Ceai de Paducel

ceasca-ceai-de-paducel

Paducelul este un arbust spinos ce creste spontan la marginea drumurilor si este folosit asedeori la construirea gardurilor vii din intreaga Europa. Poate atinge inaltimea de 10 m, iar in trecut din crengute inflorite de paducel se impleteau cununi ornamentale la nunti pentru a aduce fericire si rodnicie mirilor sau erau asezate la leaganul pruncilor pentru a-i feri de spiritele rele.

In Evul Mediu, chimistul Paracelsus introducea florile si frunzele de paducel in celebrele elixiruri de tinerete si de viata lunga. In toate tarile Europei si ulterior in intrega lume, paducelul a devenit cunoscut ca planta vietii sau a tineretii vesnice, avand aceleasi virtuti ca si Ginsengul la asiatici.

Specialistii francezi numesc preparatele din paducel „laptele batranilor“, ca o aluzie la florile albe ale plantei si la proprietatile tamaduitoare exceptionale constatate la persoanele varstnice, cu inima subrezita. De aceea, batranii francezi beau zilnic cel putin un ceai de paducel, convinsi ca le prelungeste viata cu minimum 10 ani.

In Romania s-a pastrat o veche traditie, transmisa inca de la daco-romani, care omagiaza proprietatile miraculoase ale paducelului. Se spune ca la sarbatorile primaverii din timpul infloririi plantelor de mai, tinerii care au primit martisoare la 1 Martie cautau un paducel mai inalt, de ramurile caruia agatau martisorul cel mai drag „pentru ca in tot anul sa fie frumosi ca florile, norocosi, feriti de boli si de deochi“. Efectul ocrotitor se va pastra pana in primavara urmatoare, prin firul bicolor al martisorului care ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.

Despre Paducel

Paducelul (Crataegus monogyna) este un arbust din familia Rosaceae, are florile albe si fructele rosii ce au un miros caracteristic si un gust amarui. Din ele se obtin extracte care sunt folosite in primul rand, la ameliorarea tulburarilor legate de problemele cardiace cu substrat nervos. Paducelul este raspandit in Europa Centrala, dar poate fi intalnit si in Asia de Sud-Vest pana in Afganistan. El creste pe solurile calcaroase sub forma de tufisuri la liziera padurilor.

In scop medicinal se folosesc florile, frunzele, ramurile si fructele de paducel. Atat fructele, cat si florile sunt folosite la prepararea de infuzii, capsule si tincturi. Medicina traditionala de la noi foloseste preparatele din paducel la peste 50 de afectiuni maladive, in principal la cele cardiace si nervoase.

fructe-frunze-paducel

Izvoarele de sanatate isi au originea in primele zile ale lunii mai cand paducelul se incarca cu mantia alba a florilor transformandu-se din cenusareasa dealurilor intr-o zana frumoasa, invesmantata intr-un voal alb si parfumat. Cateva zile, vazduhul se umple cu albul milioanelor de petale purtate de adierea vantului de primavara.

Cum se cultiva Paducelul?

Paducelul creste in toata tara, mai mult in sudul si estul tarii, din zona de campie pana in ariile submontane, raspandita in liziere, cranguri, tufarisuri, poieni, margini de padure si pe versantii insoriti, urcand pana la altitudinea de 1.400 metri.

Chiar daca il gasim aproape peste tot in flora spontana, paducelul poate fi si cultivat in gradina sau in ghiveci. Este o planta nepretentioasa care se adapteaza la conditii diferite. Zonele preferate sunt cele uscate si insorite, cu lumina indirecta, eventual la adapostul unor copaci mai mari. Planta poate creste, insa, si in zonele de semiumbra. Este recomandat sa fie crescuta intr-un sol calcaros si fertil, bine drenat, intr-un loc ferit de vant puternic. Este bine ca arbustul sa aiba un loc al lui, nefiind inghesuit intre alti copaci.

Pentru cultivare, se pun seminte in gradina incepand cu martie, pana in luna mai. Pentru propagare, se folosesc butasi ai lastarilor terminali. Arbustul infloreste in mai si iunie. Florile, fructele si frunzele de paducel sunt folosite in scop fitoterapeutic. Fructele si florile au o aroma specifica. Gustul acestora este usor amarui.

In timpul verii, in perioada secetoasa, arbustul are nevoie de multa apa. In general, paducelul este o planta rezistenta atat la calduri mari, cat si la temperaturi joase.

fructe-paducel

Cum se recolteaza Paducelul?

Florile de paducel se culeg de obicei in luna mai, frunzele se recolteaza din iulie, iar fructele, in septembrie si octombrie.

Culesul fructelor se face la sfarsitul lui septembrie – inceputul lui octombrie, inainte de a da prima bruma. Fructele ajunse la maturitate, cu o coloratie rosie intensa (nu rozii sau de un rosu inchis), se culeg de pe crengi si se pun apoi in saculeti de panza sau de hartie. Se usuca in locuri umbrite, ferite de umezeala, in strat foarte subtire (pe cat posibil fructele nu trebuie sa se atinga intre ele).

Procesul de uscare este destul de indelungat (1-3 saptamani) si se incheie atunci cand pulpa fructelor de paducel este total deshidratata si usor casanta, rupandu-se cand le desfacem cu un cutit. Dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, aproximativ 300 de grame de fructe de paducel deshidratate.

 In zonele joase de campie, fructele ajung la maturitate in primele zile ale lui septembrie, in ariile submontane fructele de paducel se coc mai tarziu, inainte de caderea primelor brume.

fructe-de-paducel

Cum se pastreaza Paducelul?

