Ceai de Macese

ceai-de-macese

Raspandit prin campii, pe dealuri si la munte, macesul este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de la noi. Creste inalt, de 1-3 m, acoperit cu ghimpi, cu tulpini alungite, grupate in tufa. Trandafirul salbatic are flori roz sau albe, mari, care cresc fie solitare, fie grupate cate doua sau trei.

Despre macese se stie ca au de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele si de 200 de ori mai multa decat merele. Pe langa vitamina C, macesele sunt surse excelente de vitamina A, B1, B2, B3, K. Astfel, datorita substantelor continute, ceaiul este eficient in tratarea racelii, tusei si gripei. Macesul este foarte apreciat in medicina naturista, in special datorita complexului de vitamine pe care il contine, vitamina A, B1, B2, C, K, P, E, fiind considerat un rezervor de vitamine pentru organismul uman.

Despre Maces

Macesul (Rosa canina) este o specie de planta nativa in Europa, nord-vestul Africii si in vestul Asiei. Este un arbust cu frunze cazatoare, cu o inaltime care variaza intre 1 si 5 metri. Tulpina este acoperita de tepi mici, ascutiti, sub forma de carlig. Frunzele sunt penate, cu 5-7 frunzulite. Florile sunt de obicei roz pal, dar exista si plante cu flori albe sau roz inchis. Au un diametru de 4–6 cm si sunt formate din cinci petale. Fructul, numit maceasa, are o forma elipsoida si este rosu sau portocaliu inchis.

macese

Cum se cultiva Macesul?

Inmultirea macesului se poate face prin seminte, prin ramuri inradacinate obtinute prin despartirea tufelor existente in flora spontana sau in cultura si prin marcotaj. Pentru obtinerea unei seminte apte de reproducere, se vor recolta fructele de maces numai in stadiul de galben-portocaliu, deci la inceput de maturizare.

Macesul creste pe orice tip de sol, exceptand turbariile si terenurile mlastinoase si are aproape aceeasi prezenta distinsa ca ruda sa nobila, trandafirul. 

Macesul, fiind un arbust, ramane pe acelasi loc 18-25 ani si de aceea cultura nu se poate incadra intr-un asolament. Lucrarile de baza ale solului au ca scop principal afanarea acestuia in profunzime si distrugerea buruienilor, precum si fertilizarea terenului.

Pregatirea terenului pentru infiintarea culturii de maces se face diferit decat pentru celelalte plante medicinale sau aromatice, dar asemanatoare pregatirii terenului pentru infiintarea unei livezi sau unei vii. Pentru plantarile de toamna care asigura prinderea sigura a arbustului, pregatirea terenului incepe primavara, imediat dupa terminarea insamantarilor curente. Lucrarile de intretinere se reduc la mentinerea terenului afanat si curat de buruieni. 

Cum se recolteaza Macesele?

Macesele se culeg din luna iunie pana in luna septembrie, apoi se usuca si se zdrobesc sau se macina pulbere.

Recoltarea poate incepe cind macesele capata culoarea caramizie spre rosie, fara pete verzi si fara a fi moi. Recoltarea se face cu mana. Se culeg numai fructe sanatoase, neranite si neatacate de boli sau daunatori. Ele se aduna in cosuri si se transporta apoi in saci.

In scop medicinal, macesele trebuie recoltate cand sunt in parga, nu toamna, dupa caderea brumei, cand sunt complet coapte si devin moi. Continutul maxim de vitamina C il au in parga, cu pulpa inca tare.

Cum se pastreaza Macesele?

Dupa recoltare, macesele se prelucreaza imediat, pentru a nu se degrada substantele active. Prelucrarea se face in vase de lemn, de plastic sau de ceramica smaltuita, pentru a impiedica degradarea vitaminei C, pe care metalele o descompun.

Fructele recoltate se aseaza in cosuri sau ladite in cantitati de 8-10 kg si se transporta in aceeasi zi la locul de uscare sau la locul de centralizare in vederea folosirii lor in stare proaspata. Expunerea fructelor la soare nu este permisa, cu exceptia celor destinate ca material de inmultire, deoarece se incing foarte usor si fermenteaza, fapt ce reduce continutul in vitamina C.

Fructele de maces se usuca in locuri umbrite, ferite de umezeala, in strat foarte subtire sau artificial deoarece necesita temperaturi mari pentru inactivarea ascorbinazei care contribuie la oxidarea vitaminei C. Procesul de uscare este destul de indelungat, 1-3 saptamani. Dintr-un kilogram de fructe proaspat culese rezulta, dupa uscare, aproximativ 400 de grame de macese deshidratate.

Macesele uscate se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta.

macese-fructe-uscate

Ce substante nutritive contin Macesele?

