Ceai de Cimbrisor

cana-ceai-de-cimbrisor

Cimbrisorul este un subarbust foarte raspandit in flora tarii noastre prin fanete, incepand din zona dealurilor pana in regiunile muntoase, alcatuind mici tufe. Acesta ne cucereste in fiecare primavara cu mirosul sau aromat si isi arata forta terapeutica in diferite afectiuni. Cimbrisorul isi are originea de pe tarmul mediteranean, fiind utilizat inca de pe vremea stravechii civilizatii mesopotamiene. La noi a venit in secolul al XI-lea. Numele romanesc cimbrisor este diminutivul derivat din cimbru. Originea latinescului Thymus se presupune ca vine din grecescul thyo, ce inseamna parfum. O alta interpretare a etimologiei sale ar fi grecescul thymos, adica curaj, forta, putere. Ceaiul de cimbrisor se prepara extrem de usor si este o bautura cu un gust extrem de placut. De asemenea, cimbrisorul a fost denumit „antibioticul saracului” datorita multiplelor sale proprietati.

Despre Cimbrisor

Cimbrisorul (Thymus serpyllum) este o specie de plante perene, erbacee, la baza semilemnificata, din genul Thymus, cu flori purpurii sau roz si ciclam, rar albe, care infloreste vara-toamna. Este ruda cu cimbrului de camp, ( Thymus vulgaris ) care mai este numit tamaita sau iarba cucului. Cimbrisorul creste in zona montana, pe pajisti sau pasuni alpine, in locuri mai greu accesibile precum stancariile. Florile sunt purpurii sau roz si ciclam, rar albe avand caliciul cilindric-campanulat cu cinci dinti, trei superiori, scurti, doi inferiori, lungi, tub floral scurt, pubescent, in exterior corola cu baza superioara ovata, emarginata, patru-unghiulara. Florile sunt asezate in verticile, grupate in capitule sau raceme, formand covoare. Frunzele sunt mici, aromatice, liniare, eliptic-ovate sau rotunjite, plane, nedentate, petiolate, opuse, pubescente. Tulpina are 3-5 centimetri inaltime, ascendenta.

De la cimbrisor se utilizeaza doar partile aeriene recoltate in timpul infloririi si uscate la umbra. Acestea au un miros placut si un gust amarui aromat.

cimbrisor-flori-buchet

Cum se cultiva Cimbrisorul?

Cimbrisorul se inmulteste prin seminte si prin divizare. Acesta se cultiva atat ca planta legumicola aromatica cat si ca planta medicinala.

Infiintarea culturii se face prin semanat direct in camp, prin plantarea rasadurilor sau prin despartirea tufelor batrane din culturile slab productive. Semanatul direct in camp sau despartirea tufelor se face toamna tarziu. Nu se recomanda semanatul primavara, deoarece samanta este foarte mica, stratul superficial al solului se usuca repede si plantele nu rasar intotdeauna, fiind necesara reinsamantarea. Pe teren nemodelat si pe suprafete mici, mai ales daca cimbrisorul este tratat ca planta anuala, distanta dintre randuri poate fi de 20-25 cm, iar densitatea plantelor poate sa creasca.

Este o planta rustica, cu pretentii reduse fata de sol si conditiile de mediu. Fata de caldura pretentiile cimbrisorului sunt diferite, in functie de forma cultivata. Cimbrisorul de vara este sensibil la frig si in cultura este tratat ca planta anuala. Cimbrisorul de iarna, fiind mai rezistent la frig, se comporta ca planta perena si poate ramane in cultura 5-6 ani. Este o planta iubitoare de lumina. Plantele tinere nu suporta umbrirea si de aceea, cultura trebuie facuta pe terenuri insorite, cu expozitie sudica. Cerintele fata de umiditate sunt relativ reduse, suporta bine perioadele de seceta. Merge bine pe soluri usoare si mijlocii, bogate in humus, permeabile, cu apa freatica la adancimi mai mari.

Primavara devreme se lucreaza pe intervalele dintre randuri, pentru ca solul sa nu se usuce. In primul an de vegetatie la culturile infiintate prin semanat direct in camp se face raritul plantelor, cand acestea au 4-5 perechi de frunze, la circa 18-19 cm distanta de rand. Dupa fiecare recoltare se praseste, se uda daca este nevoie, se fertilizeaza cu azot, iar toamna se executa o usoara bilonare. La nevoie se fac tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

cimbrisor-tufa

Cum se recolteaza Cimbrisorul?

Recoltarea cimbrisorului consta in taierea ramurilor tinere, la inaltimea de 10-15 cm de la sol, fara a se taia partea lemnoasa. Lucrarea se face pe timp insorit, dupa ce s-a ridicat roua. Se poate recolta chiar si in primul an de cultura, fara insa a se intarzia aceasta operatie, astfel incat plantele sa fie fortificate la intrarea in iarna.  Incepand din anul al doilea, se recolteaza in doua reprize: prima data la sfarsitul lunii mai, iar a adoua la sfarsitul lunii iulie sau in luna august.

flori-cimbrisor

Cum se pastreaza Cimbrisorul?

