Ceai de Cozi de Cirese

ceai-de-cozi-de-cirese

Cozile de cirese sunt recunoscute drept unele dintre cele mai eficiente diuretice naturale, calitate ce le recomanda ca adjuvant in zeci de boli. Printre cele mai utilizate si eficiente diuretice vegetale, coditele de cirese determina efecte rapide, mai ales asupra aparatului renal si urinar. Se mai numeste ceras paduret, cires salbatic, ciures, malin pescaresc, mocru, vascusoara, etc.

Ciresul in forma salbatica ca areal natural este raspandit in regiunile submeridionale si temperate din Europa, Turcia, Caucaz, Transcaucazia pana in nordul Iranului. Prin cultivare de catre om apare acum in Africa de Nord, regiunea de est din America de Nord si Asia de Sud.

Despre Cires

Ciresul (Prunus avium), este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus familia Rosaceae. Termenul avium provine din cuvantul latin avis – pasare, denumire care datoreaza faptului ca ciresele sunt o hrana preferata de ele. Ciresul este un arbore indigen care face parte din familia Rosaceae. Cultivat cu aproximativ 2500 de ani in urma, mai intai in Asia, a fost adus ulterior in Europa. In America a fost introdus de-abia in secolul al XVII-lea. Ciresul are o longevitate de 100 de ani, in stare salbatica, specia cultivata avand numai 25-40 de ani. 

cozi-de-cirese-forma-de-inima

Acest arbore atinge inaltimea de 15 – 20 m, mai rar ajunge sa aiba 30 de m. Pomul are o coroana circulara, sferica, crengile sunt in general scurte si groase. Coaja ciresului este friabila de culoare cenusiu roscata, tulpinile tinere au la inceput scoarta neteda urmand ca apoi scoarta sa devina zgrunturoasa. Frunzele sunt de forma oval alungita, zimtate pe margini si ascutite la capat. Lungimea frunzelor este intre 6 – 15 cm, iar latimea de 3,5 – 7 cm. Florile, de culoare alba, sunt grupate frecvent cate doua sau cate patru, o floare avand un diametru intre 2,5 – 3,5 cm. Fructele pot fi de culori diferite, cu nuante de la rosu spre galben pana la negru, ele fiind de forma sferica sau elipsoidala, cu un diametru de 6 – 25 mm; in mijlocul fructului carnos se afla un sambure rotund, cu marimea de 7 – 9 mm.

Cum se cultiva Ciresul?

Ciresul este un pom iubitor de caldura. Se dezvolta bine in zona dealurilor mici si mijlocii. Acesta are un repaus profund si nu este afectat de ingheturile tarzii. In faza de deschidere a florilor, ciresul rezista la temperaturi de – 2 grade Celsius. Ciresul se dezvolta bine in zonele unde cad 600-700 mm precipitatii pe an. Apa stagnanta din sol determina asfixierea radacinilor. Este o specie iubitoare de lumina.

Se recomanda plantarea pe versantii cu expozitie sudica. Prefera solurile adanci, permeabile, cu o textura usoara. Nu suporta solurile grele, umede si reci. Terenul se lucreaza conform regulilor generale. Daca plantatia se infiinteaza pe un teren care a fost utilizat ca livada, terenul se pregateste cu 1-2 ani inainte. Pentru refacerea structurii solului si eliminarea focarelor de infectie, terenul se poate cultiva cu ierburi perene. 

Perioada optima de plantat este toamna. Atunci pomul suporta cel mai bine transplantarea si porneste mai repede in vegetatie primavara. Pentru asigurarea polenizarii, se planteaza cel putin trei soiuri diferite, in randuri alterne. In functie de vigoarea pomilor se recomanda doua scheme de plantare: 4 metri distanta intre randuri si 3 metri distanta intre pomi pe rand. Puietii se procura din pepiniere sau statiuni pomicole autorizate.

Cum se recolteaza Cozile de Cirese?

Fructele acestui pom, ciresele, se recolteaza cand au ajuns la maturitatea deplina. Cand sunt gata de recoltare, fructele capata culoarea si marimea caracteristica. Operatiunea se realizeaza cu grija, pentru a nu vatama fructele. Daca recoltarea nu se face la timp, fructele se stafidesc in pom. Ciresele se recolteaza cu tot cu codita.

Imediat dupa recoltarea fructelor, cozile de cirese se spala bine, apoi se lasa sa se scurga si se in­tind in strat foarte subtire, nu se suprapun coditele, la soare, ferite de orice precipitatii sau umezeala. Procesul de uscare este incheiat cand cozile devin ri­gide si se rup cu un pocnet sec.

Cum se pastreaza Cozile de Cirese?

Dupa ce s-au uscate bine, cozile de cirese se depo­ziteaza in saci de hartie sau de panza ori recipiente inchise ermetic, in locuri curate si ferite de umezeala.

cozi-uscate-de-cirese

Ce substante nutritive contin Cozile de Cirese?

Proprietatile medicinale ale cozilor de cirese se datoreaza sarurilor de potasiu, flavonoidelor – substante cu efect puternic antioxidant, taninurilor si catechinicilor – substante cu proprietati antioxidante.

