Ceai de Dud

Cu toate ca un arbore ca dudul pare ca nu aduce nimic in afara fructelor sale foarte gustoase, trebuie sa stiti ca acesta este recunoscut pentru efectele benefice ale frunzelor sale, foarte utilizate in medicina naturista. Aceste organe vegetale au numeroase proprietati benefice pentru organism. Infuzia preparata din aceste frunze poate fi un tratament adjuvant pentru boli precum diabetul zaharat, gastrita sau bolile de ficat.

Cele mai raspandite specii sunt dudul alb si dudul negru. In literatura de specialitate, acestea sunt cunoscute sub denumirea de Morus alba si Morus nigra. Popular, dudul mai poarta si denumirea de agud, cirici, fragar, mura.

Despre Dud

Dudul (Morus) sau agud, este un pom originar din Asia, aclimatizat in tara si cultivat in scop tehnic, frunzele fiind folosite pentru hranirea viermilor de matase, dar si in scop alimentar, pentru fructe. Dudul reprezinta un gen de 10–16 specii de foioase care cresc in regiunile temperate sau subtropicale din Asia, Africa, Europa si America de Nord, majoritatea speciilor fiind originare din Asia. Din multele specii de dud, cele mai raspandite sunt dudul alb, originar din Japonia si China si dudul negru, originar din Persia.

In scop medicinal se folosesc frunzele, atat de la dudul alb, cat si de la cel negru. Pentru ceai, se recolteaza frunzele tinere, fara codita.

Dudul poate ajunge la o inaltime de 15 m, cu tulpina dreapta, gri, ramificata de la inaltime mica, cu coroana rara. Frunzele de dud sunt subtiri, foarte diferite ca forma (ovate sau eliptice, acute sau scurt acuminate), cu baza rotunda si cu marginea neregulat serata. Acestea divizate in 3-5 lobi inegali sau nedivizate, glabre, netede, putin lucioase pe fata si scurt pubescente la nivelul nervurilor, pe dos.

In Europa, dudul a fost introdus in secolul al XII-lea. In Romania, el creste in stare salbatica in zonele de campie si pe dealuri joase.

Cum se cultiva Dudul?

Dudul este cultivat de sute de ani pentru frunza sa suculenta si bogata in substante nutritive, precum si pentru fructele sale extrem de gustoase. Frunzele acestui pom reprezinta unica hrana pentru cresterea viermilor de matase din specia Bombyx mori.

Cu toate ca pomul creste in stare salbatica in zonele de campie si pe dealuri joase, acesta poate fi si plantat. Duzii se pot planta toamna sau primavara. Perioada cea mai buna pentru plantare este toamna, incepand din luna octombrie (dupa caderea frunzelor) si terminand cu 15-20 zile, inainte de venirea gerurilor. Numai in anii cu toamna secetoasa si in regiunile cu ierni aspre, fara zapada, este mai bine ca plantarea sa se faca in primavara, cu conditia ca aceasta sa se execute cat mai devreme si in teren desfundat sau gropi facute din toamna.

Atunci cand intreaga suprafata a fost desfundata la 60-70 cm, sapatul gropilor se poate face odata cu plantarea duzilor. Cand terenul a fost desfundat la adancimi mici de 40-50 cm, dimensiunile gropilor vor fi de 60-80 cm. Daca terenul nu a fost desfundat, gropile se fac cu doua-trei luni inainte de plantare, iar dimensiunile lor vor fi de 80 cm – 1 m. Cu cat terenul este mai greu (argilos), cu atat este nevoie de gropi mai mari.

In primaverile secetoase, pentru a asigura un procent ridicat de prindere, udatul se repeta de mai multe ori. In cazul plantarii de toamna, duzii nu se mai uda, insa musuroaiele se fac ceva mai mari pentru a-i proteja de ger.

Cum se recolteaza frunzele de Dud?

Dudul este binecunoscut pentru efectele benefice ale organelor sale vegetale. Frunzele tinere, fara codita, se recolteaza in lunile mai-august. Acestea se usuca in poduri bine aerisite, in locuri intunecate sau umbrite, racoroase. Frunzele de dud nu se usuca sub razele directe ale soarelui sau in incaperi cu temperaturi foarte ridicate.  

Cum se pastreaza Ceaiul de Dud?

Frunzele de dud uscate se pstreaza in recipiente inchise ermetic, precum borcanele, pungi sigilate, pungi de hartie. Tineti-le intr-un loc racoros, departe de lumina, timp de maximum un an. Pentru ca aromele sa se pastreze cat mai mult timp, depozitati plantele intregi, nu macinate. Plantele care isi pierd intensitatea culorii si gustul sau cele care prind mucegai nu mai pot fi consumate. Aveti grija sa etichetati recipientul cu numele plantei si data la care a fost pusa la pastrare.

Ce substante nutritive contine Ceaiul de Dud?

Frunzele de dud contin: glucide, lipide (6,8 – 7,4 %), proteine (14 – 28 %), tanin, vitamine (acid ascorbic, acid folic), baze azotate (adenina), compusi volatili (butilamina, acid propionic, acid izobutiric, aldehide, cetone), pigmenti (clorofila, beta-caroten), glicozizi flavonici (astragalin, rutin), steroli (beta-sitosterol, campesterol), cumarine (scopolin), alcaloizi (trigonellin), acid malic, acid citric, substante minerale (8- 20 %).