Dupa uscare, cimbrisorul se pastreaza in spatii curate, uscate, bine aerisite cu o umiditate constanta si iluminare indirecta. In timpul depozitarii, produsele vegetale nu raman intr-o stare inerta, ele suferind o serie de procese biochimice si transformari. Temperatura si umiditatea sunt factorii care favorizeaza degradarea principiilor active. Aerul si iluminarea reprezinta doi factori importanti cu privire la conservare, sub influenta lor principiile active sufera reactii de hidroliza, oxidare si enzimatice. Poluarea microbiana si fungica reprezinta pericolul cel mai grav al produselor vegetale care compromit total principiile active.

Materiile prime vegetale vor fi ambalate in pungi de hartie, saculeti de panza sau cutii de carton, in nici un caz in ambalaje din material plastic. Se pastreaza maximum 24 de luni, dupa care nu se mai consuma deoarece, in timp, planta isi pierde proprietatile, aroma si gustul.

Ce substante active contine Cimbrisorul?

Principii active: ulei volatil, acizii cafeic si rozmarinic, tanin si un principiu amar (serpilina). Este bogat in ulei aromat, taninuri, substante amare, flavone si numerosi acizi organici.  Intreaga planta contine ulei eteric, care in partea aeriana a plantei ajunge pana la 2.5%, iar in seminte pana la 6%. Partea aeriana a plantei mai contine si materii tanante, compusi flavonici, luteina si glicozidele acesteia.

cimbrisor

Cum se prepara Ceaiul de Cimbrisor?

ceai-cimbrisor

Peste 1-2 lingurite de cimbrisor uscat si maruntit se toarna 250 ml. apa fiarta. Recipientul se acopera cu un capac, iar continutul se lasa la infuzat timp de 30 de minute, dupa care se filtreaza. Se administreaza cate 3 cani pe zi, inaintea meselor principale, indulcite cu miere, dupa gust, in cure de 2-3 saptamani.

Care sunt beneficiile Ceaiului de Cimbrisor?

Cimbrisorul este indicat in tratarea tusei convulsive, bronsitei, raguselii si tusei astmaticilor. Datorita uleiului volatil pe care il contine, din cimbrisor se prepara un ceai cu proprietati expectorante, care calmeaza spasmele cailor respiratorii.

Avand si o actiune antiseptica puternica, ceaiul de cimbrisor actioneaza asupra ficatului si rinichilor, ameliorand starea lor de functionare. Datorita uleiului volatil bogat in timol, poate fi folosit la eliminarea parazitilor intestinali. Principiul amar in asociatie cu ceilalti componenti chimici il fac sa fie un bun tonic in cazul anemiilor.

Cimbrisorul are proprietati expectorante, antiseptice pulmonare si intestinale, antiastmatice, sudorifice, antitusive; hepatoprotectoare, colagoge, coleretice, carminative, stomahice, antidiareice, antispastice, antihelmintice; antimicotic superactiv; diuretice, diaforetice, usor depurative, stimulatoare ale functiilor rinichilor; antihemoragice, hemostatice; sedative ale sistemului nervos; vulnerare, puternic antiseptice extern, bactericide, antivirale, dezinfectante; stimulente generale, tonice locale, reconfortante.

Ceaiul de cimbrisor are efect curativ in laringite, traheite, gripa, bronsite, infectii respiratorii si tuse convulsiva, tuberculoza (datorita uleiului eteric). Stimuleaza functiile hepatice (secretia bilei de catre ficat si contractiile vezicii biliare), pofta de mancare la anemici si are rol in dischinezie biliara, enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipatie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi. Este indicat in caz de reumatism, artrite, sciatica, scleroza in placi, nevroza astenica, neurastenie, stari de oboseala, depresie psihica, migrene, apatie, convalescenta, anemie, stari de slabiciune, epilepsie, paralizie.

Extern, cimbrisorul poate fi intrebuintat in bai aromatice care linistesc sistemul nervos, durerile provovate de reumatism si guta. Datorita proprietatii sale antiseptice poate fi folosit in plagi purulente si alte infectii ale pielii.

cimbrisor-pahar-ceai

Precautii, contraindicatii si reactii adverse ale Ceaiului de Cimbrisor

Avand in vedere continutul de energie calda ce-l poseda cimbrisorul, care ar putea agrava senzatiile de caldura excesiva (in perioada caniculara) sau unele afectiuni cardio-vasculare, nu se recomanda consumul exagerat.

Nu se recomanda administrarea ceaiului de cimbrisor in perioada de sarcina. Acesta poate grabi nasterea. Este contraindicat persoanelor ce sufera de insuficienta pancreatica sau gastrica severa. In cantitati prea mari, ceaiul de cimbrisor provoaca tulburari gastrointestinale, stari nervoase sau depresie.

Cum te ajuta Ceaiul de Cimbrisor sa slabesti?

Ceaiul de cimbrisor detoxifica organismul, stimuleaza metabolismul lenes datorita efectului detoxifiant si diuretic, si astfel este indicat in lupta cu kilogramele in plus. Cura cu ceai de cimbrisor trebuie facuta cu acordul medicului specialist care va stabili dozajul corect si durata tratamentului.

cimbrisor-uscat-planta

De unde se poate achizitiona Ceaiul de Cimbrisor?

Daca nu ati reusit sa recoltati cimbrisor, il puteti gasi vrac sau sub forma de pliculete in farmacii, magazine naturiste si de plante medicinale, supermarketuri. Vara si spre toamna, acesta poate fi gasit proaspat si in piete.

ceai-de-cimbrisor
cimbrisor-flori

Sectiunea de comentarii