Sarurile de potasiu din cozile de cirese ajuta la regularizarea ritmului cardiac, dar au si efect de stimulare a rinichilor. Flavonoidele pe care aceasta parte a plantei le contine stimuleaza suplimen­tar activitatea rinichilor si, in plus, reduc inflamatia, com­bat alergiile si previn bolile cardiace. Pig­mentii din cozile de cirese sunt un foarte puternic antioxidant si intineritor, ajutand la preve­nirea si tratarea bolilor articulare si stimuland imuni­tatea.

cozi-de-cirese

Cum se prepara Ceaiul din Cozi de Cirese?

ceai-cozi-de-cirese

Infuzie – se prepare din doua linguri de cozi de cirese adaugate la 250 ml de apa clocotita, se mentin timp de 20 de minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea ceaiul. Se poate adauga miere sau zahar ori lamaie, in functie de preferinte.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Cozi de Cirese?

Cozile de cirese sunt recunoscute drept unele dintre cele mai eficiente diuretice naturale, calitate care le recomanda ca adjuvant in zeci de boli. Fie ca vorbim despre reumatism, guta, cistita, tuse sau celulita, toate aceste problemele pot fi indepartate daca beneficiem de calitatile diuretice ale ceaiurilor din cozi de cirese, spun fitoterapeutii. 

Durerile pregnante in zona lombara pe o singura parte, o senzatie extrem de puternica de a urina, starile de agitatie sunt cateva dintre simptomele litiazei renale. Pentru a scapa de dureri, e indicat sa consumati ceai de cozi de cirese.

Faceti o cura de 30 de zile cu ceai de cirese si veti putea preveni ischemia miocardica si insuficienta cardiaca.

Ceaiul din cozi de cirese poate regla unele afectiuni digestive.  Printre bolile care pot fi tratate cu ceai de cozi de cirese se numara infectiile urinare (sau popular cunoscute sub numele de cistita), uretritele (infectii ale uretrelor) si nefrita (boala inflamatoare a rinichilor).

Daca suferi de reumatism ori de guta, tratamentul medicamentos poate fi completat cu bai locale cu decoct din cozi de cirese. Un pumn de cozi de cirese se fierbe ­intr-un litru de apa clocotita. Dupa ce amestecul se ia de pe foc, se lasa la infuzat circa zece minute. Decoctul se adauga in apa de baie.

cozi-de-cirese-in-farfurie

Cozile de cirese sunt un bun adjuvant in cazul alergiilor, fie ca e vorba de urticarii, catar respirator sau alte simptome cauzate de alergeni. Tratamentul cu ceai de codite poate imbunatati si chiar elimina aceste simptome neplacute. Expertii recomanda acest ceai si pentru persoanele cu astm alergic. O mare problema pentru barbatii trecuti de 50 de ani este marirea prostatei. In acest caz, fitoterapeutii americani recomanda un ceai din 30 de cozi de cirese, 300 ml de apa si lamaie. Fierbe cozile in apa timp de 5 minute. Dupa aceea, lasa sa se raceasca, filtreaza si adauga 5 picaturi de lamaie. Urmeaza tratementul timp de 2 luni.

Contraindicatii si reactii adverse ale Ceiului din Cozi de Cirese

Acest ceai nu are contraindicatii, nu are efecte secundare cunoscute. Insa, nu este indicat ceai din cozi de cirese daca aveti pietre mari la rinichi. Posibila migratie a lor poate provoca blocaje. Cine are alergie la cirese trebuie sa evite desigur acest ceai, pentru ca pot aparea reactii alergice. Mamele care alapteaza, sau cele insarcinate, sa foloseasca acest ceai doar cu precautie, si cu masura.

cana-ceai-cozi-cirese

Cum te ajuta Ceaiul din Cozi de Cirese sa slabesti?

Pe langa efectul diuretic, cozile de cirese au si proprietati depurative, ajutand la eliminarea reziduurilor din sange si a depozitelor de grasime. Cel mai simplu ar fi sa beti zilnic, timp de o luna, cate o cana de ceai de cozi de cirese pe care il preparati astfel: fierbeti 1 lingura de cozi de cirese in 300 ml de apa si scurgeti ceaiul.

Acest ceai actioneaza si ca energizant si remineralizant asupra organismului, regenerand tesuturile slabite si intarind sistemul imunitar, prin aportul de energie fizica si psihica oferit de componentele active. De asemenea, este unul dintre ceaiurile cu cele mai bune rezultate pentru cei care vor sa slabeasca.

Pentru un efect vizibil in cura de slabire se poate consuma aproximativ un litru de ceai pe zi, timp de 2 saptamani, cu pauza de o saptamana, dupa care se bea iarasi timp de alte 2 saptamani. Ceaiul se prepara din 6-7 lingurite de codite de cirese, la 1 litru de apa, care se fierbe aproape 4 minute. Se bea caldut, intre mesele principale, pe parcursul intregii zile. Pentru a actiona mai bine e indicat sa-l consumati la diferenta de cel putin 2 ore dupa ce ati mancat.

De unde se poate achizitiona Ceaiul din Cozi de Cirese?

Este foarte simplu sa pastrati cozile de cirese si sa le uscati corespunzator, vara, atunci cand consumati aceste fructe. Daca nu le-ati recoltat singuri, le puteti achizitiona din farmacii, magazine naturiste si de ceaiuri sau plante medicinale, din supermarketuri sau chiar si piete.

Sectiunea de comentarii