Datorita acestui continut bogat in principii bioactive, ceaiul de dud are actiune astringent-antiseptica, usor hipoglicemianta, remineralizanta si usor diuretica. Studii recente au revelat prezenta unei substante,1 – Deoxynojirimycina, inhibitoare a enzimei glicozidaza I cu rol in procesarea in organism a oligozaharidelor, fiind responsabila astfel de efectul hipoglicemiant al frunzei.

Cum se prepara Ceaiul de Dud?

Infuzie – se prepara dintr-o lingura de frunze de dud alb sau negru si 250 de ml de apa clocotita. Infuzia este astringenta, tonifianta si alcalinizanta. Se pot consuma 2-3 cani pe zi, la un interval de 15 minute dupa mesele principale. Pentru un gust mai placut, ceaiul poate fi indulcit cu miere.

Macerat la rece – extractul sau tinctura din frunze de dud se obtine prin macerarea a 100 g frunze proaspat culese. Acestea se pun la macerat timp de 21 de zile in 100 ml de alcool alimentar. Se strecoara si se utilizeaza prin administrarea a cate 30 de picaturi, diluate in apa, inaintea meselor principale in cazurile interne, diabet, etc.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Dud?

Frunzele de dud se folosesc ca tratament adjuvant al unor forme de diabet, precum si al gastritelor si diareei. Au calitati laxative, antiscorbutice, depurative si tonice, fiind indicate in astenii, constipatie si afectiuni pulmonare.

Ceaiul din frunze de dud tine glicemia sub control, scade colesterolul rau din organism, tine raceala la distanta si are proprietati antiimbatranire, la fel ca si ginsengul. De asemenea, este indicat in gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal, boli de ficat, enterite acute, afectiuni pulmonare, tuse, angina, nevroze, insomnii, distrofii ale miocardului, hipertensiune arteriala, tulburari metabolice, obezitate, variola, rujeola, afectiuni ale gatului, stomatite, faringite, afte bucale.

Frunzele de dud reduc senzatia de sete excesiva si actioneaza ca hiperglicemiant usor, determinand scaderea nivelului zaharului din sange cu pana la 20%. Pentru potentarea efectului, planta se poate amesteca cu alte specii antidiabetice (afin, teci de fasole, etc), avand o buna toleranta la asocieri de durata.

Modificarile hormonale din timpul menopauzei pot duce la instalarea starilor de nervozitate. O cana de infuzie din frunze de dud relaxeaza sistemul nervos, prevenind schimbarile bruste de temperament.

Ceaiul din frunze de dud se recomanda ca supliment alimentar pentru imbunatatirea regimului igieno-dietetic in mentinerea glicemiei in limite normale prin imbunatatirea metabolismului glucidic, a sintezei de glicogen hepatic si stimularea secretiei de insulina a pancreasului. Este benefic in tulburari ale metabolismului glucidic prin inhibarea si reducerea absorbtiei glucozei la nivelul intestinului subtire, dupa mese.

Ceai de Dud la plic sau vrac?

Pliculetele de ceai fac ca procesul infuzarii sa fie unul simplu, de aceea reprezinta de cele mai multe ori o alegere practica. Ceaiul vrac ofera insa o calitate ridicata si placerea de a mirosi si a vedea mai bine frunzele din care vei prepara bautura ta preferata.

Cu toate ca sunt mai practice, in pliculetele de ceai se pot gasi frunze maruntite sau chiar resturi sub forma de pulbere, considerate de calitate inferioara. Plicul sau ambalajul pot avea un miros anume, care interfereaza cu cel al frunzelor de dud, si astfel ceaiul va avea un gust modificat. Intr-un plic de ceai, frunzele nu au suficient loc sa se deschida, astfel ca nu-si vor elibera toata aroma in timpul infuziei in apa fierbinte. Pliculetele sub forma de piramida rezolva partial aceasta problema, deoarece ofera mai mult spatiu frunzelor de ceai.

In principiu, daca va doriti un ceai la plic, se recomanda utilizarea unor produse de calitate, atent alese. Nu putem spune despre un ceai de dud la plic ca nu ar fi bun, insa pentru o experienta completa recomandam ceaiurile vrac de calitate.

Cum te ajuta Ceaiul de Dud sa slabesti?

Ceaiul din frunze de dud reprezinta una dintre multiplele solutii pentru lupta cu kilogramele in plus. Infuzia poate inlocui o parte din din cei 2 litri de apa pe care trebuie sa ii consumati in fiecare zi. Ceaiul de dud este recomandat deoarece impiedica absorbtia carbohidratilor. Responsabila de acest lucru este moranolina, o substanta care se gaseste in frunzele de dud si care impiedica enzimele din tractul digestiv sa asimileze carbohidratii. Astfel, alimentele bogate in carbohidrati, cum sunt painea alba, orezul, pastele sau cartofii nu se transforma in glucoza in timpul digestiei si sunt mai repede eliminate din organism.

Pentru prepararea acestui ceai se vor folosi doar frunzele de dud uscate. O lingurita de frunze de dud la 250 ml de apa clocotita. Consumat dupa fiecare masa, ceaiul de dud ajuta foarte mult digestia.

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Dud?

In general, dudul se gaseste in zone salbatice sau in parcuri, zone de deal, gradini. Astfel, poate fi foarte usor sa recoltati frunzele tinere, fara codita, in perioada mai – august si sa le uscati acasa. Asa va veti convinge de prospetimea si calitatea plantelor.

Ceaiul de dud poate fi gasit si in magazinele naturiste, farmacii, magazine de ceaiuri, chiar si supermarketuri.

Sectiunea de comentarii