismului, are un puternic efect detoxifiant, curata sangele, ficatul si colonul de toxinele acumulate in timp, le regleaza activitatea si le stimuleaza.

Acest ceai este utilizat in caz de acnee, alergie, eczeme infectioase recidivante, eczeme de etiologie necunoscuta, psoriazis, constipatie, constipatie atona, colita de putrefactie, dispepsie, insuficieta secretie de saliva, gastrita hipoacida, reumatism, reumatism cronic, reumatism degenerativ, guta. Se recomanda ceai de papadie si pentru dischinezie biliara, hepatita, sechele post-hepatice, ciroza in faza initiala, intoxicatii diverse, toxiinfectii alimentare, diabet zaharat (reduce glicemia, creste diureza, protejeaza vasele de sange), tromboflebita, arteroscleroza, hemoroizi, imbunatatirea circulatiei sangelui, obezitate, afectiuni renale.

ceai-de-papadie

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Papadie

Nu ceaiul de papadie pentru a imbunatati secretia biliara fara recomandarea unui medic, pentru ca problema poate fi de fapt un blocaj sever al cailor biliare, afectiune pentru care papadia este contraindicata. In cazul unor calculi biliari sau a abstructiei canalelor biliare trebuie consultat un specialist inainte de a consuma remedii pe abaza de papadie.

Persoanele alergice la plantele din familia Asteraceae (ex. margarete, cicoare) pot fi sensibile la papadie. De notat, insa, ca alergia la polenul acestor plante nu antreneaza in mod automat si alergia la alte parti ale plante (frunze, radacini). Totusi poate sa apara o sensibilitate cutanata la contactul cu ceaiul de papadie.

sticla-ceai-papadie

In cazurile de ulcer si gastrita, papadia este bine sa fie folosita cu precautie deoarece poate cauza o supraproductie de acid gastric. Sucul care se gaseste in tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Cei care au probleme de retentie de apa trebuie sa consulte un medic inainte de a utiliza aceasta planta pentru a verifica nivelul de potasiu.

Cum te ajuta Ceaiul de Papadie sa slabesti?

Frunzele care contin vitaminele A, B, C, D si H, luteina, betacaroten, elemente care ajuta la pierderea in greutate. Papadia nu are miros, insa are gustul amar, din cauza taraxacinei, prezenta si in frunze. Radacinile de papadie, spalate si fierte in ceai au efect diuretic, eliminand constipatia.

Ceaiul din frunze de papadie este un foarte bun detoxifiant natural. Unul dintre motivele pentru care oamenii ajung pentru ceaiul de papadie este sa-i ajute sa-si detoxifice ficatul. Ceaiul este un diuretic puternic, care va ajuta organismul sa elimine toxinele mai rapid si sa-si imbunatateasca functia renala.

uscare-floripapadie

Mai mult, ceaiul de papadie creste si concentratia anumitor enzime detoxifiante din ficat. Cercetarile timpurii privind amestecul complex de compusi organici din ceaiul de papadie au aratat ca pot avea anumite efecte anti-obezitate. Acest lucru are loc prin suprimarea diferitelor enzime metabolizatoare ale grasimilor, impiedicandu-le sa ia aceasta grasime in organism. In plus, efectele diuretice ale acestui ceai ajuta, de asemenea, la eliminarea apei si a balonarii.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Papadie?

Ceaiul de papadie poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri.

papadie-uscata
flori-de-papadie

Sectiunea de comentarii