Principalul element valoros al maceselor este acidul ascorbic, adica vitamina C. Macesele mai contin – dupa cum tradeaza si culoarea lor rosie – cantitati importante de carotenoizi, precursori ai vitaminei A. Lista vitaminelor continute in macese continua cu vitaminele B1, B2, PP si K. Paleta de ingrediente bioactive din macese este completata de substante glucidice, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide, glicozide ale beta-sitosterolului si altele.

ceai-macese-flori-fructe

Cum se prepara Ceaiul de Macese?

Daca doriti sa va preparati un ceai de macese bun, cu efecte pe termen scurt, trebuie sa stiti ca este bine sa lasati mai intai sa fiarba apa si apoi sa adaugati fructele uscate si zdrobite. Se conserva mult mai bine vitamina C.  

Infuzie – Puneti 2-2,5 g de fructe la o cana de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 3-4 cani pe zi.

Decoct –  Puneti 30-50 g de fructe macinate la 1 I de apa clocotita. Lasati sa infuzeze 15 minute si strecurati. Beti decoctul regulat, mai ales la micul dejun.

Ceai de macese crude – Puneti doua linguri de macese proaspete taiate la o cana cu apa calduta – se lasa timp de 6 ore, se strecoara si se consuma.

Nu este indicata fierberea fructelor pentru a nu se pierde proprietatile lor importante pentru sanatate.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Macese?

Ceaiul de macese este o bautura foarte potrivita pentru anotimpul rece pentru ca imbogateste starea de sanatate a organismului pe cale naturala. In plus, multitudinea de vitamine pe care le contine contribuie la intarirea sistemului imunitar. Ceaiul de macese este unul din cele mai cunoscute remedii populare. El este folosit de secole pentru cresterea imunitatii organismului si in general pentru a mentine starea generala de sanatate.

Nu se poate trece cu vederea faptul ca este recomandat pentru tratarea si prevenirea artritei, aterosclerozei, dar si a bolilor de rinichi. In acest caz se beau doua cani de ceai de macese pe zi. Are efect diuretic si grabeste eliminarea nisipului dar si a pietrelor de la rinichi.

Ceaiul de macese functioneaza ca un calmant in caz de insomnii, migrene, astenii nervoase si oboseala fizica cronica. Pe langa efectele diuretice, ceaiului de macese ii mai sunt atribuite si alte insusiri care duc la ameliorarea si vindecarea unor boli extrem de grave. Astfel, avand un continut ridicat in vitamina P, preparatele din macese reusesc sa mentina buna functionare a vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui, protejand inima. Bolile de inima pot fi prevenite cu ceai de macese. Este recomandat si in afectiunile ficatului, deoarece are proprietatea de a mari secretia de bila. Intareste organismul, fiind un bun vitaminizant.

macese-ceai

Consumul de ceai de macese este recomandat si copiilor. El le creste pofta de mancare si ii ajuta pe cei mici in perioada de crestere. Pentru ca sprijina imunitatea, el tine departe de cei mici virusurile, protejandu-i impotriva racelii si fiind un remediu excelent pentru tuse, mai ales daca este consumat cu miere de albine, dar este eficient si pentru scaderea febrei. El poate fi consumat inclusiv de copii mici, ajutand la absorbtia fierului in organism.

Pediatrii nu recomanda ceai de macese la bebelusi, insa dupa varsta de trei ani el este sigur pentru consum. 

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Macese

Preparatele pe baza de macese nu sunt recomandate in sarcina si alaptare. Ceaiul de macese nu are reactii adverse si poate fi consumat pe perioade lungi de timp.
In schimb semintele, mai ales perisorii prezenti pe acestea irita puternic aparatul digestiv si aparatul respirator si nu este recomandata ingerarea lor. Persoanele alergice pot avea reactii alergice severe si chiar crize de astm bronsic, de aceea se recomanda evitarea contactului cu acestia, in cazul bolnavilor alergici.

macese-flori-ceai-fructe

Cum te ajuta Ceaiul de Macese sa slabesti?

Ceaiul de macese este cunoscut pentru proprietati laxative si diuretice, care pot ajuta organismul sa elimine toxinele si sarurile nedorite intr-un mod eficient. Daca va confruntati cu constipatie, metabolism scazut sau cu un sistem imunitar slabit, poate fi o idee buna sa spalati toxinele si sa reduceti incarcatura rinichilor si a ficatului. Acest ceai va poate ajuta facind digestia mai rapida si urinarea mai frecventa.

Substantele bioactive din compozitia maceselor sunt eficiente in cura de slabire prin inhibarea procesului de depunere a tesutului adipos, facilitarea arderilor si eliminarea toxinelor nocive pentru organism – toxine care incetinesc metabolismul si arderea calorica.

flori-de-macese

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Macese?

Ceaiul de macese poate fi achizitionat de la plafar, din farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. In perioada se recoltare, macesele se gasesc si in piete.

Macese-uscate

Sectiunea de comentarii