Dupa uscare, florile, frunzele si fructele de paducel se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. Se depoziteaza in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic.

fructe-uscate-paducel

Ce substante active contine Paducelul?

Florile si frunzele de paducel contin acid crategic, acid ursolic si oleanolic, derivati de natura flavonoidica (hiperozidul, leucoantocianidina, heptaoxiflavonbiozid cu actiune cardiotonica, acid cafeic, sorbitol, vitamina C, etc), amine, ulei volatile, taninuri, pectin, saruri minerale.

Fructele de paducel contin taninuri, vitaminele B si C, antociani, flavonoizi, acid tartric, citric, ursolic, nicotinic, sorbitol, colina, glucoza, fructoza, pectin, ceara, ulei gras, substante minerale.

paducel-fructe

Cum se prepara Ceaiul de Paducel?

ceai-natural-paducel

Infuzia de paducel (flori, frunze, fructe) se prepara din 1 lingurita planta uscata la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit timp de 10-15 minute, se strecoara si se beau 2-3 ceaiuri neindulcite pe zi, fractionate in mai multe reprize, inainte de mesele principale, in cure de 2-4 luni.

Ceaiul de paducel are un miros neplacut si un gust fad, dar se poate aromatiza cu lamaie sau alte extracte.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Paducel?

Paducelul este o planta medicinala care contine concentratii crescute de antioxidanti, acizi grasi esentiali, vitamine si minerale cu rol esential pentru sanatate. Consumat regulat, ceaiul din frunze si flori de paducel se dovedeste a fi un remediu naturist puternic in special in tratarea si prevenirea bolilor cardiace. Ceaiul de paducel este recomandat in general pentru persoanele care sufera de diverse afectiuni ale inimii, datorita substantelor active care au rolul de a stimula si imbunatati circulatia sangelui, de a dilata vasele de sange si a combate inflamatiile si spasmele musculaturii locale.

Aceasta bautura poate reprezenta o solutie pentru ajutarea organismului uman in momentul in care este dorita eliminarea pietrelor de la rinichi si a pietrelor la vezica biliara. De asemenea, acest tip de ceai este vazut drept o solutie si in tratarea bolilor degenerative ale inimii si scleroza coronariana la persoanele in varsta. O cana pe zi e numai buna pentru cei trecuti de prima tinerete si care au un organism predispus bolilor degenerative ale inimii. Si pentru reumatism degenerativ, dureri articulare, se administreaza tot ceai de paducel, cate un litru pe zi, in cure de 3-4 saptamani.

Ceaiul combinat din flori si frunze de paducel intareste organismul si il fereste de boli infectioase grave. Alaturi de o dieta echilibrata si de miscare fizica, paducelul devine un puternic intaritor al sistemului imunitar, in special in sezoanele reci ale anului. Consumul unei cani de ceai din fructe si flori de paducel inainte de fiecare masa ajuta digestia, detoxifiaza organismul, combate retentia de apa si, in final, previne celulita, ingrasarea si riscul de obezitate.

Paducelul contine substante active cu efect calmant asupra sistemului nervos central, devenind astfel un sedativ natural eficient impotriva anxietatii. Printre simptomele stresului sau ale nervozitatii asupra organismului se numara si cresterea tensiunii arteriale sau palpitatiile, manifestari care pot fi combatute cu succes cu ceai de paducel. Se beau trei cani pe zi, de regula, pe stomacul gol, cu 15 minute inaintea meselor principale.

ceasca-ceai-de-paducel

Afectiunile aparute la nivelul sistemului venos – hemoroizi, varice, flebite, tromboza – pot fi tinute in frau cu o cura de ceai de paducel, urmata la indicatia medicului. La persoane cu varice pronuntate la picioare este indicat sa se bea zilnic un litru infuzie din flori de paducel, in care s-a macerat, timp de minim o ora, coaja de la o lamaie, intr-o cura de 5 luni.

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Paducel

Cura cu paducel se face doar pe perioade scurte de timp pana la normalizarea valorilor tensionale sau a functiei cardiace (maximum 3 luni). Nu se administreaza femeilor gravide deoarece produce relaxarea uterului. Dozele mari pot provoca ameteli asa ca este recomandat sa evitati sofatul dupa ingerarea plantei.

O doza prea mare de paducel poate scadea tensiunea arteriala si poate cauza hipotensiune si pot aparea simptome ca ameteala si lesin, batai neregulate ale inimii.

Paducelul este contraindicat atunci cand se administreaza orice tip de medicamente. Este bine sa va consultati cu medicul inainte de a bea ceai de paducel daca luati medicamente pentru orice afectiune. Paducelul are proprietatea de a subtia sangele, asa ca daca luati medicamente anticoagulante sau antiplachetare adresati-va medicului inainte de a incepe sa beti ceai de paducel.

paducel-ceai

Cum te ajuta Ceaiul de Paducel sa slabesti?

Ceaiul de paducel este de ajutor atunci cand urmati o dieta deoarece paducelul contine compusi activi cu proprietati antioxidante. De asemenea, acest ceai este usor sedativ, linisteste, calmeaza si da o stare de bine. Astfel, ceaiul de paducel este indicat in curele de slabire datorita proprietatilor sale care ajuta la detoxifierea organismului.

tinctura-paducel

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Paducel?

Ceaiul de paducel poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri.

ceai-paducel
crestere-paducel

Sectiunea de comentarii